Voor een huishouden met 1 of 2 personen: een wasdroger met 6 kg of 7 kg vulgewicht. Het zal makkelijker zijn om een wasmachine te vinden met 6 kg vulgewicht dan een wasdroger. Maar 7 kg vulgewicht zou geen probleem moeten zijn voor een wasdroger. Voor een gezin met 1 of 2 kinderen: een wasdroger met 8 kg vulgewicht.
Een wasdroger draait namelijk het energiezuinigst als hij helemaal vol is. De meeste wasdrogers hebben tegenwoordig een trommelinhoud van minimaal 7kg. Wasdrogers met een vulgewicht van bijvoorbeeld 5kg of 6kg zijn lastig te vinden. Heb je een huishouden met een of twee volwassenen, kies dan voor 7kg vulcapaciteit.
Een droger met condensatie-efficiëntieklasse A heeft een lage vochtuitstoot en is geschikt voor plaatsing in een kleine of slecht geventileerde ruimte. Deze drogers zijn aan de binnenkant goed afgesloten waardoor er nauwelijks vochtige lucht ontsnapt.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Een afvoerdroger is goedkoop in aanschaf en in de regel energiezuiniger dan condensdrogers. Een afvoerdroger werkt op een hoge temperatuur en maakt je wasgoed hierdoor snel droog, maar daarentegen is een luchtafvoerdroger minder goed voor je wasgoed.
Wanneer je een nieuwe wasdroger koopt, houd je rekening met een aantal belangrijke dingen. Zo kijk je bijvoorbeeld naar het vulgewicht, energieverbruik, geluidsniveau en de bouwkwaliteit. Zorg er altijd voor dat je het juiste vulgewicht kiest, zodat je al je natte was in één keer droogt.
De best geteste droger is de Bosch WTU87675NL. Dit komt allereerst omdat er gebruik is gemaakt van een zelfreinigende condensor. Deze spoelt zich namelijk automatisch schoon tijdens het drogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasdroger goed blijft werken, maar dat deze ook energiezuinig blijft.
Een warmtepompdroger droogt met een koelelement waardoor er een minder hoge temperatuur wordt bereikt. Hierdoor is een warmtepompdroger altijd erg energiezuinig, waar een condensdroger minder energiezuinig is. Echter, een condensdroger is door de hogere droog temperatuur wel sneller klaar.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Een condensdroger blaast de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Hierdoor is een warmtepompdroger dus stukken zuiniger dan een normale droger én het is een warmtepompdroger beter voor het milieu.
Laat je kleding niet drogen in de woon- of slaapkamer
Als jij je was binnen moet laten drogen, dan is het verstandig om voorzorgmaatregelen te treffen tegen allergische reacties, meeldauw en andere schimmels. Probeer de was niet op plaatsen te laten drogen waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woon- en slaapkamer.
Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer.
Dat is vaak niet te doen. Je kan het vocht niet kwijt en je krijgt schimmelvorming, zelfs een condensdroger zal in een kast slecht werken doordat er geen genoeg koellucht binnen komt.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
De meeste programma's met een redelijk gevulde droger duren minimaal twee uur en kan oplopen tot wel vier uur. In vergelijking met andere type wasdrogers duurt het bij een warmtepompdroger dus meer dan twee keer zo lang voordat het wasgoed echt droog is.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
Een warmtepompdroger kun je overal neerzetten.
Dankzij de lage droogtemperatuur én het hergebruiken van lucht droogt de warmtepompdroger veel energiezuiniger dan andere drogers. Er is namelijk veel minder energie nodig. Een warmtepompdroger kan tot wel 50% minder stroom verbruiken dan andere drogers. Dat maakt de droger beter voor het milieu.
Hoe een brand kan ontstaan
Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
Een gemiddelde condensdroger verbruikt 4,5 kWh aan elektriciteit voor een droogbeurt. Een warmtepompdroger heeft daar maar 1,5 kWh voor nodig. Dit levert ongeveer een besparing op van €0,72 per droogbeurt.
Warmtepompdroger op wasmachine plaatsen
Tenslotte kun je de warmtepompdroger ook stapelen met de wasmachine, wel zo efficiënt als je weinig ruimte hebt. De warmtepompdroger moet dan bovenop vanwege het gewicht van de droger. Het is wel handig om in dit geval een anti-trillingsmat aan te schaffen.
Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Consumentenbond Beste uit de Test - Wasdroger - Deze Siemens WT46G492NL extraKlasse condensdroger is een wasdroger met energieklasse B voor 1 tot 9 kg wasgoed. Met een 9 kg vulgewicht is deze Siemens ideaal geschikt voor een groot huishouden van 5 of meer personen.
Nadelen van een condensdroger:
Door deze hoge droogtemperatuur van de droger, is de kans groter dan je was sneller krimpt of slijt. Een condensdroger is daarom vaak wat minder goed voor je wasgoed dan andere drogers. Een condensdroger is vaak niet energiezuinig. Dat komt door de hoge droogtemperatuur.
Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.