Nyan switi - eet smakelijk.
Nyan Switi betekent 'eet smakelijk' in het Surinaams.
Fittie is straattaal voor 'ruzie' (en overigens ook voor 'lekker ding'). Het is vanuit het Surinaams, het Sranantongo, in Nederlandse straattaal terechtgekomen.
Vertaling van eten in Nederlands - Surinaams woordenboek: nyan.
Een licht pikante sambal, overal bij lekker! Roti Sambal van MoksiPatoe is een Hindoestaanse tafelsambal, lekker bij vele gerechten en snacks. Deze heerlijke sambal is bereid met geselecteerde ingrediënten en tomaten. In de Surinaamse keuken wordt sambal als bijgerecht gebruikt: een medium hot pikante smaakmaker.
Ouleh wordt als antwoord gegeven aan iemand die een wens, een plan of een verwachting heeft uitgedrukt, en dan aanduidende dat hij zich met ijdele hoop vleit, in de zin van och kom / 't mocht wat! Maar het betekent ook gewoon 'zij' in het Arabisch.
De Ndyuka, ook Okanisi of Aukaners genoemd, is een groep Surinaamse Marrons. Het zijn afstammelingen van Afrikaanse mensen die vanaf de zeventiende eeuw door de Nederlanders per slavenschip naar Suriname werden gebracht om verkocht te worden aan slavenhouders.
Lobi bun, a swit so te.
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.
Nyan switi - eet smakelijk.
Surinaams. Fai go/ fa waka?
Tantoe is straattaal wat – hoogstwaarschijnlijk – uit het Surinaams komt. De betekenis van tantoe is: 'heel erg'. Dus als we het in een zin zouden moeten gebruiken dan krijg je zoiets: “Saaaaaa, die chimeid is tantoe spang”.
Het betekent `witte, eerlijk`.
Bijvoorbeeld: 'wollah meh ik heb dat gedaan', betekent 'ik zweer dat ik dat niet heb gedaan'.
tangi. Het is goed om zelfs voor deze kleine dingen dank je wel te zeggen. A bun fu taki tangi gi den pikin sani disi srefi.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst). Tjauw min met meerdere soorten vlees heet tjauw min moksi meti.
Er wordt ook alcohol gedronken. Het Parbobier is veruit het populairste biertje die je overal kan krijgen. Verder is er uiteraard ook koffie en thee te krijgen. TIP ♥ – in principe kun je kraanwater in Suriname drinken.
Bier is een drank die prima past bij de Surinaamse keuken. Omdat het in Suriname natuurlijk bijna altijd mooi weer en warm is, hebben de mensen er ook vaak flink dorst. Dan wordt er Parbo bier gedronken, de meest bekende biersoort van het land.