Een buisventilator wordt veel gebruikt en is universeel inzetbaar. Een buisventilator wordt gebruikt voor het verplaatsen van lucht en wordt veel toegepast in keukens, toiletten en badkamers. Ook in kantoor- en winkelpanden, horecagelegenheden en industriële ruimtes is de buisventilator niet meer weg te denken.
Die onbereikbaarheid kan ook een voordeel zijn: zo zijn ze beschermd tegen vandalisme, niet onbelangrijk bij gemeenschappelijke ruimtes zoals toiletten in de horeca. Een buisventilator kan je snel en gemakkelijk plaatsen, omdat je die simpelweg in het kanaal schuift.
Handig is een plek te kiezen waar onderhoud makkelijk mogelijk is. Door de buisventilator te plaatsen op zolder, achter een wand, boven het plafond of andere vergelijkbare plek word het geluid buiten de (leef) ruimtes gehouden.
Een buisventilator is een mechanische ventilator. Kenmerkend is de ronde vorm en de twee ronde aansluitingen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen, wordt deze aan de andere zijde uitgeblazen. Met zijn model kan de buisventilator eenvoudig tussen het kanaal worden geplaatst.
Hoe lang gaat een mechanische ventilator of WTW mee? Een mechanische ventilator of warmteterugwin-systeem gaat doorgaans 15 tot 20 jaar mee, mits deze goed onderhouden wordt.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
U kunt allergieën (allergie voor stof of pollen) of last van astma krijgen doordat deze door de lucht naar u toe vliegen door een ventilator. Ook kunt u bijvoorbeeld een droge huid of ogen krijgen. Een ventilator bevordert dus niet echt de algehele gezondheid.
Kan je je badkamer niet verluchten omdat je geen raam hebt in je badkamer? Dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing. Zo'n badkamerventilator zorgt ervoor dat alle vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. Hierbij kan je kiezen tussen twee verschillende ventilatoren: axiale en radiale.
Ben jij op zoek naar de beste badkamer ventilator van dit moment? Wij kunnen, aan de hand van onze beste badkamer ventilator test, concluderen dat de Badkamerventilator Ø 100mm Silent met vochtsensor en timer wit de beste optie van dit moment is.
Capaciteit badkamerventilator berekenen
Bij een badkamer van 3 meter lang, 2 meter breed en een plafondhoogte van 2.5m. heb je dus een capaciteit nodig van 3x2x2.5 x 10 = 150m3/h. Houd er rekening mee dat een grotere capaciteit ventilator ook een afvoerbuis met een grotere diameter nodig heeft.
Stroomaansluiting. Ventilatoren met een nalooptimer hebben in het algemeen minimaal 3 aansluitingen, te weten een nul (blauw), een permanente stroom (bruin) en een schakeldraad met stroom (zwart).
Afvoerbuizen ten behoeve van afzuiging in de badkamer
Indien er nog afvoerbuizen aangebracht moeten worden, dan kun je het beste kiezen voor gladde kunststof buizen of metalen spiraalbuizen. Je kunt ook werken met flexibele kunststof of metalen buizen.
Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de volgende formule: Lengte x breedte x hoogte van de badkamer (in meters) x 10. Voor de afzuiging van een badkamer van 4 meter lang, 2 meter breed en een hoogte van 2,5 meter heeft u dus een capaciteit nodig van 4x2x2.5 x 10 = 200m3/h.
Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat van de 2,4 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie, maar liefst 95 procent nog een wisselstroom ventilatiebox heeft. Een oude wisselstroom ventilatiebox verbruikt ruim € 80 per jaar aan stroom.
De beste posities in je badkamer voor het plaatsen van een badkamerventilator liggen in Zone 2, maar Zone 3 loopt niet ver achter en is dus zeker ook erg goed te gebruiken voor het plaatsen van een ventilator.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
Een hogere kamertemperatuur voorkomt schimmelvorming. Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raamtrekker, dit haalt tweederde van het achtergebleven vocht weg. Laat de mechanische ventilatie na het douchen minimaal twee uur nalopen op de middelste stand.
Kanaalventilatoren worden toegepast wanneer men door luchtkanalen lucht, stof, dampen en rookgassen wil toe of afvoeren. De term kanaalventilatoren wordt gebruikt wanneer de ventilator in-lijn met het kanaal geplaatst kan worden en waar de flensen zijn voorbereid op de betreffende kanaaldiameter.
Badkamerventilatoren maken gebruik van schoepen die snel ronddraaien waardoor er luchtstromingen gaan ontstaan. De vorm van de schoepen en de wijze waarop ze gemonteerd zijn bepalen voor een groot deel de werking van een ventilator. Deze werking kan axiaal of radiaal (centrifugaal) zijn.
Het plaatsen van een ventilatie rooster op de deur heeft als voordeel dat u geen omkijken heeft naar het verversen van de lucht, dit gebeurt middels een deurrooster immers vanzelf.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn.
Een ventilator verbruikt zo'n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel.