Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Ziektesymptomen veren
Zieke vogels hebben het vaak koud en zetten zich daarom uit. Is het verenpak rommelig en vormt zich geen enkele lijn tussen staart en rug, dan is dat vaak een alarmsignaal. Soms zit een parkiet die zich niet goed voelt ook scheef, gebogen of met de pootjes uit elkaar.
Ja de meeste weten ook als de vogel wat dik op stok zit dat de vogel kort bij een ziekte staat ,om die reden zet hij zijn veren op om zo meer lucht vast te kunnen houden om wat energie (warmte ) vast te houden .
Een parkiet die ziek is, zal zich terugtrekken en de veren bol zetten. De vogels kwetteren vrolijk, dus als ze dit plots niet meer doen, voelen ze zich misschien niet goed. Vogels zijn prooidieren en daarom erg efficiënt in het verbergen van tekenen van ziekte.
De meeste fruitzaden en pitten, zoals die van appel, pruim of perzik zijn gevaarlijk voor vogels. Sommige van deze pitten bevatten namelijk cyanogenische glycosiden. In het verteringsstelsel van vogels wordt dit omgezet in het giftige cyanide.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Dat kan bijvoorbeeld door met de vogel te trainen, de manier waarop hij wordt gehouden aan te passen en door anti-agressie spelletjes met hem te doen. Met clickertraining kun je ook heel veel bereiken, niet alleen tegen agressief gedrag maar ook bij het trainen van leuke oefeningen.
Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen. Het is namelijk illegaal om de meeste vogelsoorten in je bezit te hebben.
Hypovitaminose A is een ziekte die o.a. ontstaat indien vogels gevoerd worden met uitsluitend zadenmengsels. Vogels worden daardoor vatbaarder voor schadelijke bacteriën en andere ziektekiemen (zoals schimmels). Vitamine A komt uitsluitend voor in dierlijke voedselbronnen, zoals vlees, zuivelproducten, vis en eigeel.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Wat mag een kanarie niet eten? Alle snacks die mensen eten, zijn slecht voor kanaries omdat er te veel zout en vet inzit. Chocolade, chips en koffie zijn dus uit den boze. Ook avocado's zijn erg slecht voor kanaries.
Het zijn vooral de mannelijke kanaries die soms urenlang zingen om de vrouwelijke dieren te imponeren of om hun territorium aan te duiden. Ze zijn overdag actief en in het wild slapen ze 's nachts in nesten of op takken. Deze vogels zijn sociale, maar ook territoriale dieren.
Laat je vogel regelmatig uit de kooi
De meeste vogelbaasjes zijn natuurlijk veel thuis om hun maatje alle aandacht te geven die nodig is. Zo vliegen zowel de papegaaien, parkieten als kanaries dagelijks lekker door het huis, even uit de kooi. Je zult ook merken dat hoe meer je met je vogel doet, hoe tammer hij wordt.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Parkieten hebben namelijk een erg goed geheugen. Ze zullen zo fladderen associëren met het wegtrekken van je hangt en zo steeds zal fladderen wanneer jij de kooi betreed.