Rijstolie wordt geperst uit
Rijstolie (ook wel rijstkiemolie) is een zaadolie, die net zoals zonnebloemolie, koolzaadolie en olijfolie uit zaden en pitten van planten gewonnen wordt. De zaden of pitten worden geperst, waardoor er een olie vrijkomt. In het algemeen staan zaadoliën bekend om hun hoge gehalte onverzadigde vetzuren.
Rijstolie heeft een hoger rookpunt dan andere oliën, wat betekent dat rijstolie gezonder is. Hiernaast bevat King Rijstolie een hoog gehalte aan Oryzanol, een antioxidant die o.a. het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar. Olijfolie (mild).
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge is minder geschikt), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie. Doe kleine hoeveelheden in de pan; je kunt de aardappelen dan makkelijker draaien en controleren.
Rijstolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit rijstzemelen. Het bevat een hoog gehalte aan vitamine E en antioxidanten. Deze antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, die kunnen leiden tot oxidatieve stress en verschillende gezondheidsproblemen.
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. ,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
King Rijstolie bestellen | Albert Heijn.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Rijstolie heeft een neutrale smaak en geur. De olie wordt veelal gebruikt om in te bakken of te braden of om een saladedressing mee te maken. Voor deze laatste twee toepassingen zijn er andere, meer gezonde alternatieven zoals extra vierge olijfolie voor koud gebruik en roomboter, ghee of kokosvet om in te bakken.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Rijstolie heeft een aantal positieve eigenschappen. Als eerste heeft het een hoog rookpunt (255 graden) en daarom wordt het vaak aanbevolen om in te bakken/frituren. Rijstolie zou ook antioxidanten zoals vitamine E bevatten.
Bij verhitting boven de 180 graden breken die smaakstoffen af en gaat de olie walmen of roken, wat niet gezond is.” ,,Ook lijnzaadolie, notenolie, sesamolie en druivenpitolie zijn niet geschikt om mee te bakken of te frituren.
Te hoge inname omega-vetzuren
Deze vetzuren zitten bovendien in veel producten waardoor er snel een overschot ontstaat. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek is het verhitten van koolzaadolie daarnaast ook kankerverwekkend.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Groene thee bevat cathechine, een polyfenol met eigenschappen van een antioxidant. Cathechine vermindert de opname van cholesterol in het lichaam en verlaagt hierdoor het cholesterolniveau. Uit Chinees onderzoek blijkt dat groene thee met name het slechte LDL-cholesterol en daarmee het totaal cholesterol verlaagt.
kies voor margarine en halvarine met < 17 gram verzadigd vet/100 gram en kies voor vloeibare bak- en braadproducten of olie; kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak.
Lijnzaadolie. Met lijnzaadolie maak je koude gerechten nog lekkerder. Dat komt door de sterke smaak. Heerlijk in een yoghurt of kwark, in muesli of als dressing over een salade.
Rijstolie (ook wel rijstvliesolie of rijstkiemolie genoemd) wordt gewonnen uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Het zilvervlies bestaat uit de aleuronlaag, zaadhuid en vruchtwand van de rijstkorrel en bevat tot 18% olie. De grootste producenten van rijstolie zijn India, China en Japan.
Deze koudgeperste plantaardige olie is geschikt voor elk huidtype, hydrateert en reguleert de vochtbalans. Claudius rijstolie laat zich goed over de huid verdelen en is zuinig in gebruik.
Andere oliën met een neutrale smaak zijn arachideolie, maïsolie, raapzaadolie, rijstolie, slaolie en sojaolie.