Gebruik 17g (een volle eetlepel) gemalen koffie voor een dubbele espresso. Stamp de gemalen koffie aan: Stamp de koffie aan tot het oppervlak vlak is zodat het water er gelijkmatig doorheen geperst kan worden. Zet de espresso: Doe de filterhouder in de machine en zet je kopje eronder.
espresso is een bereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst. Een goed gezette espresso is heet, heeft een uitgebalanceerde, krachtige smaak en een mooie crema. Goede gemalen koffie of koffiebonen zijn een absolute noodzaak.
Zorg ervoor dat je de koffiebonen fijn maalt en laat de gemalen koffie in de piston vallen. Het doel is dat je uiteindelijk 25 – 30 ml espresso hebt in 25 – 30 seconden. De meeste barista's gebruiken rond de 7 gram gemalen koffiebonen voor een espresso.
Espresso maken met een gewoon koffiezetapparaat gaat niet. Maar je kunt er wel geweldig lekkere Italiaanse koffie mee zetten! Een koffiezetapparaat dat werkt met filterkoffie heeft niet de techniek in huis om dat te doen. Maar je kunt wel degelijk koffie zetten met een duidelijk Italiaans karakter!
De espressomaling is fijn gemalen en is vergelijkbaar met grof zand het valt in brokjes uiteen. Deze maling is bedoeld voor espressomachines. Espresso wordt gemaakt onder hoge druk in korte tijd.
Voor een espresso gebruik je 7 gram koffie. In de betere espressobars wordt tot wel 9 gram gebruikt.
Dus voor één kopje espresso heb je 30ml aan water nodig. Denk er aan wanneer je een dubbele espresso wil bereiden dat je ook het dubbele aantal ml aan water gebruikt!
De ideale doorlooptijd voor 30 ml. espresso ligt tussen de 23 en 30 seconden.
In het espressopotje wordt het water onder hoge druk door de koffie geperst. Zorg er daarom voor dat het drukventiel niet onder water staat, anders ploft hij uit elkaar. Plaats het kleine compartiment tussen de bovenste en de onderste helft, en vul deze met koffie. Druk de koffie niet aan!
Wij kunnen nog bij de club. Senseo maakt nu namelijk espresso. Met een speciale padhouder zodat er twee keer zoveel druk op de koffie kan worden gezet.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
Bereiding van espresso
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt water van zo'n 95 °C door 7 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden. De meeste espressoliefhebbers maken dubbele shots, met minimaal 14 gram koffie voor zo'n 40 – 60 ml.
daarbij heeft een enkel gezette espresso een minder goede extractie dan een dubbele (kijk maar naar het filterbakje) dubbel gezet is de doorlooptijd tussen 20 en 30 sec. Dus kan ook bv 23 seconden zijn.
Wat is de optimale druk? Tussen de 7 en 9 bar is optimaal voor een perfecte espresso-extractie. Je kunt dan rekening op een romig, rijk en gebalanceerd drankje met een mooie cremalaag.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt 15-20 gram water van zo'n 93 °C door 7a10 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
Hoe herken je een goede espresso? Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.
Espresso is een drank die wordt bereid door heet water van ongeveer 87 tot 92 graden Celsius met een druk van 9 BAR door een hoeveelheid fijn gemalen en samengeperste koffie te leiden. Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7a 8 gram koffie.
Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso. Dus als je in milliliters net zoveel espresso wilt drinken als je van filterkoffie opdrinkt, dan neem je wel veel meer cafeïne in.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Hoeveel schepjes koffie voor 4 kopjes? Voor een kopje van 200 ml (= 800 ml voor 4 kopjes) gebruik je 4 ruime eetlepels of 5 afgestreken eetlepels gemalen koffie.
Koffieschepjes zijn er in grote en kleine maten. Een kleine koffieschep komt overeen met de hoeveelheid van een eetlepel. Een eetlepel koffie weegt ongeveer 5 gram. Met een koffieschepje kun je zelf de sterkte van je koffie bepalen.
De temperatuur van het water bepaalt voor een groot deel de extractie van een espresso. Op het moment van de extractie, het moment dat het water met de koffie in contact komt, moet de temperatuur 88℃ zijn. Een afwijking van plus of min 2 graden is niet erg. De koffie zal verbranden bij een hogere temperatuur.