In graslanden gebeurt dit als hooi of via natte afvoer. Bij hooibeheer keren we het gemaaide gras een aantal keer om zodat het kan drogen en persen het dan samen tot balen om van het grasland te halen. Bij natte afvoer wordt het maaisel onmiddellijk opgeraapt of opgezogen na het afmaaien.
Door het maaisel af te voeren en toe te passen, wordt het maaisel een grondstof in plaats van afval. De traditionele toepassing van maaisel is verwerken als veevoer of in de compostering. Daarnaast kan het maaisel direct worden ondergewerkt op agrarische grond als bodemverbeteraar.
Waarom maaisel afvoeren? Als u maait en het maaisel laat liggen, dan verteert dat snel en komen de voedingsstoffen (stikstof al binnen enkele dagen) weer vrij.
Bij elke maaibeurt kan je een deel laten staan als schuilplaats of voedselbron voor insecten. Als je steeds de hoogste stukken met de minste bloemen maait en de andere laat staan, krijg je het beste resultaat. Inzaaien van bloemenmengsels is meestal niet nodig. Bloemen komen ook vanzelf, al kan dat wel even duren.
Een algemene regel is: hoe schraler het grasland, hoe later maaien. Drogere, niet al te schrale weilanden worden in juli gemaaid. Natte, zeer schrale gronden maait men pas in oktober. Deze latere maaidatum is nodig omdat in schrale weilanden meer grassoorten staan, die pas later tot bloei en zaadvorming komen.
Waar een klepelmaaier bijvoorbeeld vooral geschikt is voor het maaien van allerlei taaie gewassen (met hier en daar 'n tak) is een weidebloter (hij heet echt zo) bedoeld voor het maaien van hoog gras.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Velt zet de schouders onder de campagne Maai Mei Niet van het Vlaams tijdschrift Knack. Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen. Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien.
Bij gefaseerd maaien wordt niet de gehele vegetatie gemaaid, maar blijft een deel ongemaaid. Het ongemaaide deel kan bij een latere maaibeurt alsnog gemaaid worden, terwijl dan een ander deel van de oppervlakte ongemaaid blijft.
Het verschralen (de grond armer maken) doe ik door planten af te maaien en het maaisel af te voeren. Door dit maaibeheer wordt de grond steeds armer, en ontstaat er een geschikte en diverse groeiplek voor verschillende wilde planten.
Wanneer we een vegetatie afmaaien ruimen we het afgemaaide materiaal op. Dit om voedingstoffen te verwijderen (verschralen) en de vegetatie open te maken zodat minder krachtige groeiers ook een kans krijgen. In graslanden gebeurt dit als hooi of via natte afvoer.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Dit is nodig om de soorten in stand te houden en om verwildering en concurrentie met grassen tegen te gaan. Als je niet maait en beheert, komen er automatisch grassen en struiken in de plaats.
Ja, het gras kunt u wel in de compostbak leggen maar wel op voorwaarde dat er variatie in het organische afval zit. Daar kunt u zelf voor zorgen door er droog materiaal bij te voegen. Een andere tip is om het gras dat u net gemaaid heeft even in de zon droog te laten worden alvorens het de bak in gaat.
Het onkruid kan dan terecht in de GFT-container, op het containerpark of desnoods bij het restafval. Wie voor de aanleg van de tuin graag 100 % gegarandeerd onkruidvrije compost wil, kan uiteraard terecht bij de professionele compostproducent uit zijn buurt.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
Bij een extensief maaibeheer wordt er slechts 2 maal per jaar gemaaid met afvoer van het maaisel. Hiermee verschraalt de bodem wat nodig is om meer bloemen en bloeiende planten te krijgen wat interessanter is voor de honingbij. Veldbloemen hebben namelijk een schrale grond nodig.
Gefaseerd. Maaien is belangrijk, want zonder maaien groeit terrein helemaal dicht en verdwijnen de bloemen. Bij het gefaseerd maaien blijft een deel van de vegetatie ongemaaid, dit deel wordt bij de volgende maaibeurt meegenomen.
Sinusbeheer is een innovatieve maaimethode die optimaal rekening houdt met biodiversiteit voor onder meer vlinders, bijen en planten. Door het grasland op zo'n manier te beheren, creëer je enorm veel variatie op een klein stukje, wat voor veel vlinders, bijen, vogels heel goed is.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Gazons en grasvelden die frequent en kort gemaaid worden, kunnen wat natuur en biodiversiteit betreft, omschreven worden als groene, levenloze woestijnen. Minder of langere periodes niet maaien, zorgt er voor dat je gazon natuurlijker wordt.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest vaak in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Klepelmaaiers TA
Voor trekkers van 15 tot 40 PK, verkrijgbaar in werkbreedtes van 110, 125 en 140 cm.