Anijs voorkomt infecties in maag en darmen. Daarom is anijs gezond als preventief middel wanneer men in landen reist waar maag-darminfecties snel optreden. Uitwendig is anijs ook zeer goed toe te passen. Dit komt door de antibacteriële werking van anijs.
Geneeskrachtige werking van anijs
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
In anijs zitten de soorten estragol en myristicine. Van estragol is bekend dat een regelmatige hoge dosis leverschade kan geven en dat het mogelijk kankerverwekkend is. Myristicine vertraagt juist de groei van tumoren. Gelukkig is normaal gebruik van anijs niet schadelijk voor je gezondheid.
Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Drink anijsmelk of kruidenthee
Anijs werkt slaap bevorderend en helpt ook nog tegen onrustig dromen. Los een anijsblokje op in een kopje melk, en drink dit op vlak voor je gaat slapen.
Om te beginnen bevat anijs veel vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B11, C) en vooral veel mineralen (ijzer, mangaan, koper, calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium, seleen). Het kan dan ook goed voor je gezondheid zijn om regelmatig anijs te nuttigen, maar zoals met alles, doe dit wel met mate.
Bereiding: De inhoud van een tot twee zakjes oplossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar. Variatietip: Gebruik De Ruijter Anijsstaafjes ook eens in je cakebeslag, slagroom of yoghurt.
Verder zuivert anijs de adem en neutraliseert geurtjes na het eten van bijvoorbeeld knoflook.
Die verwisseling had vervelende gevolgen want Japanse steranijs bevat namelijk anisatine, een neurotoxine, dat verantwoordelijk was voor de bij de slachtoffers waargenomen gevoelens van algehele malaise, misselijkheid, braken, diarree, spiertrekkingen, hallucinaties en epileptische aanvallen.
Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract.
Anijs is een lekker kruid waarvan we vooral het zaad gebruiken om anijsthee of anijsmelk te maken. Anijs zit in het bekende Nederlandse broodbeleg ´muisjes´ wat traditioneel gegeten wordt tijdens de geboorte van een kind. Anijs kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt.
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden.
Anijszaad is een bijzondere smaakmaker die het meest bekend is van de beschuit met muisjes. Je kunt het zaad in zijn geheel gebruiken als toevoeging aan gerechten, maar je kunt het ook tot poeder vermalen. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, al smaken ze vergelijkbaar.
U kunt eenvoudig online anijspoeder kopen bij De Kruiden Koning. Anijs komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Er is bewijs dat anijs al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt.
Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere smaak die het heeft. Een voorbeeld daarvan is anijsbrood. Daarnaast wordt anijs gebruikt voor bijvoorbeeld pepernoten, dranken zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.
Van dit specerij een verwarmende thee maken, helpt daarom bij griep en verkoudheid. Je maakt het zo: leg twee steranijsvruchten, een stuk verse gember van zo'n vier centimeter en een kaneelstokje in een flinke theekan. Giet hier 1,2 liter kokendheet water op en laat alles tien minuten trekken.
Venkelzaad is iets zoeter dan anijszaad, maar kan ook worden gebruikt als vervanging.
Je kunt ook een hele steranijs toevoegen aan gerechten, zo neemt een saus of stoofpot de smaak van de steranijs over. Haal de steranijs er voor het serveren wel weer uit, deze kun je namelijk niet in zijn geheel opeten. Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten.
Melk bevat de stof tryptofaan, een aminozuur waar je slaperig van wordt. Er zit alleen zo weinig van in, dat je er niet van gaat slapen. Je zou minimaal twee tot drie liter melk moeten drinken voor je dat effect krijgt. Het maakt daarbij ook niet uit of je warme of koude melk drinkt.
Steranijs werkt antibacterieel, antiviraal en kan schimmels en gisten doden. Het bevat tal van antioxidanten, vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium en ijzer. Het kan om zijn medicinale werking gebruikt worden tegen infecties, artritis, verkoudheid, longaandoeningen en griep.
Anijs & Venkel
Gebruik niet te veel anijs en venkel. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk is. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.