Wat İstanbul betreft, die stad heette tot 1923 nog officieel Constantinopel in het Nederlands. Daarna is men de nieuwe naam gaan gebruiken (in Nederlandse atlassen komt Constantinopel nog tot rond 1940 voor).
Constantinopel (ook wel Konstantinopel) was de vroegere naam van de huidige stad Istanbul gelegen aan de Bosporus. Nog eerder heette de stad Byzantium. Het is nog steeds de belangrijkste en grootste stad van Turkije.
Constantinopel was meer dan duizend jaar lang de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk en het centrum van het Oosters Christendom. in 1453 werd de stad aan de Bosporus veroverd door de islamitische Osmanen. Sinds 1930 heet de stad Istanbul.
Vanaf 1920 was Ankara het hoofdkwartier van Atatürk, de grondlegger van de huidige republiek Turkije. Sinds de oprichting van de Republiek in 1923 is de stad de hoofdstad van Turkije, waardoor zij Istanboel (ooit de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel) na de val van het Ottomaanse rijk heeft vervangen.
De populairste badplaatsen zijn die gebieden langs de Bosporus en de Prinseneilanden. Dit zijn eilanden in het midden van de Zee van Marmara, maar horen bestuurlijk wel tot Istanboel. Hier wonen allemaal rijke mensen.
Rond 1700 is Amsterdam uitgegroeid tot rijkste stad van Europa. De koopman heeft plaatsgemaakt voor de financier die zijn kapitaal investeert. Die welvaart gaat gepaard met uitbuiting.
Gedurende het grootste deel van de middeleeuwen was Constantinopel de grootste en de rijkste stad van Europa! Istanbul is een stad met één van de rijkste voorgeschiedenissen ter wereld.
In de hoofdstad Ankara leven 4,3 miljoen mensen. Istanbul is nog groter: ongeveer 13 miljoen inwoners! Een grote kinderschare is nog steeds een goede oudedagsvoorziening en daarom populair.
Het moderne Turkije begint met de stichting van de republiek op 29 oktober 1923 (de republiek was al uitgeroepen op 2 januari 1921) op het van het Ottomaanse Rijk overgebleven Turkse grondgebied, met Mustafa Kemal Paşa, die later de achternaam Atatürk aan zou nemen, als eerste president.
Istanbul is de stad van de oneindige hoeveelheid geuren, kleuren, paleizen, bazaars en variatie. Istanbul is uitgegroeid tot een echte wereldstad waar je zowel de Europese als de Aziatische cultuur vindt. Door sommigen gezien als één groot openlucht museum door de ruim 500 kerken, paleizen, moskeeën en musea.
Turkije heeft zijn officiële naam, Türkiye Cumhuriyeti (Republiek Turkije), aangenomen bij de verklaring van de republiek op 29 oktober 1923.
De stad viel op 29 mei 1453, wat tevens het einde van het Byzantijnse Rijk betekende. De stad werd ingenomen door de Ottomaanse sultan Mehmed II, een gebeurtenis die soms wel wordt beschouwd als het einde van de middeleeuwen.
Militaire inname door de Ottomanen
De Ottomanen maakten de stad, die zij Constantinopel bleven noemen, tot hoofdstad van hun rijk. In de volksmond werd de stad ook Istanbul of Stambul (dat in het Grieks "in de stad" betekent) genoemd, zowel voor als na de inname van 1453.
Eerst probeerde hij Constantinopel in te nemen met geweld, daarna door een blunder bij het bewaken van de stad, slaagden de Ottomanen de stad op 29 mei 1453 te veroveren. De volgende dag kwam het einde. Constantijn sneuvelde op de vestingwerken te midden zijn troepen.
Constantinopel betekent in het Grieks 'de stad van Constantijn'. Constantijn was een Romeinse Keizer (337) die in 330 n. Chr. deze stad tot de hoofdstad uitriep van het Romeinse rijk.
De verovering van Constantinopel door de Ottomanen, op 29 mei 1453, is dankzij historische mythes van zowel christenen als moslims de geschiedenisboekjes in gegaan als een gebeurtenis van groot belang.
Tijdens zijn leiderschap ondernam hij zeer ingrijpende progressieve hervormingen, die Turkije moderniseerden tot een seculiere, industrialiserende natie. Idealiter een secularist en een nationalist, werden zijn beleid en theorieën bekend als Kemalisme.
De oorsprong van de Turkse volkeren ligt volgens de huidige geschiedkundigen waarschijnlijk ten noordoosten van het Altaj-gebergte in het zuiden van Siberië, vlak bij het huidige Mongolië.
Volgens Geschiedenis woonden de Turken van 10 000 v.Chr. rond een grote binnenzee, die het grootste deel van Centraal- Azië omvatte tussen de Kaspische zee, het Hindoeïstische Kush en de Himalaya's. Hier ontwikkelden ze metaalbewerking, domesticeerden ze dieren en ontdekten ze de technieken van de eerste landbouw.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Met 15,9 miljoen inwoners (op 31 december 2022) staat Istanboel op de eerste plaats. Deze stad, die vroeger bekend was als Constantinopel, heeft een rijke geschiedenis met zowel Europese als Aziatische invloeden.
De nu grootste stad ter wereld, Shanghai, telt bijna 25 miljoen inwoners. China domineert nog steeds de top 10, maar Afrikaanse steden zijn in opkomst. In 2050 zullen Lagos in Nigeria en Kinshasa in Congo waarschijnlijk het grootst zijn met beide rond de 30 miljoen inwoners.
Turkije heeft een sterke en snelgroeiende particuliere sector, maar de staat speelt nog steeds een belangrijke rol in de industrie, het bankwezen, transport en communicatie. In de afgelopen jaren is de Turkse economie sterk gegroeid, in 2010 groeide de economie met 8,9%.
In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (3,8 procent). Daar liggen ook de drie gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs: Bloemendaal (23 procent), Laren (21 procent) en Blaricum (18 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht en Zeeland, waar ook meer dan 3 procent miljonairs wonen.