Aan het einde van de dag hebben kippen meestal een goed gevulde krop, waar deze de volgende ochtend weer leeg is. De krop bestaat uit een verzameling spieren waar het voedsel tijdelijk in wordt opgeslagen en ingeweekt wordt met het speeksel van de kippen.
Soms is er sprake van een verstopte krop: het voedsel hoopt zich op in de krop. De kip stopt met eten en drinken en maakt draaiende bewegingen met de nek, schudt met de kop, hikt en gaapt. Zie je een van deze verschijnselen neem de kip dan in de hand, voel of krop hard is, open de snavel en ruik de adem van de kip.
Kippen kunnen niet slikken. Ze gooien hun kop achterover om het water te laten zakken. Daarom is het handig de drinkbak zo te plaatsen dat de rand hiervan gelijk is aan de rughoogte van de kip.
Een wandelende kip is altijd een beetje een grappig gezicht. Kippen moeten namelijk hun kop stilhouden om details scherp te kunnen zien – denk aan voedsel of roofdieren die hun pad kruisen. Hun ogen kunnen namelijk niet zo vlot van links naar rechts en van boven naar onder draaien zoals wij mensen dat kunnen.
Kuikens of jonge kippen wordt vrijwel altijd ziek. Zij hebben last van (ernstige) benauwdheid en kunnen zelfs stikken. Ook kunnen ze rochelende geluiden maken. Bij oudere dieren kunnen last hebben van gezwollen ogen en een gezwollen kip.
In het algemeen is brood niet goed, maar het is afhankelijk van de soort brood en het aandeel brood in het totale menu. Van brood worden de dieren te vet en vette kippen leggen slechter. Het is heel goed om ze los te laten lopen, tenzij ze op een kale zandvlakte lopen.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Ze zeggen zelf uit hun onderzoek de conclusie te kunnen trekken dat de 'de kans heel groot is dat de kippen pijn ervaren', maar stelliger dan dat worden ze niet. Bioloog Harry Blom, die veel onderzoek heeft gedaan naar pijn bij dieren, zegt dat dierenleed lang niet altijd makkelijk vast te stellen is.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Symptomen en gevolgen van gaapziekte bij kippen
Wanneer kippen veel met het hoofd schudden en gapen is er kans dat deze besmet zijn met de gaapworm. Door de worm kunnen kippen zich benauwd voelen, vermageren en zelfs sterven omdat de worm kan zorgen voor problemen met ademhalen.
Wist je dat olijfolie helpt tegen kalkpoten bij kippen? Met deze handige weetjes kun je je kippen en andere boerderijdieren nog beter verzorgen.
Mijten zijn, kleine, achtpotige parasieten die vrij gehard zijn. Ze kunnen via allerlei objecten, wilde vogels en ongedierte bij kippen terecht komen. Veel mijtsoorten bevinden zich niet permanent op een kip en kunnen soms wel weken overleven zonder gastheer. Mijten voeden zich met het bloed van de kip.
Wanneer je kippen veel snotteren en moeite hebben met ademhalen is de kans groot dat ze last hebben van snotziekte. Kippensnot is erg besmettelijk. Het is raadzaam om een zieke kip zo snel mogelijk te behandelen. Gebruik hiervoor een aanvullend diervoerder dat de luchtwegen ondersteund.
Kippen vinden het prettig om te slapen op een stok. Behalve Zijdehoenders, zij kruipen liever tegen elkaar aan op een warme ondergrond of een plank. Het slapen op een stok wordt ook wel roesten genoemd. Zorg altijd dat er genoeg ruimte is voor al je kippen.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden. Daarnaast herkennen ze ook elkaars sociale status in de groep. Kippen leven namelijk in een duidelijk sociaal systeem, genaamd de pikorde.
Re: Kan een kat een (grote) volwassen hen doden? Er zijn maar weinig katten die zich aan een kip wagen. Natuurlijk heb je altijd wel eens een uitzonderlijk exemplaar, maar die zijn redelijk zeldzaam.
Een volwassen kip mag tweemaal daags, 250mg paracetamol per 1L water per dag. Dit mag je maximaal 3 dagen doen. Dit is natuurlijk geen oplossing wanneer er serieuze oorzaken zijn waarom de kip niet goed in orde is.
Zonder menselijk ingrijpen hebben kippen in een liefdevolle en gezonde omgeving een levensverwachting van gemiddeld tien jaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze zelfs nog ouder worden. De oudste kip ooit heette Matilda. Deze Guiness-recordhoudster stierf in 2006 op de gezegende leeftijd van 16 jaar.