Hoe langer je ingrediënt in de marinade ligt, hoe sterker de smaak zal worden. Hoe dunner het stuk vlees is, hoe minder lang je het hoeft te marineren. Voor kleinere etenswaren, zoals groenten, zeevruchten of vis is 15-30 minuten marineren meestal genoeg.
De beste barbecuesauzen hebben combinaties van zoet, zoals bruine suiker, stroop, honing en ui. Ui wordt zoet als je het kookt. Verschillende soorten zuur, zoals azijn, citroen- of limoensap en natuurlijk pit van chilipoeder mosterd of Worcestershiresaus. En dat allemaal op een basis van ketchup.
Sommigen gebruiken een beetje appelsap over de spareribs. Appelsap werkt een beetje als vermalser, het voegt wat appelsmaak toe en zorgt voor wat extra vocht in deze stap van de bereiding. Je kunt de appelsap opwarmen om het vlees niet teveel te laten schrikken van koelkastkoude appelsap.
feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees. krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, erwtensoep en dat soort zaken.
Precies zoal bij McDonalds. Liquid Smoke is een echt Amerikaans product en moeilijk te verkrijgen op de Nederlandse markt. Het geeft gerechten zoals vlees of sausjes een rooksmaak. Ik heb een voorraadje gekocht via www.mex-al.de, zij zijn de enige in Europa die dit aan particulieren verkopen.
BBQ saus kun je tot wel 9 tot 12 maanden in de vriezer bewaren. Vers gemaakt saus kun je in de koelkast, mits vanzelfsprekend goed afgedekt, ongeveer drie dagen bewaren.
Ons advies voor het berekenen van de hoeveelheid saus is ongeveer 100 gram per persoon.
Het staat voor 3 uur roken, 2 uur ingepakt op de BBQ en 1 uur uitgepakt op het rooster afgelakt met een BBQsaus. Dit wordt gedaan bij een temperatuur in de BBQ van rond de 110° Celsius op indirecte wijze. Het is wel afhankelijk van de soort spareribs, of 3-2-1 gehanteerd kan worden.
Wat veel mensen nog weleens vergeten, is dat je spareribs het beste kunt ontvliezen. Aan de holle kant van de ribs zit namelijk nog een membraan: een stukje buikvlies. Haal je dit vlies weg voordat je je spareribs gaat bereiden, dan kunnen rubs en marinades beter intrekken en voorkom je dat de spareribs taai worden.
Grofweg komt het op het volgende neer bij het garen van een sparerib. Uitgaande van een streng van 1-1,5 kg duurt het garen ongeveer 4 uur bij een temperatuur van 110-125 ℃. Het vlees is gaar als het zich ruim een centimeter terugtrekt van het uiteinde van het bot.
Azijn verzacht het gemarineerde vlees
Door vlees te marineren in azijn wordt het malser en voller van smaak. Het wegzetten van vlees in een marinade kan verschillen van een paar uur tot zelfs een paar dagen. Het vlees zal de smaak van de marinade in zich opnemen waardoor het een vollere smaak krijgt.
Door olie toe te voegen aan je marinade, krijgt je stukje vlees of vis niet alleen extra veel smaak, je voorkomt ook dat het uitdroogt én je kunt na het marineren meteen aan het bakken of grillen gaan. Heel wat oliën uit ons assortiment zijn prima geschikt voor je marinades.
Don'ts. Vlees langer dan 24 uur marineren. De eiwitten breken dan teveel af waardoor de buitenkant van het vlees soppig in plaats van sappig wordt. Vis langer marineren dan drie á vier uur.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren.
Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
Een burger van 100% rundvlees met crunchy bacon, emmentaler smeltkaas, juicy tomaat, verse uitjes en frisse sla. Met een speciale grillsaus op een geroosterd sesambroodje.
Spareribs 2 kg+ Sous vide gegaard (vanaf € 11,50 per kg)
Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon.
De spareribs die wij adviseren zijn de ribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees heeft een stevigere structuur, maar is tegelijkertijd veel smaakvoller. Dat betekent overigens wel dat de bereidingstijd langer is, maar dat is het meer dan waard.