Je mag wel meerdere apparaten op dezelfde groep aansluiten tenzij je kunt voorkomen dat je apparaten tegelijkertijd aan komen te staan. Voor een wasmachine en droger kan dat met een aparte stekkerdoos of met een schakelaar voor deze twee apparaten, zoals deze.
Moet een wasmachine op een aparte groep? Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
Bovendien is een aparte groep voor de CV-ketel veiliger omdat dit het risico op oververhitting en brand verminderd. Het is belangrijk om een erkende installateur in te schakelen om de CV-ketel op een aparte groep aan te sluiten.
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Wasmachine en wasdroger combineren
De wasmachine en de wasdroger mogen absoluut niet samen op één groep aangesloten worden.
Apparaten met een vermogen groter dan 2000 Watt mogen namelijk niet op een gezamenlijke groep. Voor deze apparaten moet dus een aparte groep worden aangelegd met een eigen installatieautomaat.
Hoeveel stroom heeft een wasmachine nodig? Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten. Dit voorkomt mogelijke kortsluiting en andere stroomstoringen.
Nu is het natuurlijk handig om te weten hoeveel Watt u per kamer in uw huis verbruikt. Zo weet u hoeveel apparaten u op één groep kan aansluiten. Zoals hierboven vermeldt, is de vuistregel voor de hoeveelheid Watt dat op één groep je niet meer da 3500 watt kan aansluiten.
Wanneer een apparaat een vermogen heeft van 2.000 Watt of meer wordt deze volgens de NEN 1010 geclassificeerd als zwaar apparaat. De wasdroger heeft dit hoge vermogen en dat betekent dat deze op een eigen eindgroep moet worden aangesloten in de groepenkast.
kan, dan maar geen wasdroger. >zonder geaarde stopcontacten. > Deze stopcontacten zijn wel beveiligd met een aardlekschakelaar.
Voor elke elektrische cv-ketel die het gehele woonhuis moet kunnen verwarmen is een drie fase aansluiting nodig met een zekering van 3 * 35 Ampère. Dit zal dus altijd moeten worden aangepast door de netbeheerder en de elektricien.
Het gemiddelde stroomverbruik van een cv-ketel ligt tussen de 50 en 150 watt per uur, afhankelijk van het type en de grootte van de ketel.
Vermogen cv-ketel berekenen
De rekensom die vaak gebruikt wordt is: inhoud van je woning (m³) x 0,08 = kW vermogen. Bij zeer goed geïsoleerde woningen kan het vermogen iets lager worden ingeschat. Een indicatie van het benodigd vermogen per woningtype: Appartement: 11 tot 23 kW.
In veel gevallen zou het mogelijk zijn om een vaatwasser en een koelkast op dezelfde groep aan te sluiten, vooral als het niet al te krachtige modellen zijn en ze niet op hun piekvermogen draaien. Toch is het een goed idee om voorzichtig te zijn en, indien mogelijk, advies te vragen aan een elektricien of deskundige.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Een wasmachine kan in principe overal in de woning worden geïnstalleerd, zolang er maar elektriciteit, een afvoer naar de riolering en een watertoevoer aanwezig is. Ook is het belangrijk dat de wasmachine op een stevige en stabiele ondergrond komt te staan.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Het is niet aan te raden om een wasmachine en droger op één stopcontact aan te sluiten. De aansluitwaarden van deze apparaten zijn namelijk zo hoog, dat de stoppen zullen doorslaan als beide apparaten aan staan en op dezelfde groep zijn aangesloten.
Het kan zijn dat het stopcontact net te ver weg is voor de aansluiting van de wasmachine. Vanwege het stroomverbruik mag een wasmachine niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten. Wij kunnen voor u het stroomsnoer verlengen zodat de wasmachine toch veilig kan worden aangesloten.
Het ingebouwde relais kan maximaal 3000 Watt schakelen. Dit is 13 Ampere, de bijna volledige kracht van een groep in de meterkast. De ingebouwde energiemeter meet het actuele verbruik in Watt en toont het totale energieverbruik in kWh.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie-instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu je dit weet kun je het totale vermogen per groep preciezer uitrekenen. Dit gaat als volgt: 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Gemiddeld kost een wasmachine tussen de €25 en €50 aan energie per jaar (o.b.v. 4 wasbeurten per week). Daar komen de kosten van het waterverbruik nog bij. Kijk op het energielabel hoeveel water een wasmachine verbruikt per jaar en vermenigvuldig dit met de waterprijs per liter.
Over het algemeen verbruikt een gemiddelde wasmachine ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Het gemiddelde aantal wasbeurten per jaar is 220 wasbeurten. Dit betekent dat je gemiddelde jaarverbruik met een wasmachine 220 kWh is.
In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer.