'Apps' > 'Instellingen' > 'Apparaatonderhoud' > 'Batterij' > 'BATTERIJVERBRUIK'. Controleer de resterende batterijlading en tijd die het apparaat nog kan worden gebruikt. Voor apparaten die een laag batterijniveau hebben, kun je de batterij besparen door de energiebesparingsfuncties te activeren.
Ga daarvoor naar de Instellingen-app op je telefoon, scrol naar beneden en tik op Batterij. In dit menu vind je de optie Batterijconditie. Achter Maximumcapaciteit zie je de batterijcapaciteit in vergelijking met toen de batterij nieuw was. Een lagere capaciteit betekent dat je de batterij sneller opnieuw moet opladen.
Batterijpercentage in statusbalk weergeven
Open de app Instellingen op uw telefoon.Tik op Batterij.Schakel Batterijpercentage in.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Overladen kan de batterij belasten en de levensduur ervan verminderen. Maar het tegenovergestelde is ook niet handig. Het volledig laten leeglopen van de batterij tot 0% kan ook schadelijk zijn voor Li-ion batterijen. Dit kan leiden tot zogenaamde diepe ontlading, wat kan leiden tot schade aan de batterijcellen.
Simpel: houd de batterij verticaal, een klein stukje boven de tafel of een ander vlak oppervlak en laat de batterij voorzichtig vallen. Blijft de batterij rechtop staan en stuitert hij niet? Dan is hij nog vol. Stuitert de batterij wel en valt 'ie om, dan is de batterij leeg.
Batterijconditie van minimaal 85%
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.
Op het scherm 'Batterijconditie' vind je informatie over de maximale batterijcapaciteit en de piekprestaties. Bij de maximale batterijcapaciteit wordt de batterijcapaciteit van het apparaat gemeten in vergelijking met toen de batterij nieuw was.
Ga onder 'Instellingen' naar 'Apparaatonderhoud' en tik op 'Batterij'.
Drie jaar houdt een gemiddelde gebruiker het vol met zijn Android-smartphone, zo blijkt steevast uit consumentenonderzoek. Dat komt deels omdat de fabrikanten dat soort gebruikstermijnen hebben geforceerd, en we hen daar massaal in zijn gevolgd, maar ook omdat de software gewoon niet veel langer meegaat.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je veel en vaak gebruikmaakt van zware apps, zoals Facebook, Netflix en WhatsApp. Of dat je continu je telefoonscherm heel helder hebt staan. Het kan ook zijn dat je veel functies op de achtergrond hebt draaien, zoals je gps, bluetooth en/of hotspot.
Met een lading van tussen de 20% en 80% presteren accu's optimaal en kun je de levensduur van je batterij verlengen.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Ga hiervoor naar Instellingen, Batterij en dan naarBatterijconditie. Hier ziet u bovenaan de Maximumcapaciteit. Indien deze op 85% of lager staat is deze toe aan vervanging. Onder de 80% krijgt u automatisch een Reparatie melding.
Heb je gezien dat jouw batterijconditie onder de 80% is, dan is dit sowieso een goed idee.
Een Android-batterij kalibreren
Het kalibreren van een 'Android-batterij' is dan ook vrij simpel. Het komt erop neer dat je de accu eerst helemaal leeg laat lopen, waarna het toestel vanzelf uitschakelt. Vervolgens start je het toestel op, zodat hij automatisch weer uitvalt (want er is geen energie).
Laat de accu van je Android smartphone helemaal leeglopen en wacht totdat deze vanzelf uitschakelt. Wacht ongeveer drie uur, zodat eventuele reststroom uit het toestel is. Laad je telefoon op tot 100% en geef het toestel nog anderhalf uur de tijd om door te laden. Hierna is de batterij van je toestel gekalibreerd.
Je batterij altijd tussen de 40 en 50 procent houden is het beste voor je batterij, zeggen de experts. De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is als je 100 procent van je batterij verbruikt hebt.