Bij ondraaglijke kiespijn moet je zeker contact opnemen met de spoedgevallendienst. Ook als er een tand uitvalt is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk geholpen wordt. Het is het beste als je bij het uitvallen van een tand binnen 60 minuten hulp krijgt.
Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.
Voor het behandelen van de (acute) kiespijn of tandpijn ga je naar de tandarts. Als het gaat om je verstandskiezen dan is het beter naar de kaakchirurg te gaan. Hiervoor heb je wel altijd een verwijzing van je eigen tandarts nodig.
Doet je tandarts dat niet, dan kan je nog altijd terecht bij de wachtpost van de tandartsen. Zo'n wachtpost kennen we vooral van bij de dokter, maar die bestaat dus ook voor tandartsen. Je kan alle informatie daarover vinden op www.tandarts.be/wachtdienst of op het nummer 0903 39969.
Vermijd irriterende voedingsmiddelen en dranken (zoet, koud of heet), alsook warmte en koude, als je tandpijn hebt. Je kunt altijd paracetamol innemen. Als het niet helpt, moet je naar de tandarts. Bij terugtrekkend tandvlees kun je een aangepaste tandpasta gebruiken.
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
De tarieven worden bepaald door de overheid en zijn dus in heel Nederland hetzelfde. De kosten van een behandeling bij de spoedtandarts bedragen meestal tussen de 50 en 200 euro en zijn uiteraard afhankelijk van wat er moet gebeuren, maar zullen zelden meer dan 250 euro bedragen.
Het komt voor in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte vulling, gaatjes of ontstoken tandvlees. De pijn kan langzaam op komen zetten en steeds erger worden of juist acuut ontstaan. Kiespijn wordt meestal ervaren als een stekende en zeurende pijn.
Tandartsen hebben onderling geregeld dat je ook in de avond, nacht en in het weekend bij een tandarts terecht kan als dat nodig is. Ook als je zelf niet (regelmatig) naar een tandarts gaat, dan kan je bij een noodgeval rekenen op de hulp van een tandarts.
Kiespijn kan enkele minuten duren, maar ook continu doorgaan. Een scherpe pijn die optreedt bij bijten of het consumeren van hete, koude of zoete etenswaren of dranken kan een symptoom zijn van het eerste stadium van een gaatje.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Wanneer u last heeft van een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals ervaart u sterke, stekende pijn die blijft aanhouden. Daarnaast voelt u pijn bij warm of koud eten en drinken. Wanneer een gevoelige tandhals de oorzaak is, gaat de pijn vanzelf over.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect.
Een zenuwbehandeling kan wel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, is deze pijn te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact op met uw tandarts.
Soms gaat de pijn vanzelf weer over. De zenuw is dan waarschijnlijk afgestorven. Soms heeft u dan tijden geen last meer van de kies. Als de tand dan weer opspeelt is de pijn anders dan hiervoor.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).
Symptomen ontstoken wortelkanaal
Continue sprake van kloppende pijn in tanden, kiezen en/of kaak. Pijn bij het kauwen. Gevoeligheid van tanden bij koude of warme drankjes. Koorts als gevolg van zwellingen.
Het is belangrijk dat u zo spoedig mogelijk de spoed tandarts bezoekt. Hij zal eerst röntgenfoto's maken om de status van de wortelkanalen te bekijken. Nadat hij een ontsteking heeft vastgesteld, maakt hij de tand of kies open. Met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof maakt de tandarts de wortelkanalen schoon.
Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende kiespijn is het belangrijk de tandarts om advies te vragen. Bel overdag met de praktijk. Bij voorkeur in de vroege ochtend zodat er tijd is om u te helpen. Avonds en in het weekend belt u met de spoedlijn 0900-1515.
Sommige dingen kun je als spoed zien maar kunnen best tot de volgende dag of na het weekend wachten: Tandvleesontsteking. Gaatje in de kies of tand. Loslatende kroon of brug.
Hoewel een dode tand gevoelloos is, duurt het natuurlijk wel even voordat je zenuw helemaal afgestorven is en dat proces kan echt pijn doen. Slechte bacteriën voeden zich met dood weefsel in je tand, wat tot een infectie en eventueel zelfs een abces kan leiden. Verder treedt er verkleuring op: je tand wordt grijs.
Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.
Het ontbreken van tanden of kiezen kan echter ook leiden tot functionele problemen. Zo kunnen tanden en kiezen die grenzen aan “de open ruimte” gaan verschuiven, wat kan zorgen dat onder- en bovengebit niet meer goed op elkaar aansluiten. Daardoor wordt kauwen bemoeilijkt.