Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren.Heb je nog een papieren kentekenbewijs?Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats.
Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen. Bewaar het kentekenbewijs of de kentekencard daarom in je portemonnee of in een apart mapje met autopapieren dat je meeneemt als je in de auto stapt.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Zonder kentekenbewijs deel 3 kon je het voertuig niet verkopen. Je had deel 3 nodig om op het postkantoor het kentekenbewijs om te kunnen zetten naar de nieuwe eigenaar. Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode.
Er zijn twee soorten kentekenbewijzen in Nederland: Voor 2014: een papieren kentekenbewijs, die bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) Na 1 januari 2014: de kentekencard is de vervanger van het papierenkentekenbewijs.
Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats.
Het is alleen nodig om deel 1a en 1b van het papieren kentekenbewijs óf de kentekencard bij te hebben. Je laat de tenaamstellingscode of deel 2: het overschrijvingsbewijs thuis. Bewaar deze documenten goed. Je hebt deze nodig om de auto te schorsen of te verkopen.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Ook als uw kentekenbewijs is gestolen. Bent u de tenaamstellingscode van uw kentekencard kwijt? Dan hoeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
Een kentekenbewijs deel 1A, een kentekenbewijs deel 1B en het overschrijvingsbewijs. Op de achterkant van ieder deel staat duidelijk aangegeven welk deel het is. De auto verkopen zonder deze papieren kan niet. U heeft alle delen nodig en dient deze bij het autoverkopen als geheel kentekenbewijs te overhandigen.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
Kentekenbewijs deel IB (tenaamstellingsbewijs)
Wanneer je je met een auto op de openbare weg begeeft, moet je het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingsbewijs) bij je hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.
Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken, je bent verzekerd van een correcte afhandeling en ontvangt altijd een vrijwaringsbewijs.
Gebruik archiefmappen, vouwmappen, hangmappen, dossiermappen, ordners, hechtmappen, enveloppen en archiefdozen van de hoogste kwaliteit. Let ook bij de aanschaf van papieren archiveermiddelen op ISO 9706.
Op weg met het kentekenbewijs
Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
Bewaar uw rijbewijs en kentekenbewijs daarom gewoon in uw portemonnee. Als u uw kentekenbewijs niet bij u heeft en wordt aangehouden door de politie, hangt er zo een boete van €45 aan uw broek.
Als je (een deel van) het inschrijvingsbewijs van je voertuig kwijt bent, moet je hiervan aangifte doen bij de politie. Maak daarvoor een afspraak via onze website of via 03 660 09 30. 1. Als je het gelijkvormigheidsattest van je voertuig bent verloren, vraag je een duplicaat aan via de dealer.
Het kentekenbewijs sinds 1 januari 2014
De eerste 4 cijfers ontvangt u bij de aankoop van een voertuig en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert.
Wat u eerst moet weten
Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. Bent u een deel van het papieren kentekenbewijs, bijvoorbeeld uw overschrijvingsbewijs, kwijt? Dan heeft u een geheel nieuw kentekenbewijs nodig. Ga dan naar 'Kentekenbewijs kwijt' op deze website.
Maak op de kopie uw burgerservicenummer onleesbaar, ook in de cijferreeks onderaan. Schrijf op de kopie dat het een kopie is. Schrijf op de kopie voor welke instantie of welk product de kopie is bedoeld. Schrijf op de kopie de datum waarop u de kopie afgeeft.
Is een meldcode hetzelfde als tenaamstellingscode? Dit zijn 2 verschillende codes. Een tenaamstellingscode heb je nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, exporteren of inruilen van je auto. De meldcode heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
Heeft u een voertuig op uw naam staan?Dan heeft u voor dat voertuig een kentekenbewijs of kentekencard nodig. Het oude papieren kentekenbewijs bestaat niet meer. Nu is er een kentekencard met chip.
Er is geen verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. Wel is het verstandig om dit bewijs gewoon altijd te bewaren. Bewaren zorgt ervoor dat je geen enkel risico loopt op problemen bij valselijk gebruik van het kenteken of bij eventuele fouten in de administratie.
De verplichting is vervallen, omdat de Europese autoriteiten ook in de registers kunnen kijken of een auto is verzekerd. In Nederland is dit in het register van de RDW vastgelegd. Toch zijn er nog landen waar de groene kaart verplicht is.