Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
Wondverzorging Uw wonden zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.
De onderliggende hechtingen hebben wel 6 weken nodig om zelf op te lossen. Soms lost het onderhuidse hechtmateriaal niet goed op. Restanten van de hechtingen zullen zich dan vanzelf naar buiten werken. Je kunt dus weken na de bevalling nog wat hechtingen verliezen.
De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog. Behalve hechtingen verwijdren wordt er ook nog naar de wond gekeken en gecontroleerd op ontsteking en genezing. Bij twijfel wordt de huisarts voor beoordeling erbij gehaald.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Hoe littekenvorming na hechtingen voorkomen
Conventionele hechtingen kunnen kleine witte puntjes littekenweefsel achterlaten, vooral als ze te lang blijven zitten , dus zorg ervoor dat je duidelijke instructies meekrijgt van je arts, en op de hoogte bent van wanneer de hechtingen eruit moeten gehaald worden.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden.
Soms worden er oplosbare hechtingen gebruikt, deze hoeven niet te worden verwijderd. Het gebied rondom de plaats van de operatie moet één of twee dagen droog blijven. U kunt gerust douchen als u wat voorzorgsmaatregelen neemt. Na sommige operaties kunt u wat napijn hebben.
Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe verwijder je hechtingen? Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
De meeste hechtingen van de wonden zijn oplosbaar en hoeven niet te worden verwijderd. Als er een hechting achterblijft, kan de huisarts of de longoncologieverpleegkundige op de polikliniek deze verwijderen.
Bij hechtingen worden hechtdraadjes gebruikt die vanzelf oplossen. Je hechtingen kunnen in het begin pijnlijk zijn. Ook kunnen de hechtingen na een paar dagen wat gaan trekken of jeuken. Er zijn twee soorten hechtingen, namelijk inwendig uit uitwendig.
Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'. Onder in de opperhuid liggen pigment vormende cellen.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel. De wond is gesloten (genezing wond).
Een wond hechten in het ziekenhuis kost namelijk 405 euro, terwijl het bij de huisarts 30 tot 60 euro kost - en dit hoef je nog niet eens zelf te betalen omdat voor een bezoek aan de huisarts(enpost) een uitzondering geldt op het verplicht eigen risico.
Hoe eerder hoe beter, liefst binnen 12 uur na ontstaan van de wond (heel soms ook nog wel binnen 24 uur na ontstaan van de wond). Een wondje in uw gezicht kan vaak goed gelijmd worden. Lijmen kan juist niet bij een wond boven een gewricht (bijvoorbeeld op uw knie of elleboog).
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Als er te veel spanning op de wond komt te staan, kan het zijn dat de hechtingen losspringen of knappen. De wond kan dan openspringen. Het is dan belangrijk dat de dermatoloog de (opengesprongen) wond zo snel mogelijk controleert.
In principe dagelijks. Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen.
Wij raden u aan om de eerste 2 weken geen zwaar, vies of nat werk te doen en niet te sporten. Zo voorkomt u dat de wond zwelt, waardoor spanning op het litteken kan ontstaan.
Dit proces kun je niet versnellen door iets te doen. Je kunt jouw huisdier na een paar dagen wel in bad doen om zo de hechtingsdraden soepel te houden. Hierbij is het van belang dat je het niet te vaak doet. De hechtingen kunnen hier misschien wel sneller door verdwijnen, maar de wond droogt zo niet op.