Een black out is een signaal dat je in te korte tijd veel te veel alcohol hebt genuttigd. De schade die ontstaat door een black out is serieus en kan op de lange termijn voor blijvende geheugenproblemen zorgen. Mensen die vaker last hebben van black outs zijn daarnaast vaak extra gevoelig voor de effecten van alcohol.
Naast een hartziekte zijn de meest voorkomende oorzaken van bewustzijnsverlies een reactie op emotie of vermoeidheid, plotseling gaan staan (uit bed komen), of een neurologische aandoening zoals epilepsie. Overigens blijft de oorzaak van regelmatig terugkerend bewustzijnsverlies soms onduidelijk.
Een black out door overmatig alcoholgebruik is een tijdelijke hersenstoornis. Een black out kan optreden als je bij een gelegenheid overmatig alcohol drinkt. Op het moment van alcohol drinken lijkt er niets aan de hand, maar de volgende ochtend herinner je je niet meer wat er is gebeurd of wat je hebt gedaan.
Je krijgt moeite met dingen onthouden of je focus bij je werk houden. Een boek of stukken lezen lukt niet meer zo goed want als je iets gelezen hebt, weet je eigenlijk niet wat er staat. Je kan het nog maar met moeite onthouden of het begrijpen lukt niet meer zo goed.
Bij een black out kun je een bepaalde periode niet meer herinneren. Dit komt omdat alcohol de werking van je geheugen verstoort. Herinneringen in je kortetermijngeheugen worden hierdoor niet opgeslagen in je langetermijngeheugen. Het langetermijngeheugen functioneert de volgende dag ook nog slechter.
Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. De informatie uit het kortetermijngeheugen wordt dan niet doorgegeven aan het langetermijngeheugen. Met andere woorden: bij een black-out kan men zich niet meer herinneren wat er gebeurd is. Indien dit vaker optreedt, kan het schadelijk zijn voor de hersenen.
Vergeetachtig of serieuze geheugenproblemen
Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie echt uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtig betekent dat je tijdelijk iets niet meer weet. De informatie komt weer terug.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Het syndroom van Korsakov is een aandoening waarbij een gedeelte van de hersenen is beschadigd. Hierdoor ontstaan geheugenverlies en ernstige problemen met het plannen van activiteiten. Aan korsakov gaat in de helft van de gevallen een acute ziekte vooraf, de ziekte van Wernicke.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Alcohol en dementie
Alcohol remt de opname van vitamine B1. Deze vitamine is nodig voor een goede werking van de hersenen. Door de giftige werking van alcohol en een tekort aan vitamine B1 wordt niet alleen je kortetermijngeheugen aangetast, maar ook je langetermijngeheugen.
Alcohol is slecht voor je hersenen. Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging. Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.
Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat we emotionele ervaringen beter onthouden. Dat wil zeggen dat als je iets meemaakt waarbij je een sterke emotie voelt, je geheugen dit extra goed opslaat.
Vergeetachtigheid kan een symptoom zijn van dementie. Je kortetermijngeheugen werkt dan niet meer goed. Dat betekent dat je je zaken die kort geleden zijn gebeurd, slecht kunt herinneren.
Het episodische (autobiografische) geheugen is voornamelijk afhankelijk van de hippocampus en onderste delen van de frontale hersenkwab schors (ventrale frontale cortex). Wanneer er schade aan deze gebieden is, ontstaat verlies van alle retrograde autobiografische herinneringen en vaak ook anterograde amnesie.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.
Vaak is dit het gevolg van een neurologische aandoening, bijvoorbeeld een beroerte, Multiple Sclerose of de ziekte van Parkinson. Ook overmatige spanning, zoals in een drukke periode met veel zorgen of stress, kan voor problemen zorgen.
U krijgt een vergoeding voor een stroomstoring als deze langer heeft geduurd dan 4 uur. Duurde de stroomstoring korter dan 4 uur? Dan krijgt u geen vergoeding. Hoe hoog het bedrag is dat u krijgt, hangt af van de aansluiting die u hebt.
Een van de beste manieren is met petroleumlampen. Je kunt olielampjes met een lontje gebruiken, kaarsen of kampeerlantaarns op batterijen. Het is ook belangrijk om zaklampen bij de hand te houden voor wanneer je er midden in de nacht uit moet, maar geen licht aan kunt doen.
Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.