Wettelijk moet je werkgever dit uiterlijk op 30 juni hebben uitbetaald. In je arbeidsovereenkomst of cao is bepaald op welk moment precies. In veel gevallen wordt het vakantiegeld samen met het salaris van de maand mei uitbetaald.
Elk jaar wordt vakantiegeld uitbetaald. In 2023 is dat op donderdag 25 mei.
In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Het vakantiegeld is 8% van uw bruto-uitkering. Het vakantiegeld krijgt u maandelijks samen met uw uitkering uitbetaald.
De uitbetaling van het vakantiegeld gebeurt bij de meeste bedrijven één keer per jaar in de maand mei of juni. Uiterlijk in juni moet je ervoor zorgen dat je vakantiegeld betaalt aan je werknemers. Afspraken over wanneer vakantiegeld uit te betalen staan in de arbeidsovereenkomst of cao.
Bedienden en ambtenaren ontvangen het enkel vakantiegeld van hun werkgever wanneer zij vakantie opnemen. Het dubbel vakantiegeld ontvangen ze bij het opnemen van hun hoofdvakantie. Arbeiders krijgen hun vakantiegeld via de vakantiekas tussen 2 mei en 30 juni.
Over het algemeen wordt de vakantietoeslag in mei of juni uitgekeerd. Het mag ook op een ander moment, maar daarvoor is schriftelijke overeenkomst nodig. Wil jij eerder je vakantietoeslag ontvangen, omdat je bijvoorbeeld een grote uitgave moet doen? Een werkgever mag hier gehoor aan geven, maar is dat niet verplicht.
Het vakantiegeld van een arbeider wordt berekend op basis van 15,38 % van de brutobezoldiging van het vakantiedienstjaar. Als werkgever betaal je daartoe kwartaalbijdragen plus een jaarlijkse bijdrage, apart gefactureerd door de RSZ. Arbeiders ontvangen hun vakantiegeld via de RJV tussen 2 mei en 30 juni.
Dat zit elke maand in uw pensioen. Wij betalen het vakantiegeld niet apart uit. Als u werkt, krijgt u waarschijnlijk in de maand mei vakantiegeld van uw werkgever.
Lagere inkomens ontvangen in 2023 meer vakantiegeld, hogere inkomens juist minder. Veel werknemers ontvangen in mei hun jaarlijkse vakantiegeld. In 2023 zien mensen met lagere salarissen hun netto bedrag aan vakantiegeld omhoog gaan. Mensen met een hoger inkomen krijgen juist minder vakantiegeld dan in 2022.
Bedienden en ambtenaren ontvangen het enkel vakantiegeld van hun werkgever wanneer ze vakantie opnemen. Bij het opnemen van hun hoofdvakantie krijgen ze het dubbel vakantiegeld. Meestal is dit in mei of juni.
Vakantiegeld als je een UWV-uitkering krijgt
Het bedrag dat je krijgt is 8% van je bruto uitkering. De netto-hoogte hangt af van de inhoudingen zoals loonheffing. Het exacte bedrag kun je vanaf eind mei 2023 op een betaalspecificatie in Mijn UWV zien.
Wij betalen uw uitkering rond de 23e van de maand. De precieze datum vindt u in het overzicht van de betaaldatums. U ontvangt iedere maand een betaalspecificatie en ieder jaar een jaaropgaaf.
Stroomopwaarts betaalt de uitkeringen in 2023 op de laatste donderdag van de maand. Dat doen we in de drie gemeenten op hetzelfde moment. Wij streven ernaar om uw uitkering op de volgende data uit te betalen. Heeft u geen wisselende inkomsten dan staat uw uitkering na 17.00 uur op uw rekening.
Bedrag. Het enkel vakantiegeld is gelijk aan het normale dagloon voor de dag waarop de bediende vakantie neemt. Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van het bruto maandloon van de bediende. Een jaar is immers gelijk aan 52,15 weken en een maand dus aan 52,15 / 12 = 4,35 weken.
maandinkomen te zijn.
Je vakantiegeld komt bovenop je loon. En wordt gezien als bijzonder tarief. De loonheffing bijzonder tarief betaal je over eenmalige en bijzondere beloningen, zoals je vakantiegeld. Omdat je daar geen loonheffingskorting op krijgt, betaal je voor je gevoel méér belasting.
Vakantiegeld wordt berekend over je brutoloon. Dat is het loon voor aftrek van belasting en sociale lasten. Je vermenigvuldigt jouw brutoloon met het percentage vakantiegeld dat je krijgt. Dit is meestal 8%.
Een eindejaarsuitkering en 13e maand zijn extra beloningen voor uw werknemers. U kunt deze beloningen één keer per jaar aan uw werknemers geven. De meeste werkgevers betalen de beloning eind december bovenop het salaris.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
Een deel van het vakantiegeld wordt vooruitbetaald
In mei ontvang je ook een groot deel van je vakantiegeld vooruit, namelijk van juni tot en met december. Wanneer je in het nog lopende kalenderjaar na de maand mei uit dienst gaat, moet je het deel van het vakantiegeld over de nog niet gewerkte periode terugbetalen.