Konijnen hebben 2 soorten poep. De eerste soort heet blindedarmkeutels (caecotrofen) en dat is de poep die konijntjes weer opeten – meestal eten ze deze keutels direct als ze er uit komen. Ze kauwen deze keutels licht, voordat ze ze doorslikken. Klinkt smerig, maar is heel belangrijk en normaal voor konijntjes.
De blindedarmkeutel ziet eruit als een trosje, is zwart en glimmend en er zit een klein laagje slijm overheen.
De keutels bestaan uit restjes hooi en ander vuil. Gezonde keutels zijn licht vochtig als ze vers zijn maar drogen snel. Als je ze goed bekijkt en er ééntje openbreekt zie je dat er hele kleine stukjes hooi en plantvezels in zitten. De kleur van normale keutels kan variëren van lichtbruin tot bijna zwart.
De gewone keutels zijn licht van kleur en liggen vaak in grote hoeveelheden in het hok. De blindedarmkeutels zijn zacht en donker van kleur. De kans is groot dat u deze keutels niet vaak ziet liggen. De blindedarmkeutels zijn namelijk de keutels die door uw konijn worden opgegeten.
Konijnen zijn coprofaag, wat wil zeggen dat ze hun eigen uitwerpselen consumeren. Een konijn maakt twee soorten keutels. Uit grote, onverteerbare delen uit het voedsel, zoals bijvoorbeeld grasvezels en hooi, worden ronde stevige en vezelige keutels gevormd die linea recta, via de dikke darm, naar de uitgang gaan.
De darmen kunnen zelfs stil gaan liggen. Hij/zij krijgt teveel energie binnen en eet daardoor de blindedarm keutels niet meer op. Dit is nodig omdat niet alle essentièle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden.
Een vieze poepkont
Een konijn heeft twee soorten keutels, namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als hij dat niet doet, krijgt hij een vieze kont. Door de aangekoekte keutels kan de huid gaan ontsteken.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Ze knagen alles kapot om nestmateriaal te verzamelen en ze knagen aan je eten. Maar ratten herkennen kun je voornamelijk aan hun uitwerpselen. Ratten laten de hele dag hun uitwerpselen vallen op elke plaats waar ze zich begeven. De rattenpoep en urine van ratten zijn ziekmakend omdat ze bacteriën en virussen bevatten.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Het doet soms pijn en heeft heel wat weg van konijnenkeutels. Is dat jouw stoelgang? Drink dan meer water, want het wil zeggen dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Als die harde droge drolletjes als een worst aan elkaar hangen, maar zeker klonterig zijn, dan gaan het al iets beter.
Konijnenkeutels bevatten 2,4% stikstof, 1,4% fosfor en 0,6% kalium, dit is een prima samenstelling voor moestuin-mest. Verder bevatten ze nog andere mineralen en ook veel micro-organismen en sporenelementen. De keutels kunnen vers of gecomposteerd gebruikt worden, composteren gaat snel.
De natte keutels kunnen wel aan zijn kont blijven hangen, waardoor de huid kan gaan irriteren en erg pijnlijk kan worden. Op langere termijn kan er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan, waardoor uw konijn ziek kan worden. Er moet dus wel naar een oplossing gezocht worden.
De keutels van een bruine rat zijn pindavormig. De uitwerpselen van een zwarte rat zijn banaanvormig. Voor beide rattensoorten zijn de keutels donkerbruin en 10-20mm lang. Als de keutels zacht zijn en glanzen, duidt dit op een actieve rattenplaag.
De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang. De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling. De keutels zijn lastig te vinden, want eekhoorns laten ze willekeurig vanaf bomen vallen.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
De meeste konijnen die geen of te weinig hooi eten krijgen teveel brokjes. Door ze minder brokjes te geven gaan ze vanzelf meer hooi eten. Het is belangrijk om niet meer dan 10 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aan brokjes te geven. Hou het gewicht van je konijnen goed in de gaten.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Konijnen en hun gewoontes
Konijnen moeten hun eigen poep eten om gezond te blijven. Ja, je leest het goed. De eerste keer dat het eten door het spijsverteringskanaal gaat, worden niet alle voedingsstoffen opgenomen, dus konijnen moeten hun poep opeten om het nog een keer door de darmen te laten gaan.
Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er parasieten in uw poep zitten, of bacteriën die er niet in horen. De lucht die deze afgeven is nog sterker als er ook veel vet of bloed in de ontlasting zit. Ook een slechte of verminderde opname van voedingsstoffen door de darmen kan een reden zijn voor stinkende poep.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.