Materiaal waarop schimmelvorming wordt vermoed wordt opgekweekt bij 30 graden Celsius, terwijl materiaal waarop gistvorming wordt vermoed wordt gekweekt bij 37 graden Celsius (lichaamstemperatuur). Het opkweken gebeurt op een speciale voedingsbodem met antibiotica, die de bacteriegroei zoveel mogelijk remt.
Als er grote hoeveelheden maaginhoud in de longen terechtkomen, kan de gasuitwisseling dusdanig verslechteren dat de patiënt hieraan overlijdt. Ook als de intubatie niet lukt en de patiënt daardoor niet beademd kan worden kan dit leiden tot zuurstofgebrek en zelfs overlijden.
incubatie - 1. sluimeren (niet actief zijn) van een ziektekiem 2. laten groeien van bacteriën (kweken) in een thermostaat 3. uitbroeden van eieren.
woordfeit. De incubatietijd is de periode waarin een ziekte(kiem) al sluimerend in een patiënt of in een gebied aanwezig is, maar zich nog niet heeft geopenbaard. Het woord incubatie betekent eigenlijk 'het uitbroeden'; in de medische betekenis is dit woord figuurlijk gebruikt.
Intubatie is soms noodzakelijk en dan de beste manier voor kunstmatige beademing. Een buis wordt tot in de luchtweg geschoven. Plaatsing gebeurt met een speciaal instrument (laryngoscoop). Alleen artsen die vertrouwd zijn met de techniek, mogen dit uitvoeren.
Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C. Bij de ideale temperatuur en voedingsbodem kan in acht uur tijd één bacterie uitgroeien tot 128.000.000 bacteriën. Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C.
Waarom worden agar-platen meestal op de kop bebroed? Bij stofwisseling van bacteriën ontstaat waterdamp. Om te voorkomen dat de bacterien en het condens gaan mengen worden de agar-platen op hun kop gezet zodat het condens terecht komt op de deksel waar zich geen bacterien bevinden.
De meeste bacteriesoorten groeien het beste bij een pH van 7. Maar tussen 6 en 8 is de groei van bijna alle micro-organismen mogelijk, omdat de daarvoor nodige enzymen in dit gebied het beste werkzaam zijn. Beneden pH 6 wordt de groei van de meeste micro-organismen geremd.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
De Salmonellabacterie, die te bestrijden is met medicijnen, kan eenvoudig gedood worden. Dit komt doordat de bacterie niet kan blijven leven bij temperaturen boven de 65 graden Celsius. In dit geval kan je een Salmonella voedselinfectie vrij makkelijk voorkomen.
Gag (strip), een korte strip van enkele plaatjes of hooguit één pagina.
Een monster, en/of verdunningen ervan worden rechtstreeks via de gietplaatmethode (inoculatie van het monster in een specifiek groeimedium in petriplaten) geanalyseerd. De platen worden geïncubeerd bij 22°C en bij 36°C. Het aantal kve worden per ml bij een welbepaalde temperatuur bepaald.
Een petrischaal word gebruikt voor het kweken van verschillende cellen, inclusief bacteriën en schimmels. Het bevat vaak een voedingsbodem waar de cellen op kunnen groeien. Een petrischaal in een platte, lage schaal gemaakt van glas of kunststof met een passende deksel.
Bij gunstige omstandigheden kan bijvoorbeeld een E. colibacterie zich in minuten delen. Dat wil zeggen dat één bacterie, over minuten twee bacteriën zijn, over minuten 2 ⋅ 2 = 4 en over een uur 4 ⋅ 2 = 8 . Over uur zijn dat er ruim ( triljard)!
Van een bacterie kunt u ook ziek worden. Dit gebeurt wanneer een bacterie gaat zitten op een plek waar hij niet hoort. Hier zorgt de bacterie dan voor een infectie. Een bacterie kan in uw lichaam zitten, maar ook in een wond of in de bloedbaan.
Om te kunnen leven hebben bacterien zuurstof nodig, een lekker temperatuurtje tussen de 20 en 50 graden, voedsel in de vorm van dode organismen en voldoende water. Als alle voorwaarde gunstig zijn kunnen bacterien zich snel delen en uitgroeien tot zichtbare stipjes (kolonies).
Een goed kiemgetal is niet hoger dan 10.000 kve/mL.
Vraag 1: Uit hoeveel bacteriën ontstaat elke kolonie? Antwoord: Elke kolonie ontstaat uit een enkele bacterie, die zich steeds weer in tweeën deelt.
De berekening van het kiemgetal
Door het aantal kolonies te tellen van een verdunning van het monster weet je het kiemgetal. Gewoon door de verdunning met het aantal kolonies te vermenigvuldigen.
Door celdeling ontstaan uit een micro-organisme hoopjes micro-organismen die kolonies worden genoemd, speciaal bij bacteriën en schimmels.
Op de MA-plaat zou de groei van schimmels bevorderd worden en op de PA-plaat juist de groei van bacteriën. Daarnaast is er ook gekeken naar de aanwezigheid van micro-organismen op gedroogd 'voedsel', thee. Om dit te onderzoeken zijn er enkele theevlokken aangebracht op weer dezelfde twee voedingsbodems.
Meestal gaat het dan over een groep microben met een enkele oorsprong, of een groep van samenlevende microben van dezelfde soort. Een kolonie van bacteriën komt voort uit een enkele bacterie. Als deze bijvoorbeeld op een voedingsbodem terecht komt, kan hij beginnen met delen.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.