Mag ik doneren als ik rook? Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.
Cocaïne wordt via een kokertje gesnoven die van 'neus tot neus' kan gaan. Hierdoor kan mogelijk Hepatitis C overgedragen worden. Het gevaar van deze methode voor de bloedbank ontstaat door het neusslijmvlies. Door te snuiven blijft neusslijmvlies achter op het rietje.
Als je drugs via de neus hebt gebruikt (gesnoven), moet je 4 maanden wachten voor je mag doneren. Als je xtc of een andere synthetische drug hebt gebruikt, moet je 4 maanden wachten voor je mag doneren.
Voldoe je aan een van de volgende criteria dan kun je helaas geen bloed geven: je hiv-positief bent of aids hebt. je drager van het hepatitis B- of hepatitis C-virus bent. je ooit drugs hebt gespoten.
Kun je bloed doneren voor geld? Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Er zijn geen manieren om urine te zuiveren voor een drugscontrole. Je moet dus clean zijn. Wanneer de onderzoekers vermoeden dat je ze voor de gek wilt houden, kunnen ze extra testen doen. Zo kijken ze bijvoorbeeld of je urine vers is of dat je hebt geprobeerd je urine te verdunnen door extreem veel te drinken.
Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.
Er is nog weinig bekend over de risico's van verschillende doseringen. Een veilige dosis is niet aan te geven. Gebruikers noemen 27-75 mg een lichte dosis en 75-130 mg een gemiddelde dosis.
Bloedgroep O-negatief
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.
Gelukkig wel, anders zouden er heel veel donors afvallen. Alleen bij een tattoo of piercing die net gezet is, moeten we geduldig zijn. 4 maanden na het plaatsen of bewerken van een tattoo of piercing mag je bloed of plasma doneren.
De meeste mensen ervaren het aanprikken van de arm als pijnlijk. Hoe meer weerstand of druk en hoe langer het duurt, hoe pijnlijker. Daarom is het van belang dat het aanprikken makkelijk en snel gaat. Uiteraard met een scherpe en gladde naald, daar zorgt Sanquin voor.
Bloedgroep O-positief
38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Om vervolgens goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
In sommige gevallen, zoals o.a. bij opioïden of amfetaminen, zijn de antilichamen niet heel erg specifiek. Bij bijvoorbeeld de bepaling van opioïden in urine kan zowel morfine als codeïne zich aan het antilichaam hechten. Beide stoffen kunnen dan ook een positieve uitslag veroorzaken.
Xtc (MDMA) doet de lichaamstemperatuur stijgen waardoor men gaat zweten. Als het dan ook nog warm is en men te weinig water drinkt, dan kan het lichaam door vochtverlies oververhit raken en uitdrogen.
Tips om klachten na bloeddonatie te voorkomen
Sta na de donatie niet te snel op, blijf liever nog even liggen. Zorg dat je na de donatie genoeg drinkt. Je moet het vocht dat je net hebt gedoneerd aanvullen. Doe het de komende dag rustig aan.
Er zijn in totaal 8 verschillende bloedgroepen. De meest voorkomende bloedgroep in Nederland is bloedgroep O (47%), daarna volgt bloedgroep A (42%). De bloedgroepen die minder vaak voorkomen zijn bloedgroep B (8%) en AB (3%). Daarnaast is er ook de rhesusfactor, deze is positief of negatief.
Bloed geven mag 4 keer per jaar!