Nog steeds last van een natte bodem? “Het probleem kan dan zijn dat je de bodem niet goed hebt gebakken, of het recept klopt gewoon niet,'' stelt Waldo. Tot slot bak je de taart het beste laag in de oven. Gebruik zowel onder- als bovenwarmte en zet op het laatst alleen de onderwarmte aan, zo wordt de bodem goed gaar.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Oplossing. Zet de volgende keer de temperatuur 5-10 graden minder heet. Een directe oplossing is wanneer je ziet dat de cake echt bruin wordt maar nog ongaar van binnen, is afdekken met aluminium folie totdat de hele cake gaar is.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Cake weer in de oven? Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog.
' Er zit een krater op mijn cake: Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur.
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Afkoelen. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
In rauwe bloem kan de e-coli bacterie zitten en hoewel het risico klein is, voorkomen we het toch liever. Het is belangrijk dat je alles goed verhit zodat de bacteriën verdwijnen. Bloem brandt gelukkig niet snel aan!
De cake lossen
Wanneer de cake eenmaal gaar is haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Met deze tips kun je dat voorkomen:
Kies voor stevige appels (Goudrenet of Elstar) of harde peren. Strooi wat paneermeel, allesbinder of een verkruimelde beschuit op de bodem of door de vulling. Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling er in doet.
Je cake zakt namelijk in door een te luchtig beslag, dat komt door het te luchtig kloppen of toevoegen van teveel rijsmiddelen. Je leest daar hier dus meer over. What is this? Een cake kan ook inzakken wanneer je de oven te vroeg opent.
Het rijsmiddel bakpoeder gebruik je in zoete baksels, van cakes tot koekjes. Het heeft geen ander ingrediënt nodig om te werken, alles wat nodig is zit al in het bakpoeder zelf. Bakpoeder is niet geschikt voor brood.
Kun je baking soda vervangen door bakpoeder? Het kan, alleen wordt het eindresultaat vaak wel net iets anders. Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen. Dus 1 theelepel baking soda worden 3 theelepels (= 1 eetlepel) bakpoeder.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen. Gebruik een neutrale likeur of siroop, of gebruik er een die goed aansluit bij de smaak van de taart.
Zoals andere GV'ers al aangeven in hun antwoorden, het meest waarschijnlijke is dat de oorzaak ligt aan de oven. Of de temperatuur is te laag, waardoor je cake met een extra lange baktijd toch gaar wordt van binnen, maar niet bruin van boven, of je plaatst de cake helemaal onderaan in de oven.
Boerencake is een ouderwetse cake met een specifieke smaak en structuur. De ingrediënten voor boerencake verschillende niet zoveel van het basis cake recept maar soms is net de verhouding iets anders of de bereiding waardoor de cake toch net even anders van structuur en smaak is.
Melkvervangers, zoals sojamelk, havermelk en amandelmelk, worden steeds populairder. Toch mogen deze dranken officieel geen melk heten. Melk mag alleen gebruikt worden voor het dierlijke product, zoals koe- of geitenmelk.
Controleer de temperatuur van de cake.
Hiervoor heb je een kookthermometer nodig, prik de thermometer in het midden van de cake en bepaal de temperatuur. Is de cake ongeveer 100 graden Celsius, dan is deze gaar!