Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Maar na een aantal dagen zult u merken dat u slijm ophoest. Aan de kleur van het slijm kunt u zien of een virus of bacterie de oorzaak is: Als het slijm geel of groen is, dan is de oorzaak waarschijnlijk een bacterie. Is het slijm wit, dan is de oorzaak waarschijnlijk een virus.
Beide virussen kunnen ook andere verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus, veroorzaken. Als u erge keelpijn heeft, kan dit betekenen dat u een keelontsteking heeft. Het is dan achter in uw keel erg rood en vaak zijn er ook witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien.
Meestal ga je bij een longaanval meer hoesten en komt daarbij meer slijm omhoog dan normaal.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op. Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.
Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: 'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zegt de kleur van het sputum niks over de onderliggende ziekte. Zo wordt er bijvoorbeeld bij groen sputum onterecht gedacht: er is sprake van een bacteriële infectie. Dat klopt niet.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Een hoest als gevolg van een verkoudheid kan als een 'onschuldig hoestje' worden afgedaan. Als het hoesten echter pijnlijk of hardnekkig wordt, wanneer het hoesten resulteert in ademnood, of als er bloed of bloederig slijm wordt opgehoest, dient er te allen tijde een arts te worden geraadpleegd.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Verkleurt het naar geel, dan is het lichaam in gevecht met bacillen, maar meestal lukt dat wel in een paar dagen. Verkleurt het snot eenmaal naar groen, dan heeft u over het algemeen een flinke verkoudheid te pakken.
Ook als het snot geel/groen wordt, is het meestal niet nodig om antibiotica te gaan gebruiken. Alleen bij langdurig hoge koorts (meer dan drie dagen), ernstige benauwdheid of sufheid of als de verkoudheid langer dan 10 dagen duurt, is het verstandig contact op te nemen met uw behandelend arts.
Een longontsteking komt meestal door een virus of een bacterie. Vaak is er eerst een ontsteking in de neus of keel, door een virus. U wordt verkouden of krijgt keelpijn. Dit gaat vanzelf over.
Een behandeling is vaak niet nodig. Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor overmatig slijm in de keel zijn. De klacht verdwijnt hierna vaak geleidelijk vanzelf, met af en toe nog opspelen van de klacht. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Voorbeelden zijn karne- melk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde; • gebruik voedingsmiddelen die slijmoplossend werken bijvoorbeeld ananassap, (donker) bier, rode wijn en kamillethee; • als u last heeft van slijmvorming na het eten of drinken, kan het helpen uw mond na de maaltijd met water te spoelen.
Een bronchitis geneest meestal vanzelf na 2 weken. We raden medicijnen tegen hoest, zoals hoestsiroop, af.