Wanneer je veel stress ervaart, dan slaap je vaak wat ondieper, en daardoor droom je meer. Dromen doe je namelijk in de wat ondiepere fase van de remslaap. Tijdens een burn-out kunnen dat nachtmerries zijn, waarin je allerlei nare ervaringen beleeft of herbeleeft.
Een nachtmerrie is een droom die veel negatieve emoties oproept, zoals angst, verdriet, wanhoop, bezorgdheid, boosheid of walging. Voorbeelden van veelvoorkomende nachtmerries zijn: vastzitten in een zinkende auto, achterna gezeten worden door iets of iemand of dat je tanden afbrokkelen.
Als je een vreemde en angstaanjagende droom hebt, wil dit niet zeggen dat je iets verkeerd doet. Het betekent dat je een moeilijke situatie in de wereld ervaart. Sommige van deze moeilijke ervaringen ervaar je niet bewust overdag, zegt Bosnak. Je lichaam pikt ze op en ze manifesteren zich in je dromen.
Tijdens elke slaapfase droom je, maar je droomt vooral tijdens de REM slaapfase, die zo belangrijk is voor cognitief herstel. Een mogelijke oorzaak voor het levendiger dromen, is dat je lichter slaapt dan normaal. "Naast stress heeft ook je voeding invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam.
Je droomt vooral tijdens je REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens deze fase zijn je hersenen ontzettend druk bezig, terwijl de rest van je lichaam volledig ontspannen is. Als je te weinig slaap krijgt in de REM-fase word je moe, raak je geprikkeld en heb je moeite om nieuwe informatie op te nemen.
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
De terugkerende personen of verhalen in je droom kunnen staan voor stress of angst of voor een andere specifieke emotie waar je op dat moment mee dealt. Droom je bijvoorbeeld vaak over die ene collega? Dan heb je niet per se een probleem met die persoon, maar kan het te maken hebben met een algemene werksituatie.
Levendige dromen kunnen positief of negatief zijn, realistisch of fantasierijk. Onze dromen worden beïnvloed door wat we overdag ervaren en denken. Als we piekeren, stress of angst hebben of iets negatiefs verwachten of hebben meegemaakt, zullen ook je dromen negatiever zijn.
“Tijdens de remslaap wordt het deel in onze hersenen dat voor ons rationeel denken en handelen zorgt volledig onderdrukt. Je hebt dus geen logisch denken of toetsing aan de realiteit. Dat op zich is al een deel van de verklaring: alles in jouw droom lijkt juist, ook al slaat het nergens op.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Dromen zijn intens
Maar dromen houdt niet automatisch in dat je ook goed slaapt. Sommige dromen zijn zo intens dat je vermoeid wakker wordt.
Mogelijke oorzaken zijn stress, spanning, medicijnen, koorts, zwangerschap of trauma … Het gevolg is dat je overdag moe bent. In sommige gevallen leiden nachtmerries zelfs tot chronische slapeloosheid.
De duur van een droom kan enorm variëren; sommige duren een aantal seconden, anderen wel 20-30 minuten. Gemiddeld droomt men drie tot vijf keer per nacht, maar dit kan ook meer zijn; de meeste dromen worden vrijwel onmiddellijk vergeten.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Je bent gestresst. Alle stress die je gedurende de dag ervaart kan effect hebben op je dromen. Je brein probeert die negatieve emoties te verwerken in je REM-slaap waardoor je eng kan gaan dromen.
'Als je droomt, lijkt het net of je daarin leeft. Je kunt dingen voelen, maar het is niet echt,' vertelt Van der Heijden. Dromen ontstaan in je hersenen, maar ook andere delen van je lichaam kunnen meedoen.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Een terugkerende droom kan symbool staan voor iets nodig is
In het dagelijks leven kunnen we soms vastlopen op bepaalde thema's. Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
De oorsprong van een terugkerende droom ligt in emoties
Zo'n 2 tot 5 procent van de mensen heeft wekelijks deze nare dromen, vertelt nachtmerrie-onderzoeker Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam. 'Vooral personen die vaak nachtmerries krijgen, hebben ook last van terugkerende dromen.
“Je onderbewustzijn toont dan wat je verlangt. Misschien biedt je ex zijn of haar excuses aan of vecht hij of zij om je terug te winnen. Wil je helemaal niet terug naar je ex, maar droom je er wel over? Dan wijst je onderbewustzijn je erop dat je graag in het algemeen opnieuw een relatie wil”, vertelt Loewenberg.
Een droom over iemand die je niet kent, kan eigenlijk verschillende betekenissen hebben. Zo kan deze droom betekenen dat je binnenkort iets nieuws zal meemaken. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe relatie. Misschien zou je heel graag een nieuwe liefdesrelatie aangaan.
Dromen kunnen je dingen vertellen over zaken waar je mee zit of dingen van de vorige dag, over je gemoedstoestand, of angsten en wensen. Je zou en droom ook kunnen zien als een film van je eigen gedachten. Deze gedachten kunnen zaken zijn waar je overdag mee bezig bent en die 's nachts gewoon doorgaan.
Vermoorden of vermoord worden
Dit duidt om een nare ervaring die je hebt meegemaakt of confronteert je met jezelf. Wanneer je zelf de moordenaar bent, kan dit betekenen dat je iets wilt afsluiten of in het dagelijks leven je zelfbeheersing lijkt te verliezen.