Bij een vraagprijs heb je een vast bedrag in gedachten en spreek je af dat de koper die deze prijs biedt, de woning kan kopen. Bij een richtprijs gaat het om het bedrag dat jij als verkoper in gedachten hebt.
Een richtprijs is een prijs die de aannemer heeft geschat of als indicatie heeft gegeven. Anders dan een vaste aanneemsom wordt er dus slechts een 'richting' gegeven naar het vermoedelijke eindbedrag. Synoniemen zijn 'geschatte prijs', 'circa' en 'prijsindicatie'.
Het bedrag dat de verkoper van een huis, goed, effecten, enzovoorts vraagt om het eigendom over te dragen. Het is de gevraagde som geld, het verlangde bedrag, de gevraagde prijs. Dat bedrag kan boven de marktwaarde liggen. De vraagprijs is in beginsel een uitnodiging om een bod uit te brengen.
Hoeveel je precies onder de vraagprijs kunt bieden is lastig te zeggen. Dat is afhankelijk van de omstandigheden en de waarde van de woning. Het is verstandig om niet te veel onder de vraagprijs te bieden. Je wilt wel dat de verkoper je bod serieus neemt, zodat hij een tegenbod uitbrengt.
De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Daarnaast kun je een bod onder voorwaarden doen. Het bedrag: Je hebt het vast wel eens gehoord: Het beste is om standaard 10% onder de vraagprijs te bieden op huizen. Of nog erger: zorgen dat je 10% onder de vraagprijs eindigt, want dat is altijd de marge die op de vraagprijs zit.
Een goede richtlijn is het uitbrengen van een openingsbod dat ongeveer 5% tot 20% lager ligt dan je definitieve bod. Maar let op: dit hoeft zeker niet te betekenen dat je ook 5% tot 20% onder de vraagprijs biedt. Zeker in de huidige markt en populaire regio's zoals Amsterdam is bieden boven de vraagprijs de norm.
Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond. Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar.
Bij een richtprijs gaat het om het bedrag dat jij als verkoper in gedachten hebt. De koper is vrij om te bieden wat hij wil, en beslist vaak op basis van de indruk die hij van de woning krijgt bij de bezichtiging. Een richtprijs heeft dus geen plafond zoals een vraagprijs, maar wel een indicatie van de woningwaarde.
Theoretisch is er geen verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Wanneer je een taxatie uit laat voeren, dan stelt de taxateur de waarde van jouw woning vast. Dit is het bedrag dat je dan kunt lenen bij je hypotheekverstrekker. Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde.
De vraagprijs wordt bepaald door een aantal factoren, zoals natuurlijk de inhoud, oppervlakte en algemene grootte van de woning. Maar ook het afwerkingsniveau, de woonplaats, ligging, vergelijkbare woningen in de buurt, voorzieningen, bereikbaarheid en reden van verkoop dragen bij.
In de ogen van de wet geeft een offerte altijd een vaste prijs. Een richtprijs kan enkel gegeven worden met een prijsschatting. Dit moet dan ook duidelijk aangegeven zijn in je aanbod, bijvoorbeeld door dit in de titel van het document op te nemen.
Een aannemer moet een stelpost reëel begroten. Als hij de stelpost fors overschrijdt, hoef je dat mogelijk niet allemaal te betalen. Regelmatig beschouwt een rechter de stelpost als een richtprijs. Dan mag deze met niet meer dan 10% worden overschreden.
De meest gebruikte manieren zijn de integrale kostprijscalculatie, de kostenplaats-berekening en Activity Based Costing (ABC). De makkelijkste methode is de integrale kostprijscalculatie. Bij deze methode worden de directe kosten en de indirecte kosten bij elkaar de kostprijs.
De vraagprijs is doorgaans gebaseerd op de reële waarde van een woning. Dit is iets anders dan de WOZ-waarde, die de overheid vaststelt om de hoogte van de OZB-heffing te bepalen. De WOZ-waarde is gebaseerd op algemene criteria zoals de verkoopprijs van andere woningen bij jou in de wijk.
De vraagprijs per m2 is de vraagprijs van de woning gedeeld door de gebruiksoppervlakte wonen (meetinstructie op basis van NEN 2580). Hiermee kun je gemakkelijk de vraagprijs van woningen met verschillende oppervlaktes vergelijken.
Bieden op een huis onder bod
Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet.
Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie. Een koper kan door gevoel meer geld voor een woning bieden dan de taxateur voorzien had.
Ja, dat mag.De verkoopmakelaar heeft het recht om met verschillende partijen tegelijk te onderhandelen. Ook als jij de vraagprijs biedt of hoger. Of als jij het eerste bod hebt uitgebracht.
Een openingsbod is het liefst zo laag mogelijk, maar moet wel realistisch zijn. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt bij 1 op de 20 woningen meer dan 10% boven de vraagprijs geboden. Belangrijk om te beseffen is dat dit een landelijk gemiddelde is. In steden zoals Den Haag, Rotterdam en Gouda is de huizenmarkt krapper en zijn ook de verkoopprijzen daarmee hoger.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.