Tegen de tijd dat je baby 12 maanden oud is, kun je tussen de twee tot zes keer per dag borstvoeding geven. Elke baby is anders en het is mogelijk dat je baby nog steeds de helft van zijn calorieën uit moedermelk haalt."
Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig. Gedeeld door 8 voedingen is dit 62ml per voeding. Je baby verandert vanzelf zijn ritme naar minder voedingen. Tot de leeftijd van 6 maanden willen de meeste baby's nog vijf of zes melkvoedingen per 24 uur drinken.
Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby's 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur.Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft. Vanaf de leeftijd van 9 maanden gaan veel baby's het klokje rond slapen, van 19.00 tot 7.00 uur.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Als je baby honger heeft, geeft hij verschillende subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, hij brengt de handjes naar zijn mondje en likt aan zijn handjes, hij balt zijn vuistjes.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vind je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap. Maak je baby dus wakker als hij na 09.00 uur doorslaapt.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
Rond 18:30 uur naar bed
Na de laatste namiddag-dut is het een goed idee om je kleine weer even uit bed te halen. Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend. Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken.
De meeste baby's hebben een dag-nachtpatroon waarbij ze rond 22.00 uur diep in slaap vallen. Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven.
Omdat een baby die uit een fles drinkt minder controle heeft over de hoeveelheid die hij drinkt, kan hij gemakkelijk teveel binnenkrijgen. Hierdoor wordt zijn maag kunstmatig opgerekt en raakt hij gewend aan grote porties. Teveel bijvoeding kan ook bij een baby ouder dan zes maanden zorgen voor een te harde groei.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
Meldt jouw baby zich binnen 2 uur na de voeding al weer? Maak je niet ongerust. Je kunt je hongerige baby onbeperkt borstvoeding geven. Jouw moedermelk past zich voortdurend aan aan de behoefte van je baby.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Te weinig voeding, dit zijn de signalen
Als je kort voedt, voedingen overslaat of het lastig vindt om de hongersignalen van je baby te herkennen, kan je productie ook teruglopen. Een baby die te weinig voeding krijgt, kan: Zwak huilen. Veel slapen en zich niet zelf melden voor een volgende voeding.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.