Verplanten. Na de laatste kans op nachtvorst (half mei, na de IJsheiligen), kunnen de plantjes naar buiten.
Het optimale temperatuur traject voor de teelt van tomaten is tussen 18 en 27 °C.
Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zich mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
De kans dat je dan nog rijpe tomaten oogst is maar klein. Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
Outdoor Girl valt vooral op door de vroege oogst, die ook zeer snel op gang komt. In het seizoen 2020 was deze tomatensoort de eerste, waarvan we de tomaten konden oogsten. Daarmee was hij dus sneller dan de meeste cherrytomatensoorten. De naam doet vermoeden, dat dit ras uitermate geschikt is voor de buitenteelt.
Standplaats. Tomaten zijn echte zonaanbidders. Ze hebben veel zon nodig (minimaal 6 uur per dag) en staan het liefste op een beschutte plek, bij voorkeur in een kas, tunnel of onder een overkapping.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Afhankelijk van de soort kunnen tomatenplanten 20 centimeter tot wel 2 meter hoog worden. Vanaf mei zullen leuke gele bloemetjes de groenteplant sieren. Deze bloemetjes worden door honingbijen, hommels en andere pollenverzamelaars bestoven.
Temperatuur. Misschien denk je bij tomaten dat ze standaard een hoge temperatuur nodig hebben om te kunnen groeien maar gek genoeg is de juiste temperatuur al vanaf 20 graden. Het hoeft dus niet standaard 35 graden te zijn in de zomer om een mooie oogst te verwachten.
Van origine is de tomaat een tropische plant. Hij voelt zich thuis bij een dagtemperatuur van zo'n 25°C en een nachttemperatuur van zo'n 20°C. 's Nachts mag de temperatuur niet onder de 16°C komen. Voor een goede ontwikkeling heeft de tomatenplant veertien uur licht per dag nodig.
Tomaten willen graag op een zonnige en warme plek staan. Tomatenplanten houden niet van regen, de ideale plek is daarom een kas, tomatenkas of onder een uitstekend deel van het dak, waar ze worden beschermd tegen de regen.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Voor tomatenplanten die je buiten kweekt is de Phytophthora schimmel het grootste gevaar. Deze schimmel zorgt voor bruine & zwarte vlekken op de planten en ook op de vruchten. Het is een waterschimmel die dus vooral voorkomt wanneer je tomatenplanten te lang nat zijn.
Tomaten houden van een zonnige en warme standplaats. Het microklimaat dat ontstaat onder deze folie zorgt ervoor dat de vruchten sneller rijpen. Ideaal ter bescherming tegen regen van uw tomatenplanten die buiten in de vollegrond of in potten staan.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Groene tomaten oogsten: Laten rijpen
Dan is het mogelijk om je nog groene en onrijpe tomaten te laten rijpen rond de 22 tot 27 graden celsius. In tegenstelling tot vruchten die nog aan de plant hangen, hebben de geoogste groene tomaten geen licht nodig om te rijpen.
Zodra je tomaten beginnen te bloeien, begin je met het regelmatig bemesten van de planten. De tomatenplanten kunnen alleen voeding opnemen als de grond voldoende vochtig is. Het is dus het makkelijkst om een vloeibare mest te gebruiken via het gietwater. Doe dit eens per één à twee weken.
Onderste bladeren wegknippen
Door de onderste bladeren weg te knippen is er een betere luchtstroom waardoor de plant minder snel last van phytophthora (waterschimmel) krijgt. Ook vangen de tomaten zo meer zonlicht, waardoor ze sneller rood kleuren.
De grond in
Alle verschillende grondsoorten zijn oké, indien goede waterafvoer. Spit iedere winter compost of stalmest met stro onder de aarde. Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen.Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten.
Tomaten scheiden namelijk een stofje af dat ervoor zorgt dat wortels minder goed groeien. Combineer je deze twee soorten met elkaar, dan zul je merken dat je worteloogst tegen gaat vallen. Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel.
Bij gebrek aan specifieke meststof voor aardbeien kun je ook meststof voor tomaten gebruiken. Aardbeiplanten verzwakken na verloop van tijd en moeten om de drie tot vier jaar vervangen worden. In het tweede of derde jaar kun je ze vermeerderen door de zaailingen aan het einde van de uitlopers te gebruiken.
Zo mogen de tomaten elk jaar op dezelfde plaats gezet worden – door tolerantie tegen kurkwortelziekte – , en hebben de planten veel minder last van aaltjesaantastingen. De onderstammen zijn bovendien resistent tegen bodemziekten en zorgen voor extra weerstand tegen verticillium en het pepinomozaïkvirus.