Goede voorbeelden zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier … De meeste mensen drinken graag droge witte wijnen, maar ze zijn ook prima bruikbaar om een verfijnde, frisse toets te geven aan je gerechten.
De Chardonnay is één van de bekendste witte wijnen die tevens ook in bijna elk restaurant op de wijnkaart staat. Deze wijn behoort zeker bij de 5 meest gedronken wijnen thuis. De Chardonnay druif is veel geliefd bij de wijnmakers, maar dus ook bij de wijnliefhebbers.
Sauvignon blanc: wild, groen en kruidig
Deze sauvignon wijnen zijn daarnaast vaak wat droger en strakker (zeker vergeleken met chardonnay wijnen). Dit zijn de belangrijkste kenmerken: Smaakt naar: citrus, gras en kruisbes.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
Hoe weet je of het droge witte wijn is? Niet alle suikers die van nature in de druiven aanwezig zijn worden tijdens het vergisten omgezet in alcohol. Er blijft altijd een restje achter, dat restsuiker wordt genoemd. Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Sankt Anna – Riesling
Deze wijn is droog en spatzuiver met de smaak van rinse appel, peer, ananas en sinaasappelschil. Hij is erg lekker bij salades en pasta's met vis, gevogelte en varkensvlees of Aziatische gerechten. Bekroond met een 8,5 bij de Grote Hamersma.
Houd je van een droge witte wijn en mag hij vrij vol zijn van smaak? Dan is de Southern Creek Prestige Chardonnay uit 2020 zeker wat voor jou. Deze Chardonnay is één van mijn favoriete witte wijnen en dat gewoon bij de Aldi! Ook anderen hebben deze wijn getest en hij heeft een 8 gekregen als score.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Boschendal 1685 Sauvignon Blanc Grande Cuvée
Een zeer goede Sauvignon Blanc, die door het gebruik van een klein percentage Semillon een heerlijke wijn vormt. Een zachte, volle wijn met een harmonieus smaakpalet en een omhulde zuurgraad die bijdraagt aan de pittige, minerale afdronk.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.