Paarden hebben dagelijks vers water nodig. Het beste is een automatische drinkbak, zodat het paard naar behoefte kan drinken. Bij een automatische drinkbak is wel extra aandacht nodig voor schoonmaak en hygiene.
Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt?
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Paarden krijgen sneller verstoppingskoliek tijdens het winterseizoen, omdat het drinken van koud water hen minder aantrekt wanneer het buiten vriest. We moeten dus beter controleren hoeveel ze drinken tijdens de wintermaanden. Normaliter moet een paard tussen de 24 en 35 liter water per dag drinken.
Een paard plast bijna net zoveel als het drinkt
Paarden drinken gemiddeld rond de 35 liter per dag en produceren rond de 20-30 liter urine per dag. Bij hogere temperaturen kan de water intake gemakkelijk oplopen tot zo'n 50 liter per dag. Een paard plast dus bijna evenveel als dat het drinkt.
Een liter leidingwater kost dus iets minder dan een halve eurocent. Of zo'n halve euro per dag als we ons aan dat dagelijkse gemiddelde van 100 liter leidingwater houden. Het is daarmee 200 tot 400 keer goedkoper dan water in flessen. Dat klinkt allemaal heel erg weinig, toch kan de factuur snel oplopen.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Waar je voeder- en drinkbak hangt, is afhankelijk van de hoogte van je paard. Hou daarvoor als standaard een hoogte van ongeveer 1,20 m aan. Komt er een kleine pony in je stal te staan, dan moeten de bakken natuurlijk lager hangen. Zorg er in ieder geval voor dat je dier zijn hoofd niet hoog hoeft op te tillen.
Het kan best zijn dat je paard een probleem met zijn nieren of lever heeft, wat het vele plassen en drinken veroorzaakt. Een andere oorzaak van teveel plassen of teveel drinken is PPID, oftewel Cushing syndroom. Met een bloedonderzoek kan je dierenarts de ACTH-waardes meten, om te kijken of het om PPID gaat.
Paarden die op de wei staan kunnen soms weinig drinken, dit komt doordat gras veel water bevat. Gras bestaat namelijk voor 84% uit water. Hoe meer droge stof een paard eet, hoe meer water het zal drinken. In het verteringsproces komt ook water vrij, bij het afbreken van eiwit, koolhydraten en vet.
Regenwater. In het ideale geval voorziet men best leidingwater of grondwater dat na analyse geschikt is bevonden voor consumptie. Indien dit niet voorhanden is, mogen paarden in principe ook regenwater drinken, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Wat eet een paard: de basis
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Onbeperkt voeren van wortels wordt niet aangeraden, maar paarden zonder gezondheidsproblemen kunnen veilig 1-2 kg per dag wortels gevoerd worden. Wortels kunnen als geheel, of in de lengte doorgesneden gevoerd worden. Snij een wortel nooit in plakjes, dit kan verstikking veroorzaken.
Geef niet teveel bananen. Bananen bevatten, net als andere groente en fruit, veel zetmeel. Omdat zetmeel niet goed verteert in het paardenlichaam, kun je je paard hiervan het beste niet zoveel geven.
Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.
De spoelbeurt
Gemiddeld kost een spoelbeurt in ons land 6,74 liter water. Dat is dus 33,7 liter per dag. Per jaar is dat ruim 12.300 liter per persoon.
Dan weet u dat het ongeveer tussen de 4,7 uur (in het geval van 1.000 liter water) en de 7,8 uur (in het geval van 600 liter water) duurt om het bad te vullen.
Hoeveel u betaalt voor uw water, hangt af van uw situatie.
In 2022 is dat 0,87 euro per m³. Dat is 4 cent duurder dan in 2021. De vaste kosten stijgen met 6,40 euro naar 82,82 euro per jaar.