Omdat een berk zacht hout heeft, wordt deze boom over het algemeen niet zo heel erg oud. De snelle groei van een berkenboom heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Als je op dit moment een heel klein boompje plant van vingerdikte, kun je over vijf jaar een boom van enkele meters hoog in je tuin hebben staan.
De lengtegroei neemt elk jaar af. Als een boom volwassen is, is de lengtegroei teruggebracht van 30 a 150 cm per jaar naar 0.5 a 4 cm per jaar. Op zich hoeft de boom niet meer groter te groeien, maar de boom heeft de scheuten nodig om er bladeren en bloeiwijzen mee te maken.
Een normale berk kan wel tot 30 meter hoogte groeien. Dat zal de meerstammige berk minder snel doen, maar hij kan wel 5 meter worden. Nu denkt u misschien: ”Help kan ik deze meerstammige berk ook klein houden?” Ja hoor, dat kan, met goed snoeien gaat dat gewoon werken.
Van nature groeien berken in voedselarme bossen met een lichtdoorlatend bladerdek, samen met zomereik en grove den. Op vochthoudende groeiplaatsen kunnen ze tot 30 m opgroeien, maar op droge groeiplaatsen is 15 tot 20 m het maximum.
Berkenboom kopen: berk soorten vanaf slechts € 0,95 per stuk.
Omdat een berk zacht hout heeft, wordt deze boom over het algemeen niet zo heel erg oud. De snelle groei van een berkenboom heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Als je op dit moment een heel klein boompje plant van vingerdikte, kun je over vijf jaar een boom van enkele meters hoog in je tuin hebben staan.
De berk is een winterharde, bladverliezende boom, die tot 30 meter hoog kan worden. Hij wordt niet erg oud, ca. 80 jaar.
Planten die je onder de berk kan planten zijn:
Polystichum setiferum 'Herrenhausen', Convallaria majalis, Alchemilla, Geranium cantabrigiense 'Cambridge', Symphytum grandiflorum. Succes met het beplanten van de boomspiegel.
Je kunt de berk dus snoeien op het moment dat de sapstroom stil staat. Dit is in de maanden november en december. Half januari komt de sapstroom al weer op gang, dus daarvoor moet de berk gesnoeid zijn. In de zomer kan de berk wel een lichte snoeibeurt hebben.
Wat je kunt doen is van een berk een 'struik' maken. Laat hem kappen tot op 30cm van de grond zodat hij opnieuw uitloopt. Dan gaat hij 5 tot 10 nieuwe stammetjes vormen het jaar daarop. Dit kan je dan om de 7 jaren doen.
Hij verdraagt kalk en neemt ook genoegen met voedselarme groeiplaatsen. Op vochthoudende groeiplaatsen kunnen ze tot 30 meter opgroeien, maar op droge groeiplaatsen is 15 tot 20 meter het maximum. Ze kunnen 9 tot 12 meter breed worden. De berk staat het liefst in de volle zon.
Berken houden van zon en zijn het meest geschikt voor lichte, zandige, niet te droge grond. De wortels kunnen daarbij zoveel water uit de bovenste grondlaag weghalen dat dit gecompenseerd dient te worden met besproeiing als je wilt dat daar ook nog iets anders groeit. Ze wortelen namelijk erg oppervlakkig.
De berk, “vrouwe van het woud”
Berken waaien snel om als ze in erg drassige bodem staan. Ze hebben een oppervlakkig wortelgestel en dus geen goed houvast. Doordat ze ondiep wortelen kunnen ze ook slecht tegen droogte.
De onderzoekers schrijven het toe aan hogere temperaturen en een langer groeiseizoen. Ook koolstofdioxide en stikstof draagt bij aan de snellere groei van bomen. De concentratie van deze gassen in de atmosfeer is de afgelopen eeuw sterk toegenomen.
De berk moet je toppen, dat wil zeggen dat je op de gewenste hoogte de boom afzaagt. Hierdoor zullen er al snel nieuwe scheuten komen. Deze scheuten kun je eens in de twee jaar terugsnoeien.
De zilverberk of ruwe berk kan al snel zo'n 20 tot 25 meter hoog worden en stelt geen al te strenge eisen aan de ondergrond. Zelfs droge, voedselarme zandgronden zijn geen probleem voor de zilverberk, al zal hij wel beter tot ontwikkeling komen op een zonnig plekje in een goed gedraineerde leembodem.
In de ideale situatie is de boomspiegel minstens zo groot als de kruin van de boom. In de stad zijn de boomspiegels vaak verhard of kleiner dan de boomkroon zelf. Om te zorgen dat de boom toch voldoende lucht en water krijgt, wordt er bij het inplanten een beluchtingslang in de boomspiegel aangebracht.
Een berk knotten
Door hem drastisch te snoeien (dat wil zeggen: halverwege afzagen), krijgt hij in de eerste jaren na de snoei een bolle vorm. Sommige mensen vinden zo'n afgeknotte stam lelijk, maar het is zeker een goede oplossing. Na een paar jaar groeit hij wel in zijn oude vorm terug en kun je weer jaren vooruit.
Antwoord. Volwassen bomen verdampen enkele emmers water per dag in de zomer wanneer ze helemaal in blad staan. Als het dagen na mekaar niet regent, heeft dit vooral effect op de planten die eronder groeien; gras zal dan bruin worden, maar doorgaans herstelt dat weer achteraf zodra het weer begint te regenen.
Er waren kwekers, die er ware kuntstukjes van maakten. Ze kweekte berken met drie koppen. Dat was erg moeilijk, want er waren altijd wel een of twee koppen die harder groeide dan de rest en dat vond men niet mooi. Bij berken waarbij dat wel lukte, dus een stam met drie koppen, werd veel geld voor gevraagd.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.