De slaperigheidstesten kosten 46,32 euro (tarief 2011). Dit bedrag vindt u terug op uw opnamefactuur en wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Hoe verloopt een opname in het weekend? In het UZA wordt ook slaaponderzoek tijdens het weekend verricht.
Met een polygrafie doen we met name onderzoek naar eventuele problemen met de ademhaling in de slaap. We meten dan in de nacht uw ademhaling, het snurkgeluid, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartritme. Zo kunnen we vaststellen of er sprake is van slaapapneu (OSAS). Dit onderzoek vindt altijd thuis plaats.
Het onderzoek wordt door de KNF laborant en een neuroloog/KNO arts/Longarts beoordeeld. Het verslag komt in uw dossier. Binnen twee weken krijgt u automatisch een oproep voor de uitslag. Dit zal, afhankelijk van de uitslag, bij een KNO arts, longarts of neuroloog zijn.
U krijgt een metertje om een van uw vingers. Deze meet uw hartslag en uw saturatie - het zuurstofgehalte in uw bloed. De flowmeter meet in uw neus de ademhaling. Zo weten we of u ademt en of er ademstops zijn.
VGZ vergoedt online slaaptherapie
Dan vergoeden we online slaaptherapie van Somnio vanuit uw preventiebudget. Afhankelijk van uw budget ontvangt u een vergoeding tot maximaal € 177 voor slaaptherapie van 4 consulten.
Begeleiding via The Sleep Agency kost tussen de 295 en 1095 euro, afhankelijk van het pakket.
De Somnio Compact slaaptherapie (4 consulten) kost € 189.
Een goede nachtrust
Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker. Je ligt tijdens die ene keer niet langer dan 20 minuten wakker.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Hoe werkt een slaaponderzoek thuis? De apparatuur wordt in het ziekenhuis aangesloten, waarna u 'bedraad' naar huis gaat. U slaapt gewoon in uw eigen bed. De volgende dag gaat u terug om de apparatuur uit te laten lezen voor de uitslag.
De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.
Er bestaat nog geen medicatie die een gunstig effect heeft op snurken. Voor slaapapneu bestaat er voor heel specifieke gevallen medicatie die de aandoening kan verbeteren.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk via de basis GGZ of specialistische GGZ, onder verwijzing van een arts. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Via de basis GGZ worden mensen met mildere, niet-complexe psychische klachten behandeld.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022. In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.
De Somnox heeft een flink prijskaartje. Maar liefst 599 euro.