Omdat een Labradoodle zijn baas graag wil plezieren is het een ideale hond om mee te trainen. Net als bij andere honden vereist het aandacht en tijd om de hond te leren hoe hij zich moet gedragen. Tijd en geduld zijn hierbij belangrijk voor zowel baasje als hond.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
Aanpak op de training. Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling. Per dag hebben ze toch al snel 1,5 tot 2 uur beweging nodig.
Als je Doodle voornamelijk binnen blijft, hoef je hem misschien maar eens in de paar weken te borstelen. Als de hond echter vaak buiten speelt, kun je hem maar beter minimaal twee keer per week borstelen. Omdat de Labradoodle golvend of krullend haar heeft, kan de vacht gemakkelijk klitten.
Wat kost een Labradoodle? Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
Daarnaast zal jouw Labradoodle het liefste liggen in een mand die is voorzien van een zacht hondenkussen. Een goede hondenmand koop je bijvoorbeeld van Scruffs of Beeztees. Een hondenkussen koop je in alle maten van Lex&Max.
Het haar in het gezicht van de Australian Labradoodle groeit heel snel. Het is voor jou en de hond prettig om de ogen vrij te houden. Om het gezicht van de hond te knippen trek je een denkbeeldige lijn van de ene ooghoek naar de andere. Je kamt het haar vervolgens omlaag en knipt het af.
Van de staart hoeft niet te veel afgeknipt te worden. Het moet in verhouding zijn met de rest van het lichaam. Als je besluit niets van de staart te knippen, knip dan wel wat haar weg aan de onderkant van de staart aan de basis en rondom de anus. Het haar op de buik en in de oksels mag ook kort gemaakt worden.
Als een labradoodle geboren is, heeft zo'n hond net als elke puppy een puppy vacht. Deze zal verwisselen in een volwassen vacht als de labradoodle ongeveer tussen 9 en 14 maanden oud is. De meeste honden krijgen hun volwassen vacht doordat ze verharen. Ze verliezen dan hun puppyvacht en krijgen volwassen vacht.
Labradoodles zitten boordevol energie en hebben veel beweging nodig. Labradoodles houden van gezelschap; het gezelschap van andere honden, van andere mensen en vooral van jou. De liefde van labradoodles voor hun baasjes is sterk en ze kunnen niet goed tegen alleen zijn.
Zeker pups hebben de neiging om te blijven spelen en rondrennen, hoewel ze ongeveer 15 uur slaap per dag nodig hebben.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.
Dit is waarom je nooit puppy's trappen moet laten lopen, springen, trainen en veel wandelen. Veel activiteit op jonge leeftijd kan op latere, of zelfs op jonge, leeftijd problemen als heupdysplasie en andere orthopedische problemen geven. Denk aan de puppy regel: voor elke maand 5 minuten meer activiteit.
De nieuwe vacht groeit door de oude heen. In deze periode gaat de vacht snel klitten en/of vilten. Het is heel belangrijk om regelmatig & goed te borstelen om dit te voorkomen. De vachtwissel begint tussen de 7-8 maanden en duurt gemiddeld toch zeker tot de 15e maand.
Hoe snel de vacht precies groeit verschilt ook per labradoodle. Elke hondenbezitter is anders in hoe ze de vacht van hun hond graag zien. De standaard vachtlengte van een labradoodle is 10 tot 15 cm. Als je het liever wat korter hebt, kun je de vacht van je doodle elke 6-8 weken trimmen om de pluisjes weg te houden.
Scheer wel altijd met de haarrichting mee! Gebruik ook een kam hierbij. Zet de kam parallel op de huid zodat je nooit een won veroorzaakt bij je hond. Wanneer je hond op deze wijze getrimd wordt is het goed om te weten dat je vachtstructuur kan veranderen. De ondervacht groeit namelijk sneller en dikker terug.
Goed voer koopt u bij een dierenspeciaalzaak of via internet. Merken die wij aanbevelen zijn Energique, Farmfood, Carnibest en Prins Petfoods. U kunt ook andere hondenbezitters vragen of zij rauw voer geven en waar ze dat kopen. Misschien heeft uw plaatselijke slager ook rauw voer voor honden.
Een goed tuigje voor een Labradoodle is een Y-tuig en heeft een Y-vorm: hierdoor zal de druk bij de Labradoodle goed verdeeld worden op het borstbeen. Het borstbeen is het botje aan de voorkant van de hond die een beetje uitsteekt.
Kies een geschikte plek
Een hoekje van de kamer is vaak een goede keuze, zodat hij zich kan terugtrekken maar toch overzicht kan houden. Zorg ook voor een plek uit de zon, niet naast de verwarming (tenzij u een oude en kouwelijke hond heeft, deze vinden een warm plekje vaak wel prettig) en niet op de tocht.
Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador! Hoewel veel mensen aangeven dat zij van een labradoodle minder of geen klachten hebben, is daarvoor geen oorzaak aan te wijzen.