De WAS (waarschuwings- en alarmeringssysteem) mast, naast de oude gymzaal op de voormalige locatie van de Triangel in Rouveen, wordt verwijderd. Deze mast alarmeert bij noodsituaties en wordt elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest.
Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties. Op deze pagina staat ook een video die uitlegt hoe zo'n meting wordt uitgevoerd.
Het bereik van een GSM mast in een buitengebied is gemiddeld 5 kilometer. Hoe verder de locatie van de mast is verwijderd hoe lager de signaalsterkte en hoe meer vermogen het modem van een locatie moet gebruiken om een goede verbinding tot stand te brengen.
Een zendmast is een hoge constructie die voorzien is van antennes en andere zendapparatuur waardoor de mast signalen kan zenden en ontvangen. Een zendmast wordt ook wel een radiomast genoemd, een televisietoren of Tv-toren.
Alle regels voor het plaatsen van antennes staan in het Nationaal Antennebeleid. Voor antennes hoger dan 5 meter is toestemming van de gemeente nodig. Voor kleinere antennes meestal niet.
Maar we denken dat de kans héél klein is dat mensen ziek kunnen worden van zendmasten. In de eerste plaats geven de zendmasten heel weinig straling. En in de tweede plaats is er wél veel onderzoek gedaan naar antennes voor radio en tv. Uit dat onderzoek blijkt dat deze antennes niet gevaarlijk zijn.
De risico's zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is.
Net als bij 4G heb je ook met 5G masten nodig. Deze apparaten, ook wel zendmasten of antennes genoemd, zorgen ervoor dat gegevens (zoals een binnenkomende oproep of YouTube-video) van en naar je telefoon verzonden kunnen worden. De informatie 'reist' door de lucht via bepaalde frequenties.
Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar antennes en gezondheid. De Gezondheidsraad stelt in een advies uit 2020 aan de Tweede Kamer dat een verband tussen blootstelling aan elektromagnetische velden van antennes en negatieve gezondheidseffecten niet is aangetoond en ook niet waarschijnlijk is.
De straling waar we het op deze website over hebben, is met name de straling van zendmasten (GSM/UMTS/4G/5G) en wifi. Via dit soort zenders wordt er een sterk digitaal elektromagnetisch veld gecreëerd, wat het draadloos verzenden van informatie mogelijk maakt (voor bijvoorbeeld mobiel bellen en draadloos internet).
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Oorzaken slecht bereik
Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op je bereik: Locatie. Als je belt vanuit een hutje op de hei kan het zijn dat je slecht bereik hebt. In afgelegen gebieden staan vaak minder zendmasten, waardoor je minder goed bereik hebt met je telefoon.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders).
T-Mobile is tot nu toe de enige aanbieder die stopt met het 2G-netwerk. Welke provider ondersteunt 2G dan? Dat zijn er twee: Vodafone en KPN. Deze aanbieders kiezen ervoor om nog even met het 2G-netwerk door te gaan.
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Belangrijkste kenmerk is de extreem hoge snelheid. 5G is niet alleen sneller dan 4G, het kan ook meer data versturen, is stabieler en is minder belastend voor de accu van jouw apparaat.
De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico's niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
Dat zijn signalen op zeer hoge frequenties – ze hebben golflengtes van ongeveer een millimeter. Die stralen reiken niet zo ver, maar dragen erg hoge hoeveelheden data met zich mee.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn vergelijkbaar met die van 2G-, 3G- en 4G-antennes, omdat 5G in de basis dezelfde zendtechnieken gebruikt. Het is nog niet duidelijk of door 5G de blootstelling aan elektromagnetische velden toe zal nemen omdat 5G nog nergens op grote schaal geïntroduceerd is.
Volgens de Gezondheidsraad is het onwaarschijnlijk dat 5G nadelige effecten heeft voor de gezondheid. Toch maken sommige mensen zich daar zorgen over. Hoe kunnen artsen daar het best mee omgaan? Het is onwaarschijnlijk en wetenschappelijk niet aangetoond dat 5G nadelige gezondheidseffecten heeft.