Anders dan wat veel mensen denken, komen muggen níet op licht af, maar op de geur van je lichaam. Om hun prooi te lokaliseren zijn vrouwtjesmuggen uitgerust met speciale geurantennes waarmee ze je op vijftig meter afstand (!)kunnen opsporen. Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op.
Anders dan nog wel eens gedacht wordt, komen muggen niet op licht of zoet bloed af. Er zijn 3 andere factoren die bepalen in wie zij geïnteresseerd zijn: geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Dat is ook meteen de reden dat de één veel meer gewild is bij de vervelende steekdieren, dan de ander.
In 31% van de gevallen kozen de muggen voor bloedgroep O. Nadien volgde AB (25%), B (19%) en A (18%). Ongeveer 7% van de gulzige muggen kozen voor verschillende “maaltijden”. De onderzoekers besluiten dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep O.
Ongetwijfeld herkenbaar: je wordt geprikt door een mug, maar het dier is vervolgens nergens te bekennen. Dat blijkt te komen door een speciale techniek die muggen hebben. Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Muggen buiten de slaapkamer houden
' is het beste antwoord 'ze buiten de deur houden'. Zolang de muggen niet binnen zijn is het ook niet nodig om die te vangen, verjagen of bestrijden. Wat er goed helpt tegen muggen is dus een hor voor ramen en deuren, zodat ze niet zomaar naar binnen kunnen vliegen.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
Maar die vrouwtjesmuggen zijn van een andere orde. Ze kunnen je huis in komen via naar binnen gehaalde planten, smalle kieren (bijv bij een niet goed sluitende deur of hor), ouderwetse sleutelgaten en een veronachtzaamde brievenbus.
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren.
Muggen houden van zweet. Voor mensen is de zweetlucht onaangenaam (met name zweetvoeten en okselzweet), maar voor muggen is het zeer aantrekkelijk. Niet alleen vanwege de geur, maar ook door de bacteriën. Wie grote aantallen bacteriën op de huid heeft, is aantrekkelijker voor muggen.
De kans is daarom klein dat er een substantiële hoeveelheid alcohol in de maag van de mug terechtkomt, legt Willem Takken uit. Hij is hoogleraar medische en veterinaire entomologie aan de Wageningen Universiteit. Muggen kunnen dus waarschijnlijk niet dronken worden.
Hendrik Jan Groenenberg: “Muggen houden niet van tocht. Een ventilator in de (slaap)kamer of zelfs voor een tent zorgen voor een mugvrije zone. De grootte van de ventilator is bepalend voor de grootte van de mugvrije zone.”
Mannelijke steekmuggen zuigen alleen plantensappen zoals nectar. Het zijn de vrouwtjes die steken; ze zuigen bloed omdat ze de voedingsstoffen (eiwitten) die hierin zitten nodig hebben voor het leggen van eitjes. Op één bloedmaaltijd kunnen ze een paar honderd eitjes leggen, ongeveer eens in de drie dagen.
Dat u ook overdag gestoken kunt worden, komt doordat er ook muggensoorten zijn die juist overdag toeslaan. Zoals de knut. Zij komen veelal voor in waterrijke en moerasachtige gebieden. Die plekken kunt u dan ook het beste vermijden of u kunt uzelf beschermen met een muggenwerend middel.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Wist je dat muggen zoemen zodat de mannetjes de vrouwtjes makkelijker vinden? Muggen maken natuurlijk geen geluid met een ballon. Ze zoemen door hun vleugels heel snel te flapperen!
Alle muggen eten nectar van planten, maar niet alle muggen drinken bloed. Dat doet alleen het vrouwtje als ze zwanger is. Ze gebruikt het om haar eitjes extra sterk te maken. Het vrouwtje heeft daarom als enige een priksnuit: speciaal om bloed mee op te zuigen.
De onderzoekers ontdekten echter een subtiel verschil. Als muggen namelijk in een slaaptoestand komen, hangen hun achterpoten, waardoor hun lichaam dichter bij het oppervlak komt.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Alle muggen steken
Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen.