Traditionele schooltijden De meeste basisscholen passen het traditionele schooltijdenmodel toe: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur en eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig.
Op een schooldag beginnen de lessen ten vroegste om 8 uur. Ze eindigen ten vroegste om 15 uur en uiterlijk om 17 uur. De school is bevoegd om eventuele pauzes in de voor- en namiddag vast te leggen. Er is een verplicht uur middagpauze.
Hoe laat begint de basisschool: traditionele schooltijden
Als de pauze tussen de middag langer duurt, is de eindtijd 's middags ook langer. School A kan zo schooltijden hanteren van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.15 tot 15.15 uur. School B hanteert schooltijden van 8.30 tot 11.45 uur en van 13.15 tot 15.30 uur.
Leerlingen moeten in de acht schooljaren van het basisonderwijs ten minste 7.520 uren onderwijs krijgen. Verder moeten leerlingen in de eerste vier schooljaren (onderbouw) ten minste 3.520 uur onderwijs krijgen. In de laatste vier schooljaren (bovenbouw) is dit 3.760 uur.
Voortgezet Onderwijs
De school stelt zelf een lesrooster van begin- en eindtijden op inclusief een korte en een lange (eet)pauze. Veel scholen starten rond 08.30 uur en eindigen rond 17.00 uur.
Praktische voordelen
En werk- en schooldagen beginnen min of meer tegelijkertijd waardoor het hele gezin eenzelfde ritme heeft. Een ander veelgehoord voordeel van een start om half negen, is het feit dat leerlingen ook vroeg klaar zijn met school en er voldoende tijd is voor huiswerk, sport of andere activiteiten.
Je studeert het beste tussen elf uur 's ochtends en half tien 's avonds, blijkt uit hun onderzoek. De meeste scholen starten hun dag echter al een paar uur vóór deze perfecte studietijd, en verwachten dat jij dan al super actief aan je werkstuk over de Tweede Wereldoorlog bezig bent.
Normuren voortgezet onderwijs
De volgende urennormen gelden op de middelbare school: vmbo (4 jaar): 3.700 uur. havo (5 jaar): 4.700 uur. vwo (6 jaar): 5.700 uur.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
In de praktijk duurt een gewone schooldag ongeveer van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. In het uurtje tussen de schoolochtend en de schoolmiddag kan je kind naar huis om een boterham te eten. Maar steeds meer kinderen maken ook gebruik van tussenschoolse opvang.
Woensdagmiddag niet meer vrij
Bij die vorm kiezen scholen ervoor om de vrije woensdagmiddag af te schaffen. De scholen zijn dan tussen 14.00 uur en 14.30 uur uit.
In de Arbeidstijdenwet voor het basisonderwijs staat dat je recht hebt op een half uur pauze bij werkdagen van langer dan 5,5 uur. Deze pauze mag eventueel worden opgesplitst in twee keer een kwartier. In je pauze hoef je geen toezicht te houden op leerlingen. Je hebt echt een moment vrije tijd.
Er zijn geen regels over de precieze pauzetijden voor kinderen op school, behalve dat er pauzes moeten zijn en dat ze evenredig over de dag verdeeld worden. De school is verantwoordelijk voor het toezicht tijdens de pauze. Meestal zijn dit medewerkers van de school, ouders, vrijwilligers en/of leraren.
Traditionele schooltijden
De meeste basisscholen passen het traditionele schooltijdenmodel toe: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur en eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig.
Laat school om 10 uur beginnen en je krijgt gezondere tieners met betere resultaten. GezondheidLaat de schoolbel pas om tien uur rinkelen en je krijgt niet alleen mentaal en fysiek gezondere scholieren. Ook hun resultaten zullen er op vooruitgaan, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Meer dan 30 minuten te laat op het eindexamen
Wanneer je meer dan 30 minuten te laat aankomt, dan moet je je wat grotere zorgen maken. Na meer dan dertig minuten wordt de deur officieel gesloten en mag je niet meer toegelaten worden tot de zaal om het eindexamen te maken. Te laat komen heet in dit geval verhindering.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
Schoolverzuim boetes
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Urennorm per opleiding
Elke leerling moet een programma kunnen volgen van: 3700 uur voor het vmbo;4700 uur voor de havo of. 5700 uur voor het vwo.
Opbouw vakantie-uren
Heeft u een fulltimebaan van 38 uur per week? Dan heeft u recht op 232 vakantie-uren per kalenderjaar. Op het intranet of de website van uw universiteit kunt u bekijken of er voor u nog aanvullende regelingen gelden.
Naast de schoolvakanties, officiële feestdagen en studiedagen, kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag, een lokale feestdag of Goede Vrijdag of het Suikerfeest. Alle kinderen zijn dan vrij van school.
De basisschool bepaalt zelf de indeling van de schooldag, en de tijden waarop de leerling op school moet zijn. De school moet zich wel houden aan de wettelijk verplichte onderwijstijd. Dit is het aantal uren dat leerlingen onderwijs krijgen in 8 schooljaren.