En hoe schrijf je het bijvoeglijk naamwoord dat erbij hoort? ! Juist zijn Midden-Nederland en Midden-Nederlands. Als het woord midden aan een aardrijkskundige naam wordt gekoppeld, wordt het net zo behandeld als bijvoorbeeld oost en zuid: Oost-Europa, Zuid-Frankrijk, Midden-Nederland.
Windrichtingen met kleine letter of hoofdletter. Windrichtingen krijgen normaal gesproken een kleine letter: west, westen, zuidoost, zuidoosten, enz. Maar als een windrichting deel uitmaakt van een aardrijkskundige naam, krijgen de windrichting én de naam een hoofdletter, en tussen die twee delen komt een streepje.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg.
(1) De naam van een taal of dialect wordt met een hoofdletter geschreven. (2) Samenstellingen* en afleidingen* behouden de hoofdletter, maar werkwoorden en daarvan afgeleide zelfstandige naamwoorden schrijven we met een kleine letter.
Noord-Limburg is één van de populairste bestemmingen in Nederland.
Ontdek Zuid-Limburg
Zuid-Limburg, met zijn glooiende heuvels, schilderachtige dorpen en rijke cultuur, is een plek die ontdekt moet worden.
Juist zijn Midden-Nederland en Midden-Nederlands. Als het woord midden aan een aardrijkskundige naam wordt gekoppeld, wordt het net zo behandeld als bijvoorbeeld oost en zuid: Oost-Europa, Zuid-Frankrijk, Midden-Nederland.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
We schrijven Noorden, Oosten, Zuiden en Westen met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen.
Schrijf je gemeente/Gemeente en provincie/Provincie met een hoofdletter of een kleine letter? De woorden gemeente en provincie krijgen in principe een kleine letter. In bijvoorbeeld de gemeente Gouda en de provincie Overijssel is de kleine letter het gebruikelijkst, zowel in aardrijkskundig als in bestuurlijk verband.
De geschiedenis van Limburg gaat terug tot de oudheid, toen de regio bewoond werd door Keltische stammen. In de Romeinse tijd was dit gebied onderdeel van de provincie Gallia Belgica. De Romeinen vestigden hier verschillende nederzettingen, waaronder de stad Maastricht, die uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum.
Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg zijn te beschouwen als aardrijkskundige namen. Die krijgen zoals andere samengestelde aardrijkskundige namen en hun afleidingen een koppelteken.
Welke spelling de voorkeur heeft, hangt van de uitspraak af. De spelling o past bij de uitspraak met een 'open' o-klank, net als in zo en hallo. In de meeste gevallen heeft o de voorkeur:o ja.
Zuidoost is een stadsdeel van de gemeente Amsterdam in de Nederlandse provincie Noord-Holland.
Zuidoost-Vlaanderen bestaat uit de samengestelde windrichting zuidoost(en) en de aardrijkskundige naam Vlaanderen. Vergelijkbare voorbeelden zijn Noordwest-Vlaanderen (het noordwesten van Vlaanderen) of Zuidoost-Europa (het zuidoosten van Europa).
Het woord noordoosten staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
1 - Een zin begin je met een hoofdletter. 2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter. 3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter. 4 - Namen van talen/dialecten schrijf je met een hoofdletter.
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
We schrijven Oosten met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Oosten wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd. De betekenis is afhankelijk van de context. Het Oosten kan onder meer verwijzen naar Azië (ten opzichte van Europa).
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
In Nederland is mevrouw Van der Ven-van Dijk de gangbare schrijfwijze. In België wordt de persoonsnaam altijd geschreven zoals op de identiteitskaart is aangegeven; van wordt er meestal met een hoofdletter geschreven. De gewone schrijfwijze in België is dus mevrouw Van der Ven-Van Dijk.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
De afkorting van midden- en kleinbedrijf wordt met kleine letters geschreven: mkb. Het is namelijk geen afkorting van een naam, maar van een 'gewone' woordgroep, die zelf ook met kleine letters geschreven wordt. Wel komen er hoofdletters in MKB-Nederland, omdat dat de naam is van een organisatie.
"Hoe schrijf ik een aardrijkskundige naam met een windrichting erachter? Is het Zuid-Holland Zuid of Zuid-Holland-Zuid?" Windrichtingen in aardrijkskundige namen krijgen altijd een hoofdletter en een streepje. Het maakt niet uit of de windrichting voor of achter de geografische naam staat.
Het Midden-Oosten is gebruikelijker dan het Nabije Oosten. Het Nabije Oosten is een enigszins verouderde aanduiding voor wat tegenwoordig gewoonlijk het Midden-Oosten heet.