Voor elke type ondergrond, bestaat een toepasselijke gipspleister. Men past doorgaans een gipsgebonden pleister toe, om het oppervlak te egaliseren. Maar ook om de wanden (of plafond) een esthetische opfrisbeurt te geven.
Knauf MP75 is het meest gebruikte gips soort door stukadoren. Dit materiaal is een machinepleister voor verwerking in één laag met een gips spuitmachine. Met Knauf MP75 krijg je een mooi glad eindresultaat vanwege de kleine vulstoffen. Goldband is een gipspleister dat handmatig verwerkt wordt.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Gladde wanden
Voor glad stucwerk heeft Knauf Rotband en Goldband. Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm. Rotband is een hechtgips waarin een hogere gradatie hechtmiddel zit.
Ten eerste: MP75 is een binnenpleister, wat wil zeggen dat het gebruikt wordt voor de afbouw van muren binnen. De pleistergips wordt toegepast op allerlei steenachtige ondergronden, van beton tot baksteen.
Gemiddeld wordt Knauf MP75 aangebracht met een laagdikte van 10 mm, minimaal 5 mm. Wil je een laagdikte aanbrengen van meer dan 25 mm? Breng dan de pleister aan in 2 lagen. De eerste pleisterlaag kun je horizontaal opkammen met een gipskam voor de binding.
Een van de mogelijkheden is het glad stucen van de niet dragende gipsplaten scheidingswand met Fix & Finish van Knauf. De Fix & Finish zorgt voor een dunne pleisterlaag die vervolgens naar eigen inzichten afgewerkt kan worden.
Rotband is een gipsgebonden pleister die geschikt is voor alle steenachtige ondergronden. De handpleister is geschikt voor laagdiktes vanaf 5 mm tot 20 mm en kan goed gebruikt worden voor grote stucklussen. Je de pleister zeer glad afwerken voor een optimaal eindresultaat!
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
Voor een grote oppervlakte en vlakke ondergrond waar je geen grote laagdikte nodig hebt, kies je voor Rotband, ook wel Roodband genoemd. Je kunt dit handgips gebruiken voor alle steenachtige ondergronden. De minimale laagdikte voor Rotband is slechts 5 mm.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Pleisterwerk kan worden aangebracht vanaf 1 mm dikte tot aan wel 5 cm. In een nieuwbouw woning zal de pleisterlaag maar een paar mm dik worden aangebracht, terwijl in een bestaande oudere woning snel al diktes worden bereikt van 1 cm, dit word dan ook vaak raapwerk genoemd.
Kunnen gipspleisters in een badkamer toegepast worden? In geval van privé badkamers kan men zonder probleem traditionele gipspleisters (Knauf MP 75, ECOfin of andere) voorzien, indien het pleister niet wordt blootgesteld aan spatwater.
Dunpleister is een kant-en-klare en kalkvrije egalisatiepleister op basis van kunstharsdispersie. Dunpleister behoort tot de spuitpleister familie, net zoals spackspuiten dit bijvoorbeeld ook doet.
Zelf je muren bepleisteren kan veel voldoening geven als de klus goed wordt uitgevoerd. Maar er zitten wat uitdagingen aan en het is best arbeidsintensief. Je kan dus ook kiezen om het pleisteren over te laten aan een beroepsmatige stukadoor voor een mooie afwerking.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Misschien heeft u er wel eens over gedacht om zelf een muur of plafond te stucen. Zelf stucen lijkt immers zo makkelijk. Maar stucen heeft een aantal grote nadelen en zelfs gevaren. Het is daarom verstandiger om een stucadoor in te huren om de klus voor u te klaren, dit bespaart u een hoop tijd, geld en moeite.
Het verschil zit hem voornamelijk in de benodigde laagdikte en hoe het eindresultaat eruit komt te zien. De laagdikte ligt aan het type ondergrond. Zo kunt u zich voorstellen dat bij een metselbaksteen, een dikkere laag nodig is, dan bij verlijmde kalkzandsteenelementen.
Decoratie Stuc
Als je geen glad stucwerk wilt maar een stucwerk met sierlijke schaduweffecten, dan gebruik je decoratiestuc. Het gips is speciaal ontwikkeld om fraaie schaduweffecten mee te creëren. Het gips is geschikt voor zowel dunne als dikke lagen.
Wanneer u oude scheuren in de wand heeft die u wilt gaan stucen, is het verstandig om over deze scheuren stucgaas aan te brengen. Stucgaas zorgt er namelijk voor dat de scheuren niet snel terugkomen. De kans op scheuren is nooit helemaal uit te sluiten, maar u kunt er wel alles aan doen om de kans te verkleinen.
Inwendige Hoek Stucen
Bij het stucen van twee wanden die aansluiten middels een binnenhoek stuc je beide wanden. Elke wand wordt gestuct tot en met de aansluiting op de hoek. De hoek is dus gestuct en de wanden sluiten aan op elkaar.