Huiskrekels komen af op eten, dus dit kunt u het beste goed opruimen. Heeft u toch nog last van huiskrekels, dan kunt u eerst huiskrekels zelf vangen en bestrijden door een lijmval op te zetten. Hierbij maakt u gebruik van een kleine hoeveelheid vis- of caviavoer.
Krekels kunnen niet tegen kou
Dat doen ze met hun vleugels, die ze razendsnel tegen elkaar aan bewegen. Hoe warmer het is, hoe sneller zij de vleugels bewegen en hoe harder het geluid is dat ze produceren. Maar naar mate het kouder wordt, is de kans groter dat de krekel zich ook binnen gaat schuilhouden.
Krekels behoren tot de subgroep langsprietigen (Ensifera). Krekels komen wereldwijd voor. Vooral in de tropen is er een grote diversiteit. Belangrijke habitats voor krekels zijn onder meer graslanden, struiken en bossen, moerassen, stranden en grotten.
“De sprinkhaan houdt zich het liefst schuil in struiken, bomen of dicht opeengepakte grassen”, zegt Lambrechts. Natuurpunt voorspelt dat we in de toekomst steeds vaker échte krekels zullen horen.
Stille krekels vermijden de vliegen, maar slagen er toch nog in om vrouwtjes te vinden door zich dicht te positioneren bij soortgenoten die wel geluid maken. Tot nu toe ging men ervan uit dat deze krekels één keer hun geluid verloren en vervolgens naar andere eilanden migreerden.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
Het zijn alleseters, met een voorkeur voor zacht plantaardig en dierlijk voedsel. Zoals fruit, groenten, brood, vlees, etensresten, maar ook insecten (inclusief kannibalisme) en uitscheidingen van mens en dier. Ze kunnen 10-20 dagen overleven zonder voedsel.
Het is een warmteminnende en bodembewonende soort die niet veel klimt en holletjes graaft onder graspollen of plantenwortels. Hierin wordt geschuild bij slecht weer of bij verstoring. Tegen het begin van de winter wordt het holletje afgesloten om te overwinteren.
Plaats de krekelvallen op de plekken waar veel krekels zitten, zoals muren, ramen of deuropeningen. Hoe dichter deze vallen bij warme en vochtige plekken worden gezet, hoe groter de kans is dat ze de krekels zullen vangen. Gebruik insectenspray. De meeste insectensprays werken goed tegen krekels.
Sprinkhanen en krekels zijn zelf ook voedsel. Veel diersoorten eten ze. Vogels bijvoorbeeld, maar ook kikkers en kameleons, zoals je op de foto's kunt zien. Ze vangen ze met hun lange tongen zo uit de lucht of van plantenstengels af.
Tel het aantal tjirpen dat een krekel in 14 seconden maakt. Tel daar 8 seconden bij op.
Vervolgens moet je ze regelmatig voeren en een adequate waterbron bieden om ze gezond te houden. Als je alles juist doet, zullen je krekels wel 8 tot 10 weken leven!
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees.
Ga naar de plekken waar de sprinkhanen bij het krieken van de dag en tijdens de schemering verblijven. Ze bewegen langzamer naarmate de temperatuur zakt. Veeg de sprinkhanen van de bladeren een emmer met zeepwater in om ze te verdrinken, of veeg ze gewoon op de grond en stap op ze.
Met een legboor legt het vrouwtje haar eieren één voor één of in hoopjes in de bodem of iets gelijkaardigs. Afhankelijk van wat het vrouwtje eet, zal het meer of minder eieren leggen. Een vegetarisch dieet levert ongeveer 1100 eieren op terwijl een dierlijk dieet wel 2600 eieren oplevert.
Tegenwoordig is er krekelwater en krekelvoeding in dierenwinkels te koop, maar u kunt ze ook gewoon zelf voeren. Krekels eten van alles, kattenbrokken, droog visvoer, groenvoer en fruit, paardenbloemblad en ga zo maar door. Zorg ook voor vochtvasthoudend fruit.
Krekels houdt men best in een goed geventileerde kamer met een temperatuurradius van 21°C tot 24°C en lage vochtigheidsgraad. Vermijd direct zonlicht en koude tocht. Houd de Cricket Pen zuiver en droog. Kwalitatief krekelvoeder en water (gel) moeten altijd ter beschikking worden gesteld.
De eigenschap die deze krekel bijzonder uniek maakt, is zijn vermogen om te zwemmen. “Het is het meest ongelooflijke dat ik ooit heb gezien”, zegt bioloog en presentator, dr. George McGavin. “Hij zwemt onder water en gebruikt zijn voorpoten voor een goede schoolslag en zijn achterpoten om uit te schoppen.
De krekel is een stridulant, die tjirpt door met zijn vleugels over elkaar te strijken. De cicade is echter een luide drummer, de Keith Moon van de insectenwereld. Op zijn achterlijf zit een membraan, de timbaal, die een oorverdovend lawaai maakt als hij vibreert.
Krekels hebben hun oren op hun voorpoten. Deze zijn ongeveer 60 keer kleiner dan het menselijk oor, maar werken wel op vergelijkbare manier. Zo is het net ontdekte gehoororgaan van het insect, met vocht gevuld, net als het menselijk binnenoor.
De totale lengte ligt ongeveer rond de 8 centimeter, waarvan de vleugels of de legbuis ongeveer de helft bepalen. Het mannetje wordt exclusief vleugels 28 tot 34 millimeter lang, het vrouwtje 27 tot 38 mm. Bij het mannetje zijn de vleugels langer, maar deze heeft geen legbuis.
De Sprinkhaan staat voor astraal reizen, stapt over obstakels heen en maakt nieuwe stappen vooruit. Ook bezit de sprinkhaan het vermogen om snel van carrière te veranderen.