Gapen ----> Ik heb lekker gelegen of geslapen.Ik ben gestrest. Gekke sprongen maken (binkies) -----> Ik ben helemaal blij.
Konijnen springen rond als ze blij en opgetogen zijn. U zult uw konijnen zo nu en dan een speelse sprong zien maken in hun ren. Ze springen in de lucht, draaien hun lichaam een beetje om vervolgens weer te landen, alert en speels. Een konijn dat dit soort gedrag vertoont, is een gelukkig konijn.
Relaxen. Te herkennen aan: Op zijn buik liggen met zijn poten uitgestrekt, de kop omhoog of uitgestrekt met zijn kin op de grond, de oren rusten. Wat betekent het? Je konijn is aan het ontspannen en doet niets bijzonders.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek.
Waarschuwen of aandacht trekken
Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap. Je konijn wil je verzorgen en vind je lief. Likken of wassen konijnen elkaar, dan kan dit te maken hebben met de hiërarchie. Meestal is het konijn dat gewassen wordt het dominante konijn.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes.Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen. Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben.
De beste oplossing tegen eenzaamheid is om een konijn een vriendje te geven. Dit hoeft niet per se een levend vriendje te zijn. Een knuffel in een konijnenhok werkt ook prima.Veel konijnen zullen de knuffel zien als surrogaatmaatje.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag.Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg. Naar schatting leiden tienduizenden huiskonijnen in Nederland een triest leven.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang! Dit is volkomen normaal!
Onderling, maar ook zeker naar ons. Het is niet alleen lichaamstaal waarmee zij communiceren, ook door middel van geurtjes brengen zij een boodschap over. Die geurtjes kunnen wij niet ruiken dus daar merken wij niks van, maar konijnen hebben een hele goede neus.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.
Je konijn kan schijnzwanger zijn. Vrouwtjes worden vaak schijnzwanger. Dit gaat vanzelf over na een paar weken, soms al na een paar dagen. Vrouwtjes die schijnzwanger zijn kunnen zich erg chagrijnig gaan gedragen.
Territorium verdedigen
Sommige konijnen hebben de drang om hun territorium te verdedigen. Dat gedrag ontstaat vaak wanneer het hok te klein is voor het konijn. Wanneer je dan je hand in het hok steekt, kan je konijn er (grommend) op af vliegen en gaan bijten.