Waarom lukt het barista's wel om havermelk op te schuimen? Op internet kwam ik geen oplossingen tegen, wel wordt er een hoop geschreven over Oatly barista. Deze havermelk is niet glutenvrij helaas.
De havermelk van Oatly schijnt erg lekker te zijn, maar de Europese versie is niet glutenvrij. (in Amerika is Oatly havermelk wél glutenvrij, heb ik me laten vertellen. Hopelijk komt die versie ook snel hier op de markt!
Water, haver 10%, koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, calciumfosfaten, zout, vitaminen (D2, riboflavine, B12), kaliumjodide.
Zuivere haver is glutenvrij. Zuivere haver wordt echter nauwelijks verkocht in Nederland. De meeste haver die hier te koop is, is in bepaalde mate in contact gekomen met glutenhoudende granen. Gewone havermout is dus niet geschikt voor mensen die glutenvrij moeten eten!
Toen wetenschappelijk geaccepteerd werd dat haver in principe een glutenvrij product is, heeft de Europese Commissie besloten dat haver en haverproducten die minder dan 20 ppm (mg/kg) gluten bevatten als glutenvrij verkocht mogen worden.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Alpro Barista Oat is een glutenvrije opschuimbare havermelk. Het is ideaal voor latte art, 100% plantaardig, glutenvrij, van nature lactosevrij en heeft geen toegevoegde suikers. De smaak is vol en smeuïg met een zijdezachte textuur. Heerlijk warm én koud.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Nee, brinta is niet glutenvrij. Brinta bevat (volkoren) tarwevlokken / tarwemeel.
Speltbrood niet glutenvrij!
De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen. De Europese Commissie heeft het verplicht gesteld om bij het gebruik van het ingrediënt spelt te verwijzen naar het allergeen tarwe.
Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk.
Ook zit er koolzaadolie in, calcium, gejodeerd zout, vitamines (D2, riboflavine en B12). Al deze dingen zijn gewoon hartstikke gezond! Doordat er koolzaadolie in de havermelk zit, heeft 'ie wel een hoog percentage onverzadigd vet (3 gram per 100 milliliter), maar ook dat is weer gezond.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
In melk zit geen gluten, maar wel (koe)melkeiwit en lactose. Als je daar niet tegen kan is dat best wel lastig! Gelukkig vormen de zuivelvervangers zoals sojamelk, rijstmelk en amandelmelk een goede uitkomst.
Havermelk is een goede bron van vitamine B
Havermelk wordt vaak verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Daardoor is dit drankje meestal rijk aan vitamine B. Deze vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid en ze hebben verschillende voordelen.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.
Het verschil met de graansoorten rogge, spelt en tarwe is dat pure haver glutenvrij is. De eiwitten van pure haver hebben een andere aminozuursamenstelling dan de glutenbevattende granen en daardoor leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen.
De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
Alpro Barista Haver Gekoeld zorgt voor de perfecte koffie bij jouw thuis. Met een schuimlaagje of zonder, gloeiend heet of ijskoud, hoe je je koffie ook maakt, de zachte smaak van Europese haver haalt het allerbeste uit jouw favoriete koffie. Zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen*.
Of iemand nu lactose-intolerantie of een melkallergie heeft, Alpro producten bieden een goed alternatief voor zuivelproducten, aangezien ze allemaal van nature lactosevrij zijn en geen koemelkeiwit bevatten.