De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.
De oudste olijfboom ter wereld staat waarschijnlijk in Kreta, in het dorpje Ano Vouves. Uit de analyse van de jaarringen in het hout blijkt dat de stam zeker 2.000 jaar oud is. Aan de takken groeien nog altijd olijven. Het is moeilijk om de exacte leeftijd van de olijfboom te bepalen voor wetenschappers.
Oudste olijfboom van het mediterrane gebied
Daar staat een olijfboom van meer dan 2.000 jaar oud! Een foto daarvan verschijnt in de blog over de eilandtour Zakynthos Toen & Nu.
Gemiddeld groeit de olijfboom in de landen rondom het Middellandse zeegebied 1 cm stamomtrek per jaar. Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn!
De duurste Bonsai boom: Een eeuwenoude den, verkocht voor 1,3 miljoen dollar op de Internationale Bonsai Conventie in Takamatsu, Japan. Een andere dure Bonsai boom, te koop voor ongeveer 90.000 dollar.
De verweerde, 1230 jaar oude den in Zuid-Italië is de oudste boom in Europa waarvan de leeftijd op wetenschappelijke wijze is gedateerd. Bovendien lijkt de oeroude conifeer nog lang niet te zijn uitgegroeid, zoals wetenschappers vorige week in het tijdschrift Ecology berichtten.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een 100 jaar oude olijfboom ergens tussen de 250 en 1.000 euro kost, exclusief transport. Dat is niets vergeleken met 1.000 jaar oude olijfbomen. Die oude olijfbomen kunnen tienduizenden euro's kosten. Ze zijn zeldzaam en veel rijke buitenlanders houden van ze.
Bij het oogsten zuigen de machines de olijven uit de bomen, maar daarmee ook miljoenen slapende vogels. Onder de slachtoffers zijn onder meer lijsters, kwikstaartjes, vinken en roodborstjes.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Op Kreta bezit bijna iedereen olijfbomen. Op 160.000 hectare land vind je zo'n 30 miljoen bomen ouder dan 7 jaar, verdeeld over zo'n 95.000 families. Het aantal bomen per familie kan variëren tussen een paar duizenden of slechts enkele bomen.
De olijfboom en olijfolie
De olijfboom is een groenblijvende boom. In een warm, zonnig klimaat kan de boom tot wel 9 meter hoog worden! In ons klimaat moet de olijfboom binnen overwinteren vanwege de lage temperaturen. Tot zo'n 5 graden kunnen de bomen nog hebben, maar daaronder is het te koud.
De olijfboom is niet weg te denken in Griekenland. Er staan maar liefst 120.000.000 (!) olijfbomen in Griekenland.
In de regio Puglia, in de hak van de laars, vind je wel 60 miljoen olijfbomen. Daartussen staan een paar markante exemplaren. Zo heeft één boom zelfs een naam.
De herkomst van de olijfboom ligt in de gebieden rond het oostelijke deel van de Middellandse zee. Er is al informatie over deze mooie bomen in 2000 voor Christus. De olijfboom staat symbool voor vrede, wijsheid en geluk. Spanje is momenteel de grootste olijfproducent van Europa.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Deze kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) van 115,61 meter staat in een afgelegen deel van het Redwood National Park in het noordwesten van de Amerikaanse staat Californië. De boom, ontdekt in 2006, is vernoemd naar Hyperion, de Titaan uit de Griekse mythologie.
Een Mexicaanse cipres - Taxodium mucronatum in het dorpje Santa Maria del Tule is met een diameter van 11,62 meter en een omtrek van 36,2 meter wél de dikste ter wereld. Lange tijd geloofde men niet dat de cipres één boom was, maar DNA- onderzoek toonde aan dat dit wel het geval is.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388. De linde overleefde toen een felle brand en zou daarom bovennatuurlijke krachten hebben.