Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.
Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een 'sythetische' soort, gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant.
Satijn geweven van polyester is erg glad, niet luchtdoorlatend en statisch. Het is een feestje voor huisstofmijt en pollen (iew) en – niet onbelangrijk – brandgevaarlijk. Tijdens de productie van deze synthetische stof worden chemicaliën gebruikt die je het beste kunt mijden in je beddengoed.
Polyester (satijn) is wel glad maar helaas kan het transpiratie veroorzaken en statische haren. Een zijden kussensloop is anti statisch, helpt bij transpiratie, ultra zacht en knuffelig en ook nog eens goed ook voor je huid!
Klanten zijn wel eens bang dat je onder satijn gaat zweten. Als het 100% katoen satijn is, ga je er echt niet veel meer onder zweten dan onder een gewoon katoenen overtrek. Een overtrek met satijn-binding zal iets minder lucht doorlaten dan een gewoon katoen omdat de draden dichter op elkaar geweven zijn.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn. Zijde is een natuurproduct dat door zijderupsen wordt geproduceerd. Satijn wordt kunstmatig gemaakt van polyester en is makkelijker in grotere volumes te produceren.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
3) Polyester laat namelijk weinig lucht door. Dit laatste kan ervoor zorgen dat je het erg warm krijgt, snel zweet en je kussen in een haard van bacteriën verandert. 4) Katoensatijn slurpt uiteindelijk vocht op en dus ook je haarproducten of skincare. Hierdoor krijg je alsnog last van pluizige krullen of droog haar.
Veel bedtextiel wordt tegenwoordig van polyester gemaakt. Synthetische stoffen zijn goed in vocht reguleren wat bijvoorbeeld tijdens het sporten goed van pas komt. Ze kunnen echter nauwelijks warmte reguleren, terwijl warmteregulatie in bed tijdens het slapen juist erg belangrijk is tegen nachtelijk zweten.
Satijn is een duur soort weving. Je ziet de stof dan ook vooral in luxe producten zoals vlinderdasjes, pochets en glanzend ondergoed. Katoen-satijn vind je ook in overhemden en blouses. Polyester-satijn zie je veel in glanzend beddengoed terug.
Kijk naar de glans
Polyester (satijn) en kunstzijde geven een witte glans ongeacht de richting van het licht. Ook zie je bij polyester goed dat er ruimte tussen de draden ligt. Bij echt zijde liggen de draden dicht op elkaar en zie je geen gaatjes en licht door de stof komen.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
Katoen satijn is een super mooie en gladde stof met een luxe glans finish. Het is zacht, glad, ademend en vocht absorberend tegelijk. Koel in de zomer en warm in de winter. Kortom het ideale beddengoed!
Katoen satijn is onze favoriete stof op bed: het is ademend, vochtabsorberend, zacht, glad en licht glanzend.
Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een goede veerkracht en is zeer licht. Dat maakt dat een microvezel dekbedovertrek lekker licht in gewicht is. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan, is het strijkvrij, krimpt het niet en droogt het snel.
Zo wordt polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Zo ontstaat er een stof die wel ademend door de natuurlijke vezels en toch slijtvast door de synthetische.
Polyester heeft ook nadelen. Zo zijn kledingstukken met een hoog percentage polyester bijvoorbeeld niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Het is ook goed er rekening mee te houden dat pure polyester geen stof opneemt en zweterig kan aanvoelen. Bij een hoog percentage polyester 'elektrificeert' de stof.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Giftige stoffen
Synthetische materialen zoals polyester, nylon, acryl en viscose zijn niet alleen ongezond om te dragen omdat ze de huid afsluiten. Ze zijn ook vaak behandeld met giftige chemische stoffen om ze bijvoorbeeld slijtvast, kreukvrij, waterafstotend, krimpvrij, brandveilig of kleurvast te maken.
Wasvoorschriften satijn
Als je satijn wilt wassen, dan kun je dit doen met een wasmachine. Was wel maximaal op 40 graden, omdat de stof anders kan gaan krimpen. Voor het beste resultaat gebruik je een vloeibaar wasmiddel.
Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek. Een ander belangrijk voordeel van katoen satijn is dat het goed is voor je haar en huid.
Polyester is een plastic soort, gemaakt van aardolie. Zijde is een 100% natuurproduct. Van welk materiaal een kussensloop gemaakt is, staat in het waslabel.