Omdat een groene bank van bijvoorbeeld fluweel al een eyecatcher op zich is, kun je voor een vloerkleed het beste voor neutrale tinten kiezen. (Gebroken) wit gecombineerd met zwart, grijs of donkergroen doen het gegarandeerd goed.
Dan is groen perfect! Deze combineer je namelijk moeiteloos met neutrale tinten en past in verschillende stijlen. Zo is de groene bank een perfecte match met een industrieel interieur met stoere zwart- en grijstinten. Ook in de botanische trend doet ie het goed, gecombineerd met een hoop groene kamerplanten.
De kleur en stijl van jouw nieuwe vloerkleed moeten natuurlijk samengaan met de rest van het interieur. Bekijk hoe het vloerkleed past bij de kleur van je bank, maar ook bij de muur. Komt het vloerkleed bij een 'drukke' muur te liggen, dan is een effen kleur een goede en veilige keuze om wat rust te creëren.
Grijs is een ideale kleur om mee te combineren, en daarom ook met groen. Net als groen, is grijs een soort van neutrale kleur. Het kan soms wel een saaie kleur zijn, dus gebruik er niet te veel van. Maar juist grijs combineren met groen, geeft een frisse uitstraling aan je interieur.
Vloerkleed in de zithoek
Meet vooraf de bank op en tel daar ongeveer 30 centimeter bij op. Zo zorg je ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 centimeter onder en naast de bank ligt. Bij een tweezitsbank zijn meestal vloerkleden van 200x140 of 230x160 centimeter goede opties.
Het vloerkleed onder de bank
Met het karpet onder de bank – net onder de voorste poten of helemaal – maak je optimaal gebruik van de verbindende werking van het kleed. Wanneer je zithoek bestaat uit afzonderlijke stukken uit verschillende lijnen verdient dit daarom de voorkeur.
Een vloerkleed kun je voor de bank of onder de bank plaatsen. Wil je een mooie eenheid vormen met je meubels, dan raden wij aan om het vloerkleed zo’n 20 cm onder de bank te schuiven. Zo voorkom je ook dat het vloerkleed verschuift.
Kom helemaal tot rust op jouw groene bank. Creëer een speels effect door blauw, beige en geel te combineren met elkaar. Krijg jij nu ook al helemaal zin om je bank te re-stylen? Welkom!
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Combineer jade groen met mosgroen. Wanneer je namelijk jade groen met mosgroen combineert doorbreek je deze 'kleurenfamilie' niet en kan je outfit niet mislukken. Als tweede kun je jade groen combineren met marine. Deze kleur is niet zo hard als zwart en zal de look niet 'verzwaren'.
Natuurlijk kijk je bij de keuze voor een nieuw kleed naar wat je mooi vindt, maar er zijn veel meer dingen die belangrijk zijn bij de keuze voor een vloerkleed. Het formaat, de vorm en hoe je het kleed in de zithoek neerlegt zijn bepalende factoren voor de uitstraling van je woonkamer en de rest van je interieur.
Een wollen kleed is het populairst. Dit materiaal is eenvoudig te onderhouden, omdat wolvezels geen vuil aantrekken. Hierdoor blijft het kleed lang mooi en fris van kleur. Een nadeel van een wollen vloerkleed is dat het – zeker in het begin en afhankelijk van de pool – best wat kan pluizen.
Een groene bank is ontzettend leuk te combineren met verschillende, huiselijke aspecten. Wat dacht je van leuke plantjes in een pot, of een mooie fauteuil naast een groene muur. Een paar leuke schilderijtjes aan de muur en jouw interieur is af! Wil je nog iets extra's toevoegen.
Denk er dan eens over na om smaragdgroen als accentkleur te gebruiken. Combineer de kleur met wit, beige, grijs en neutrale kleuren om het geheel licht en rustig te houden.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Feestelijke looks doen het zeer goed met rood, oranje en andere felle kleuren. Zachtgrijs, bruin, metallic of aanverwante tinten groen zijn elegant en geschikt voor elke dag.
Grijs en groen
Eigenlijk is groen ook een aardetint, en daarom past deze kleur goed bij grijs. Olijfgroen of bosgroen staan bijvoorbeeld prachtig bij grijs. Ook kun je grijs in je huis prima combineren met groene planten, dit zal prachtig staan.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen. Deze combinatie valt erg op, maar niet veel mensen vinden dit mooi.
Een afwijkende kleur van je bank hoeft dus niet snel te gaan vervelen, zolang je hem maar met veel andere kleuren kan combineren. Afwisseling van kleuren, kussens en plaids zorgt er voor dat je hem minder snel zat bent! Of neem wat grijze kussens om het groen van de bank wat te neutraliseren.
Groen combineren
Groen tinten zijn eindeloos te combineren. Bijvoorbeeld met okergeel (ook zo'n mooie trend), of zachtroze (hey ook een trend), of clean wit (klassieker), stoer zwart (nog een klassieker), of ga voor de nieuwe upcoming trend: alles in dezelfde kleur!
Als je van grote kussens houdt dan kun je de volgende vuistregel aanhouden qua aantal: het aantal zitplaatsen + één. Heb je dus een grote bank met bijvoorbeeld 4 zitplaatsen, dan zijn 5 grote kussens een goed uitgaanspunt. Hetzelfde geldt voor een kleinere bank met 2 zitplaatsen, dan staan 3 grote sierkussens mooi.
Heb je een hoekbank? Dan kan een rond vloerkleed heel mooi staan. Kies een lekker groot rond vloerkleed uit die aan de zijkanten iets uitsteekt bij de hoeken. Met een mooi ronde salontafel erop of meerdere kleine bijzettafels erbij ziet dit er erg sfeervol uit.
Een rechthoekige vloerkleed zou er natuurlijk mooi tussen staan, maar het zorgt wel voor minder contrast. Een rond vloerkleed daarentegen doorbreek de hoekige ruimte van je woning en zorgt voor een fijn en gezellig geheel.
Het meest voorkomende kleed is natuurlijk de rechthoekige. Deze volgt het makkelijkst de vorm van de meeste zithoeken, met een rechthoekige opstelling van (hoek)bank en fauteuil(s). Standaardmaten zijn meestal 160 x 230, 200 x 290 en 240 x 340 cm. Bij effen kleden is meestal maatwerk mogelijk.