Je kunt boerenkool ook invriezen. Na ca. 3 minuten blancheren kun je boerenkool in een goed gesloten plastic zak tot 12 maanden bewaren in de diepvries (minimaal -18°C).
Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca. 3 minuten geblancheerd worden. Daarna kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Boerenkool invriezen, een groente die volgens kenners nog lekkerder is als de vorst over de grond geweest is. Dat klopt inderdaad, door de vorst zet de plant suikers in het blad om, en de smaak gaat iets veranderen, en dit proces kun je niet door de groente in te vriezen simuleren.
Boerenkool blancheren
Leg de bladeren in een grote kookpot met water en breng aan de kook voor 2 à 3 minuten. Giet de boerenkool af en spoel onder koud water. Dep de groente droog met keukenpapier en verpak in een goed gesloten plastic zakje of bakje.
Bewaartip voor dit product
Bewaar een stronk boerenkool op een koele droge plaats. In de koelkast kan ook, dan is deze een 3 tot 5 dagen houdbaar. Voorgesneden boerenkool is 1 a 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Zet de verse boerenkool dan een tijdje in zout water. Je kunt boerenkool ook invriezen. Na ca. 3 minuten blancheren kun je boerenkool in een goed gesloten plastic zak tot 12 maanden bewaren in de diepvries (minimaal -18°C).
Stamppot boerenkool bewaren doe je in de koelkast of in de vriezer. Bij kamertemperatuur is het vaak slechts een kwestie van uren, voordat de stamppot ietwat anders gaat smaken. In de koelkast kun je deze stamppot nog 1 tot 2 dagen bewaren, ingevroren in de diepvriezer, tot wel 3 maanden.
Let op dat je ze voor stamppot goed fijn snijdt. Zo heb je geen last van eventuele nerven. Als je van plan bent het grover te snijden, moet je die namelijk voor het snijden al verwijderd hebben, samen met de bladstelen. Als alternatief voor zelf snijden kun je ook de keukenmachine gebruiken, op de grofste stand.
Ook rauw is boerenkool goed te eten. Als maaltijdsalade bijvoorbeeld. "Je kunt zoveel rauwe groenten aan de salade toevoegen als je maar wil", aldus Drost. Zelf serveert ze de boerenkoolsalade graag met quinoa of parelgort.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Wanneer je een restje boerenkool hebt, kun je dit de volgende dag opwarmen. Wanneer je het opnieuw opwarmt, dan is er niets lekkerder, dan er een aantal toevoegingen aan te doen. Boerenkool opwarmen, wat uit een pot komt, is vrij eenvoudig. Je zet het op het vuur en zorgt dat het de juiste temperatuur krijgt.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Boerenkool is machtig en aards van smaak. Daar past een rode wijn uit de Languedoc heel goed bij. Lekker zwoel en kruidig, met voldoende frisheid om lekker tegenwicht te geven aan de stamppot. Ook een Côtes du Rhône is een uitstekende keus!
In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Rauwe savooiekool kun je ook invriezen. Blancheer de groente 2 minuten vlak voor invriezen. Savooiekool kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren.
Je kunt stamppot op verschillende manieren ontdooien. De beste manier is om het langzaam in de koelkast te laten ontdooien en vervolgens in de oven op te warmen Aangezien dat zeker een dagdeel duurt, kiezen de meeste mensen om het direct in de magnetron te ontdooien.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Teveel rauwe boerenkool eten, kan je schildklier aantasten. Er zitten namelijk goitrogenen in, die je schildklier kunnen vergroten. Die gaat dan langzamer werken, met alle gevolgen van dien. Een trage stofwisseling is niet fijn.
Boerenkool is een goede detox groente.
Boerenkool zit vol vezels en zwavel, twee stoffen die belangrijk zijn bij het ontgiften van het lichaam en het behoud van een gezonde lever. Ook bevat boerenkool zeer veel chlorofyl, dat ook bekend staat als een krachtige detoxer.
Nu is de stronk van de boerenkool vaak dik, maar ook de stelen kun je gewoon eten, en van de stronk en de stelen kun je nog prima soep maken. Boerenkool bewaar je in de koelkast, bij voorkeur op de onderste plank. De groente blijft dan 5 tot 7 dagen goed. Haal je de bladeren van de stronk slechts 2 dagen.
Verwijder de harde bladstelen met een mes, de dunne bladstelen kun je meestal zo afbreken. Was daarna de bladeren in een bak koud water. In de krulletjes van de boerenkool kan flink wat zand zitten dus ververs het water een paar keer en haal de boerenkool er goed doorheen.
Teelt en seizoen
Nederlandse boerenkool is van januari tot maart en van september/oktober tot en met december verkrijgbaar. Boerenkool is het hele jaar verkrijgbaar in de diepvries.
Opwarmen. Nadat de aardappelpuree is ingevroren, moet hij op den duur wel weer worden opgewarmd. Idealiter laat je de puree ontdooien in de koelkast, een a twee dagen van tevoren. Warm de puree vervolgens in een pan, de oven, slowcooker (op de laagste stand in ongeveer twee uur) of magnetron (regelmatig roeren).
Stamppot kun je in de magnetron opwarmen of in een pan op laag vuur met een scheutje vocht en de deksel erop. Het vocht zorgt ervoor dat het niet aanbrandt en de warmte verdeelt – wel regelmatig roeren natuurlijk.
Allereerst de boerenkool
Koolsoorten staan bekend om het relatief hoge gehalte aan zwavelverbindingen ten opzichte van andere groentensoorten. Daarom stinkt kool ook zo als het gekookt wordt. Er komt een lucht vanaf die in de verte op die van rotte eieren lijkt.