Als je een voltmeter hebt, sluit deze dan aan over de pennen van de led; als de spanning in beide gevallen (bijna) hetzelfde is als de batterijspanning, is de led vrijwel zeker kapot. Als de spanning in één geval 1,9 volt bedraagt, gaat het mogelijk om een infrarode led (die dan ook nog gewoon goed kan zijn).
Ja, ook Philips, Osram, Megaman of de huismerken (van bv AH of de HEMA) LED lampen kunnen kapot.
Waarom een LED lamp kapot gaat? Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken.
Lamp kapot: je ziet dat een lamp niet werkt
Dat kan tijdens het rijden zijn, als je net de auto start of als je ergens geparkeerd staat. Meestal gaat het om bepaalde lampen waarvan je het defect opmerkt. Als een koplamp defect is, dan merk je dat tijdens het rijden. Je hebt minder zicht aan één kant van de auto.
Led verlichting laat zich lastig repareren. De leddiodes zijn vaak ingegoten ter bescherming waardoor een enkele diode dus niet is te vervangen zonder de lamp te beschadigen. De wat grotere led lampen zijn vaak voorzien van een losse driver, van deze lampen kunnen vaak wel de losse componenten worden vervangen.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
Het testen van een led is eigenlijk reuze simpel: sluit het ding met een voorschakelweerstand van 1 K aan op een batterij van 9 volt; als de led niet brandt, verwissel dan de aansluitingen.
Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp. Dit is niet gevaarlijk en leidt niet tot een vermindering van de levensduur van de lamp maar het kan wel vervelend zijn.
Gebruik hiervoor een spanningzoeker of een tweepolige spanningstester. Deze zijn bij de bouwmarkt te verkrijgen. Controleer van tevoren bij een stopcontact waar nog wel stroom op staat of de tester goed werkt. Als de stroom is uitgeschakeld, mag het lampje van de spanningszoeker niet branden.
Een led sluit je aan in de juiste oriëntatie. Net zoals een diode zal deze geen stroom geleiden als deze in de verkeerde richting is aangesloten, en dan zal de led geen licht uitstralen. De led gaat niet stuk als je hem verkeerd om aansluit, je kunt makkelijk proberen of het werkt door hem even om te draaien.
Led geeft haar warmte voornamelijk af in het gebied waar de verlichting wordt aangestuurd, namelijk bij de elektronica via de achterkant. Om precies te zijn via de printplaat waarop de led is gemonteerd. Wanneer u zich dus onder led-verlichting bevindt, zal u geen warmte voelen, bij traditionele verlichting wel.
Bij het aansluiten van de led driver adviseren we altijd om de secundaire kant eerst aan te sluiten. Dit is de kant van de spot of ledstrip. Daarna sluit u de primaire kant aan, de kabel die naar het spanningsnet gaat. Wanneer u meerdere spots of strips aansluit op een led driver moet u deze in serie te schakelen.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden.
LED verlichting blijft zwak branden: Lekstroom. In veel apparaten zijn transformatoren en/of condensatoren aanwezig. Hier vind je vaak de oorzaak van kleinere lekstromen, en dit is helaas vrijwel niet te voorkomen. Hierdoor gaan jouw LED lampen zwak branden.
Tip 3: Geef halogeenverlichting de ruimte
Halogeenspotjes (zelfs met lampjes van twaalf volt) kunnen lelijke schroeiplekken veroorzaken. Zet ze daarom niet te dicht bij gordijnen en meubels. Als die langdurig worden verhit, kunnen ze plotseling in brand vliegen.
Na de aardlekschakelaar uitgeschakeld is kan je door middel van een lekstroomtang kan je onwijs kleine lekstromen zien. Je meet dan de aarddraad door de fase en nul tegelijkertijd te bemeten. Lekstroom komt het vaakst door een fysiek lek van de fase of de nul, of een slechte isolatie.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.
Verlichting op defecten controleren
Het kan namelijk zijn dat een elektriciteitsdraad, die naar de lamp toeloopt, beschadigd is geraakt en kortsluiting maakt. Ook kan het zijn dat de fitting defect is waar de lamp ingedraaid wordt. Vocht is ook vaak een boosdoener in deze situaties.
Als je last hebt van verlichting die flikkert, dan kan het probleem bij je dimmer liggen. Bij het dimmen van een lamp kunnen flikkeringen ontstaan. De meeste dimmers zijn gemaakt voor gebruik bij lampen met een hogere elektrische lading.
Een handig apparaatje om LED's te testen: steek het LEDje in het apparaat, druk op de knop en de LED licht op (of niet, maar dan is de LED stuk). Naast het op die manier doormeten van LED's is dit apparaatje geschikt om de benodigde stroom van de LED of de lichtopbrengst van te voren te bepalen.
Als je een draad verkeerd om aansluit dan maakt dat voor de werking van de lamp of lichtbron niets uit. Een lichtbron gaat gewoon branden als je de draden verkeerd om aansluit. Het enige wat kan gebeuren, in het geval van een fitting, is dat de nuldraad nu op spanning staat.
Een led-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (2 euro) bij vier branduren per dag. Laat je de lamp 24 uur per dag aan, dan kost dit je 12 euro per jaar.
Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.
50.000 uur komt neer op 5,7 jaar als het licht 24 uur per dag brandt; 7,6 jaar als het licht 18 uur per dag brandt en 11,4 jaar bij 12 uur per dag.