De eerste plank leg je altijd in de hoek neer.Meestal leg je de planken met de groefzijde tegen de muur aan, zodat je de volgende rij planken op de meszijde kunt klikken. Om kleurverschil te voorkomen raden we aan om verschillende pakken laminaat door elkaar heen te gebruiken.
Begin in een hoek
Bij het leggen van een laminaatvloer begin je altijd in een hoek. Leg de eerste baan laminaat planken. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank. Let op: voor je gaat leggen is het handig om altijd de gebruiksaanwijzing te lezen (deze kun je vinden in de verpakking van het laminaat).
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Uw laminaat kunt u het beste in de richting de lange zijde van de kamer leggen. Dat wil zeggen dat de planken in de lengte van de kamer leggen, op deze manier verlengt u namelijk de kamer optisch een stuk. In vierkante kamers kunt u het beste het laminaat leggen richting het raam, dus het licht.
Het leggen van een laminaatvloer is over het algemeen geen lastige klus. Wanneer je beschikt over kliklaminaat zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. Toch is het leg- en zaagwerk een lastige klus als je twee linker handen hebt.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
De laminaat kan je langs 2 kanten in elkaar klikken, maakt niet veel uit of je de tand in de groef steekt of de groef over de tand schuift.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
Door je vloer in de lengte te leggen oogt de kamer langer. Je vloer ligt dan met de lange zijde van de planken parallel aan de langste zijde van je kamer. Deze legrichting zorgt er bovendien voor dat er zo min mogelijk materiaal verloren gaat.
Laminaat leg je doorgaans in wild verband.
Zo houdt je het zaagverlies minimaal. Maar let daarbij wel op dat je de de dwarse naden voldoende laat verspringen. Een verspringing van een derde is prima, een kwart kan nog net.
Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
Kijk naar de lichtinval
De algemene regel luidt: leg je laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron. En nee, dat is niet die staande lamp in de hoek van je kamer. Kijk waar je voor- en achterramen geplaatst zijn, daar komt het meeste licht vandaan. Vaak zal het de lengterichting van de kamer zijn.
Tot slot is ook de afwerking niet onbelangrijk. Heb je een deur waarbij de ene vloer in een ander soort overloopt (bijvoorbeeld van laminaat naar tegels)? Dan kun je een overgangs- of afwerkingsprofiel gebruiken die de vloer netjes over laat lopen. Houd ook rekening met een eventuele plint langs de deurkozijnen.
Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt. Plaats er een doos planken op zodat dit deel op zijn plek blijft en rol dan de rest in de andere richting uit. Snijd het af aan de dichtstbijzijnde geperforeerde rand. Het is geen probleem als de muren geen perfecte hoek vormen.
Kies voor lichte kleuren
Lichte kleuren reflecteren het daglicht waardoor een ruimte al snel groter lijkt. Kies dus voor witte, lichte, frisse tinten op de muren. O, en vergeet ook de vloer niet. Ook een lichte vloer weerkaatst daglicht waardoor je huis optisch groter oogt.
Kleurgebruik in een kleine kamer
Lichte en frisse kleuren zorgen dat je kamer optisch groter lijkt. Donkere kleuren beperken juist het gevoel van ruimte. Dit komt doordat lichte kleuren meer licht reflecteren en verspreiden. Een donkere muur absorbeert licht waardoor de ruimte kleiner lijkt.
Een visgraat vloer heeft een luxe uitstraling, terwijl een eiken vloer met rechte banen al snel als normaal wordt gezien. Wel is een visgraat vloer een stuk drukker dan een rechte vloer. De planken zijn kleiner en de nerven lopen niet mooi door, waardoor er veel meer focus wordt gelegd op deze details.
Waarom? Als u laminaat in deze lengte of langer in bijvoorbeeld slaapkamers gaat doorleggen dan is logischerwijs de spanning op deze vloer een stuk groter. De vloer kan dermate onder spanning komen te staan dat deze gaat vervormen, bijvoorbeeld naar boven toe kromtrekken.
Laminaat leggen
Is de ruimte langer dan 12 meter en/of breder dan 10 meter? Dan zullen er overgangsprofielen moeten worden gebruikt. Anders wordt de oppervlakte te groot. De druk op de vloer zal dan te groot zijn en hierdoor zal het laminaat gaan uitzetten.
Begin met het leggen van uw vloer in de eerste kamer. Zodra je de deuropening naar de andere ruimte bereikt, ga je gewoon verder met plaatsen over de hele breedte van de kamer. Leg nog drie extra rijen voordat je terugkeert en het resterende deel van de andere ruimte afwerkt.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Dit is een zeer belangrijk proces! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat het laminaat tijdens het leggen gaat krimpen of uitzetten. En je wilt niet dat je nieuwe vloer bol gaat staan of andere beschadigingen oploopt!
Een laminaatvloer moet minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Dit is de tijd die laminaat nodig heeft om zich aan te passen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving.