Als je een verandering in procenten berekent, bereken je een relatieve verandering. Dit betekent dat je de verandering berekent in verhouding tot de eerdere waarde. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat de lonen met 3% dalen, of dat de huizenprijzen met 10% stijgen.
Maar een afname van 5 van de 20 is meer dan een afname van 6 van de 74. Je kijkt dan naar de relatieve afname. Het gaat daarbij de verhouding van de afname en wat je had. In relatieve zin neemt het aantal liters karnemelk veel meer af dan de liters vla en yoghurt.
Relatieve getallen of waarden zijn afhankelijk van andere absolute getallen. Anders gezegd staan ze in relatie tot deze andere absolute getallen. Lang niet altijd worden die andere absolute getallen gegeven. Bijvoorbeeld 1 op de 5 auto's op deze weg rijdt te hard.
Om de relatieve frequentie uit te rekenen deel je de frequentie van een bepaald waarnemingsgetal door de totale frequentie en vermenigvuldig je dit met 100. Zo bereken je een percentage. De relatieve frequentie van het waarnemingsgetal 3 is dus 28%.
Een relatieve prijs kan worden uitgedrukt als een verhouding tussen twee willekeurige prijzen of als de verhouding tussen de prijs van een bijzonder goed en een gewogen gemiddelde van alle andere goederen op de markt. Een relatieve prijs is een vorm van opportuniteitskosten.
Procentuele toe- en afname
Een procentuele afname betekent dat je berekent met hoeveel procent iets gedaald is. Dit doen we als volgt: Toename =nieuw−oudoud·100. Afname =nieuw−oudoud·100.
Een relatieve verandering is gelijk aan de absolute verandering van de eenheid.
Relatief betekent dat iets moet worden bezien in relatie tot iets anders. Een voorbeeld is: groot is een relatief begrip. Het wordt pas zinvol in een bepaalde context. Iets is bijvoorbeeld groot binnen een populatie / verzameling, of in verhouding tot wat men zou verwachten.
Het relatieve risico is het quotiënt van twee absolute risico's. In een cohortonderzoek is dit relatieve risico een schatting van het aantal keren dat de kans om ziek te worden bij blootstelling aan een bepaalde risicofactor groter (RR>1) of kleiner (RR<1) is dan in de niet-blootgestelde groep.
Als je een verandering in procenten berekent, bereken je een relatieve verandering. Dit betekent dat je de verandering berekent in verhouding tot de eerdere waarde. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat de lonen met 3% dalen, of dat de huizenprijzen met 10% stijgen.
Bij de relatieve ouderdomsbepaling kijkt men naar de ouderdom van de ene aardlaag ten opzichte van de andere; in principe is de hoger liggende laag jonger dan de eronder liggende. De absolute ouderdomsbepaling berust op het onderzoek van radioactieve elementen; deze vallen uiteindelijk uiteen.
De loopafstand (Rf-waarde )wordt berekend door voor ieder vlek de afgelegde afstand (A) te delen door de afstand tussen start en front (B). De Rf--waarde is bij een bepaalde T en een bepaalde loopvloeistof kenmerkend voor een stof.
De relatieve frequentie is gelijk aan de absolute frequentie gedeeld door het totaal aantal waarden. Vermenigvuldigd met 100 lees je af hoeveel % van het totale aantal een bepaalde waarde vertegenwoordigt.
Om uit te rekenen hoeveel % iets is, deel je het nieuwe bedrag door het oude bedrag. Daarna vermenigvuldig (keer) je het met 100. Twee voorbeelden: De vraag: hoeveel % is 20 van 50?
Een relatief risico (RR) is de verhouding van twee absolute risico's.
- De oddsratio voor een bepaalde gebeurtenis is de verhouding van twee odds voor die gebeurtenis, bijvoorbeeld voor degenen die wel en voor degenen die niet aan een bepaalde risicofactor werden blootgesteld.
De odds ratio in de epidemiologie
Een OR tussen 0 en 1 zal wijzen op een verlaagd risico bij blootstelling aan de omgevingsfactor, een OR tussen 1 en oneindig zal wijzen op een verhoogd risico bij blootstelling aan de omgevingsfactor.
Een antoniem van relatief is absoluut.
Cultuurrelativisme is het idee dat de overtuigingen en gebruiken van een cultuur alleen vanuit die cultuur zelf beoordeeld kunnen worden. Het is daarmee moreel relativisme toegepast op het niveau van culturen en stelt dat een cultuur alleen ethisch beoordeeld kan worden met de waarden en normen van die cultuur.
Relatief is betrekkelijk ("Hij was er relatief nog goed vanaf gekomen").
beslist, zeker. geheel onafhankelijk en zonder binding met iets of iemand anders.
Onder absolute waarde of modulus van een reëel getal of andere grootheid verstaat men in het algemeen de lengte of grootte daarvan, daarmee afziend van andere eigenschappen, zoals teken of richting. Ook kan men zeggen dat met de absolute waarde wordt aangegeven hoe ver dat reële getal van nul afligt.
Een procentpunt is een punt op een procentschaal en is daarmee een absolute grootheid. Een procentpunt wordt gebruikt om een absoluut verschil aan te geven tussen waarden die in procent worden uitgedrukt.