Welke documenten zijn verplicht om in het buitenland te kunnen rijden? Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij ook in het buitenland niet altijd verplicht. “Je auto verzekeren moet overal.
Als u rijdt op de weg, moet u uw kentekencard bij u hebben. De politie kan erom vragen. Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar. inschrijvingsbewijs afgeleverd door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) keuringsbewijs afgeleverd door de technische keuring.
De groene kaart is bijna overal ter wereld geldig. Je hebt dus geen aparte kaart nodig als je met je auto naar het buitenland gaat. Dat de groene kaart overal geldig is, zegt nog niet dat je verzekering ook in ieder land geldig is. In welke landen je verzekering dekking biedt, zie je op de groene kaart staan.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats.
Antwoord van Lisette
U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat, u moet zich ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Het niet kunnen van een identiteitsbewijs is strafbaar.
Sinds 1 januari 2014 zijn er twee verschillende soorten kentekenbewijzen. Het papieren kentekenbewijs in Nederland bestaat formeel uit twee delen; deel IA, ook wel het voertuigbewijs genoemd, en deel IB, ook wel Tenaamstellingsbewijs genoemd.
De originele (papieren) groene kaart is verplicht in Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland.
De landen waarbij het verplicht is de groene kaart op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Israël, Iran, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek, Macedonië en Wit-Rusland.
Met een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van de IVB. De IVB wordt door de verzekeraar afgegeven en kan de vorm hebben van een pasje of een document.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.
Is een kopie voldoende? De wetgever neemt in principe geen genoegen met kopieën van het kentekenbewijs. Om het risico op diefstal van de originelen te verkleinen, is het advies de autopapieren altijd mee te nemen als u de auto verlaat.
Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Ook als uw kentekenbewijs is gestolen. Bent u de tenaamstellingscode van uw kentekencard kwijt? Dan hoeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
Vraagt de politie om uw kentekenbewijs en kunt u deze niet tonen? Dan krijgt u een boete van €45. Als u kortgeleden het kenteken op uw naam heeft laten zetten, maar de kentekencard nog niet heeft ontvangen mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.
Kentekenbewijs dat u NIET in de auto moet bewaren
Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Dit kentekenbewijs moet u niet in de auto bewaren maar op een veilige plek los van de andere kentekenbewijzen.
Opvragen kentekengegevens door organisaties
Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de politie. Zij mogen de gegevens alleen gebruiken waarvoor deze zijn opgevraagd. Belangenbehartigers voor de autobranche kunnen alleen technische gegevens opvragen.
Als je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt bent, geldt hetzelfde als wanneer je een overschrijvingsbewijs van na 2004 kwijt bent. Op de website van de RDW vraag je Kentekenbewijs Deel 3 opnieuw aan met je DigiD. Je krijg dit deel dan als kentekencard opgestuurd.
Bent u uw kentekenbewijs van uw auto kwijt of is dit gestolen of beschadigd? Vraag dan een nieuw kentekenbewijs aan. Ook als u een deel van het papieren kentekenbewijs (bijvoorbeeld uw overschrijvingsbewijs) kwijt bent, heeft u een nieuw kentekenbewijs nodig.
Hoe kom ik aan een groene kaart? Als u een verzekering afsluit voor uw voertuig dan krijgt u een groene kaart. Via de post of digitaal. U kunt de groene kaart voor uw voertuig via Mijn Centraal Beheer downloaden en uitprinten.
Aparte groene kaart voor caravans en aanhangwagens
Je bent verplicht deze originele papieren groene kaart te laten zien in: Duitsland. Polen. Spanje.