Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken. Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd.
Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet. In ieder geval moet het schilderwerk eerst worden voorbereid.
Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout, na grondig reinigen en schuren, tweemaal gronden en voor- en aflakken. De reden om blanke of transparante lagen voor het dekkend schilderen te verwijderen, is de onvoldoende hechting van dit soort verfproducten op de ondergrond.
Je kan je keuken of het nu hoogglans verf is of een fineer keuken zonder problemen overschilderen. De vraag is alleen hoe moeilijk is dat en hoe moet ik dat aanpakken. Je kan dat natuurlijk doen met hoogglans verf en de hele keuken schuren en daarna in de grondlak zetten. En dan beginnen met verven.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Zorg voor minimaal 3 lagen verf op kaal hout. Gebruik bij houtreparaties de juiste vulmiddelen. Zet bij veel schuurwerk een masker op. Twee keer aflakken is bij hoogglansverf niet nodig.
Bij gelamineerde keukenkastjes verven is het van essentieel belang dat je het geschikte grondverf gebruikt. Ga uit dat je altijd eerst een laag primer of grondverf gaat moeten aanbrengen zodat de verf zich vele malen beter aan het oppervlak kan hechten.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Als je glansverf hebt gebruikt en je wilt die mat hebben, ga dan naar de verfwinkel en koop een pakje ST. Marc. Dit is een product dat als je daar je gelakte producten mee afwast ze automatisch mat worden. Dit om een goede hechtlaag te bevorderen voor een nieuw aan te brengen laklaag.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Het behandelde hout lakken
Een nieuwe laag breng je niet zomaar aan. Eerst laat je de laklaag goed drogen. Daarna schuur je het weer licht op met fijn schuurpapier (korrel 320) of een schuurspons (korrel 320) in de richting van de houtnerf. Zo krijg je straks het mooiste, meest glanzende resultaat.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Je kunt het MDF schilderen met een lakverf. Het is verf die je ook op andere houten delen zou gebruiken, zoals op de kozijnen van ramen en deuren. Houd er rekening mee dat de primer of voorstrijk zo'n 4 tot 8 uur moet drogen, voordat je verder kunt gaan met deze stap. Breng de laklaag op het MDF aan in twee lagen.
Lamineren betekend dat er meerdere lagen van hetzelfde of verschillende materialen met elkaar verbonden worden. Dit is een machinaal proces. Keukenkastjes kunnen de volgende opbouw hebben: Gemaakt van massief hout zoals eiken.
Afwerking in melamine bestaat uit één enkele laag papier die met hars op mdf of spaanplaat wordt geperst. De foliedikte van melamine is heel wat dunner: gemiddeld 0,1 mm. Logischerwijs is laminaat stootvaster, beter bestand tegen water, warmte en krassen, en ook iets duurder dan melamine.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de verf is niet goed genoeg is waarschijnlijk de meestvoorkomende. De overgang kan ook te groot zijn, van wit naar zwart of andersom. De verf kan ook te dun zijn voor een directe dekking.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.