Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn.Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen. Drink elke dag voldoende om uitdroging te voorkomen.
Om te achterhalen of de huid voldoende vocht behoudt, knijp je met duim en wijsvinger in de huid op de rug van je hand. Trek die even omhoog, laat los en kijk wat er gebeurt. Keert de huid na loslaten meteen terug naar zijn plaats, dan wijst dat op voldoende elasticiteit en vocht.
Bij een vochttekort stroomt relatief veel bloed richting de huid waardoor er minder beschikbaar is voor de spieren. Daarnaast kan het lichaam zich minder goed koelen. Hierdoor bestaat het risico dat de lichaamstemperatuur te hoog oploopt waardoor meerdere processen in het lichaam niet meer optimaal functioneren.
Ernstige uitdroging kan tot zeer ernstige complicaties leiden. Elk orgaan in het lichaam heeft vocht nodig om goed te functioneren. Als de uitdroging ernstig is kunnen de organen ermee stoppen. Een heftig verlies aan lichaamsvocht kan tot een shocktoestand leiden, een mogelijk fatale aandoening.
Check de kleur van je urine
Als je urine lichtgeel is of de kleur heeft van stro, wil dat zeggen dat je lichaam water vrijlaat en je urine verdund is; je bent dus voldoende gehydrateerd. Heeft je urine daarentegen een donkere kleur, houdt je lichaam vocht vast. Dat wil zeggen dat je meer moet drinken.
"Slapeloosheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Die klachten kunnen allemaal gerelateerd zijn aan het drinken van te weinig water", zegt Stephan Bakker die zich als nefroloog van het UMCG heeft gespecialiseerd in nieren.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Inkoppertje: Meer water drinken!! Suiker, alcohol, koffie en thee onttrekken vocht aan je huid (kruidenthee kan wel). Gebruik een reiniging die je huid respecteert en niet je barrière stript, liefst één die ook hydraterend werkt. Roken of in een rokerige omgeving zijn onttrekt vocht aan je huid.
Drink bij voorkeur isotone dranken zoals ORS. Isotone dranken zorgen ervoor dat vocht beter wordt opgenomen in het lichaam. Hierdoor neemt de ontlasting af en droog je minder snel uit. ORS is verkrijgbaar in de apotheek of drogist, maar je kunt het ook zelf maken.
Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Kleine kinderen en oudere mensen hebben meer kans om uit te drogen. Te weinig drinken, koorts, overgeven, diarree en warm weer kunnen zorgen voor uitdroging.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Met het vocht verliest uw kind vaak ook zouten en andere voedingsstoffen. Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Als je bijvoorbeeld 's ochtends 2 kilo minder weegt dan de avond ervoor, ben je vooral vocht verloren. Als je op een week tijd 2 kilo lichter bent, is de kans groter dat je ook vet verloren bent.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht. Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium, ...).
Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ze houden je lichaam gezond.
Stress en disbalans in ons lijf is tevens de oorzaak van deze oedeemvorming en dus de oorzaak van het vasthouden van vocht in je lijf. Een leuk cirkeltje dus: Door stress en disbalans kan oedeemvorming ontstaan. Door oedeemvorming kan stress en disbalans ontstaan.
Drink je bijvoorbeeld een glas water op de lege maag, dan kan je lichaam al binnen vijf minuten het water absorberen. Als je een glas water drinkt nadat je hebt gegeten, duurt de absorptie langer, wat kan oplopen tot een paar uur.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Per dag moet je ongeveer twee liter water drinken.
Begin 's ochtends met 2 glazen water op nuchtere maag om het waterverlies tijdens 8 uur slaap te corrigeren, 3 glazen water in de middag en 3 glazen water in de avond. Wanneer je een dorstgevoel krijgt, kom je eigenlijk al 2-3 glazen water tekort.
Uitdrogen zorgt niet voor lijden
Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten. Het geven van kunstmatig voeding en vocht kan daarentegen wel problemen oproepen, zoals benauwdheid (vocht achter de longen, als gevolg van het infuus).
Water is de beste afslank drank
En ze onbewust meer suiker binnen krijgen. Dit kan er voor zorgen dat je niet afvalt. Sterker nog, het kan er voor zorgen dat je in gewicht aankomt. Voldoende water drinken is de beste oplossing en je kan er veel meer van drinken dan van andere dranken.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Mythe: thee werkt vochtafdrijvend
Er zijn namelijk meer manieren om voldoende vocht binnen te krijgen: water, thee, koffie… Noem maar op. Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor.